Zrób to w domu: wonton w towarzystwie sosu orzechowego
W Chinach nigdy nie byłam, ale za to często bywałam w chińskich restauracjach lub barach w różnych zakątkach Europy, a nawet świata. Kuchnia chińska jest wszystkim nam dobrze znana i wypróbowana na wszelkie możliwe sposoby. Może się nawet wydać nudna i banalna, ale na pewno nie można tego powiedzieć o moich ukochanych pierożkach wonton, których smak śledzę od dawna... aż w końcu postanowiłam ulepić je sama. Okazało się to nadzwyczaj proste!
Pierożki wonton gotuje się najczęściej na parze lub smaży w głębokim oleju, ale równie smacznie wychodzą te gotowane w wodzie lub bulionie. Podajemy je w towarzystwie różnych sosów lub w zupie. Swoje pierwsze pierożki wonton jadłam dawno temu w Ameryce w pewnej małej chińskiej restauracji na 76 ulicy West Side w Nowym Jorku, a maczałam je w sosie orzechowym.
W niedzielę gościłam moje najlepsze przyjaciółki, które w milczeniu pochłaniały pierożka za pierożkiem, a potem rozpływały się w zachwytach.
Pierożki wonton w ogóle... / fot. Agnieszka Haponiuk
SKŁADNIKI (dla 3 przyjaciółek i jednego niezapowiedzianego kolegi):
NA CIASTO:
- 500 g mąki pszennej
- niecałe pół szklanki wrzącej wody
- łyżka oleju
(Sugeruję kupić gotowe płaty ciasta wonton!)
NA FARSZ:
- 400 g dowolnych surowych, obranych krewetek
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego (szynka)
- maleńki kawałek imbiru (około 1,5 cm lub pół łyżeczki mielonego)
- 1/3 zielonej części pora
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego (jasny)
- szczypta soli i odrobina pieprzu
NA SOS:
- 3 łyżki masła orzechowego (90% orzechów, niskosolonego)
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyczka octu ryżowego
- łyżka wody
- pół łyżeczki startego imbiru (może być mielony)
...i w szczególe / fot. Agnieszka Haponiuk
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: do miski wsypujemy mąkę, wlewamy wrzątek oraz olej i mieszamy. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy na stole (lub stolnicy) kilka minut, aż uzyskamy elastyczne i gładkie ciasto. Rozwałkowujemy bardzo cieniutko, a następnie wykrawamy kwadraty o boku 6-7 cm. Ja nie lubię wyrabiać ciasta, więc posłużyłam się mrożonymi, gotowymi wrapami wonton. Z 1,5 paczki ulepiłam około 80 pierogów.
Farsz: najpierw rozmrażamy krewetki (proponuję zrobić to dzień wcześniej) i albo bardzo drobno kroimy, albo mielimy je w blenderze. Pora siekamy, imbir ścieramy na tarce, a następnie wszystkie składniki na farsz łączymy ze sobą i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Sos: przygotowujemy w miseczce lub miksujemy w blenderze, aby był jednolity.
Nastawiamy duży gar wody (można wrzucić kostkę bulionową).
Na kwadraty ciasta nakładamy na środek łyżeczkę farszu i lepimy sakiewki zaciskając wszystkie rogi.
Pierożki partiami wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez 10 minut. Gorące jemy pałeczkami, maczając w sosie orzechowym.
PS. Zapomniałam dodać, że pierożki są dietetyczne pod warunkiem, że wykażesz się silną wolną i zjesz nie więcej niż pięć. No... może osiem.
***
Agnieszka Haponiuk - okazała dama w małej kuchni. Zawodowo "marketingówka". Lubi gotować, ale nie lubi jadać w samotności (ku uciesze przyjaciół i mężczyzn). Samotnie - lubi pić kawę w ulubionej kawiarni i czytać papierowe gazety. Wciąż nie zrobiła perfekcyjnego zdjęcia kulinarnego, ale wszystko przede nią.
-
Marzena Rogalska zachwyciła fanów. "Kręcona" czy "Drapieżna"? W krótkich włosach jest nie do poznania!
-
Lidl wyprzedaje kultową kurtkę. Teraz kosztuje mniej niż 40 zł. Ta ramoneska to hit na wiosnę!
-
Pepco sprzedaje piękne sukienki za 20 zł. Znikają w okamgnieniu!
-
Piękne brwi jak zaraz po wyjściu z salonu? Zastosuj te dwa proste triki
-
Rossmann przecenił tusz, który jest hitem w sieci. Efekt wow przy pierwszej warstwie. "Rzęsy jak nie moje"
- Oszczędza energię, wodę i czas. Poznaj wygodne rozwiązania, które pozwolą ci cieszyć się komfortem każdego dnia
- Sukienki we wzory - klasyka lata powraca! TOP 7 modeli na nadchodzący sezon
- Córka Katie Holmes i Toma Cruise'a ma już 15 lat. Jak teraz wygląda Suri Cruise? Jest podobna do mamy?
- Jak wyczyścić przypalone żelazko? Najbardziej skuteczne będą produkty, które masz już w domu
- 5 błędów, które popełniasz podczas farbowania włosów w domowym zaciszu