Czipsy ze słomy pod pierzynką buraczaną - czym smakują kandydaci na prezydenta?

Politycy najczęściej budzą w nas niesmak, a w dawkach przedwyborczych są już zupełnie niestrawni, ale po redakcyjnej burzy mózgów wiemy już, czym pachną i smakują poszczególni kandydaci na prezydenta! A przynajmniej - tak nam się wydaje.

Czym smakuje prezydentura?

Zainspirowane pomysłem z Guardiana, który przedstawił smakowe ekwiwalenty tamtejszych partii i polityków, startujących w obecnych wyborach postanowiłyśmy odpowiedzieć na ważkie pytanie: jakie smaki przywodzą na myśl kandydaci na prezydenta?

Pasztet z dziczyzną Pasztet z dziczyzną Fot. FOT. BBS

Bronisław Komorowski

Śrut, który utknął ci między zębami po zjedzeniu pasztetu z dziczyzny u Magdy Gessler.

zalewajka zalewajka gazeta.tv

Grzegorz Braun

Tradycyjna polska zalewajka z opłatka namoczonego w zwietrzałej Kadarce.

Tradycyjny obwarzanek krakowski Tradycyjny obwarzanek krakowski Fot. MichaA, A?epecki / Agencja Wyborcza.pl

Andrzej Duda

Grubo posmarowany margaryną krakowski obwarzanek z solą w oku, zagryzany do lektury pocztu polskich męczenników.

Adam Jarubas

Szparag z polskich upraw ekologicznych, wyhodowany przez polskiego rolnika pod folią, w zwiewnej otulinie z kruchego ciasta francuskiego. Do tego czipsy ze słomy.

Paweł Kukiz

Kotlet z mielonki i karbowane frytki. Na deser parówki z wody święconej.

Ryba Ryba Fot. mat. pras.

Magdalena Ogórek

Flądra bałtycka wędzona dymem z kościelnego kadzidła na łóżeczku z pianki pszenno-buraczanej z lekką nutą wanilii.

Lodowy deser ciepło- zimno Lodowy deser ciepło- zimno Fot. Paweł Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Janusz Korwin-Mikke

Deser Fantazja z lodami chrzanowymi, kiełbasą wyborczą, słodkim syropem na bazie opium dla ludu i posypką z prochów ostatniego króla Polski.

Wieprzowina z ryżem Wieprzowina z ryżem Fot. Piotr Opulski

Marian Kowalski

Wieprzowina z dżemem na chmurce gruzu z kurzem, a do tego smalec ze skwarkami i zasmażka.

Testujemy popularne kolorowe wódki Testujemy popularne kolorowe wódki fot. Paweł Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Janusz Palikot

Małpka Żołądkowej Gorzkiej udająca szampana wychylona za sklepem osiedlowym. Do tego pasztet zajęczy z drobiu i sałatka z konopii.

Jagoda i jogurt Jagoda i jogurt fot. materiały prasowe

Jacek Wilk

Mus z wilczych jagód na liściach szaleju w słodkiej piance z owoców bielunia.

kluski kluski Gazeta.tv

Paweł Tanajno

Ciepłe kluchy w sosie własnym.

Więcej o: