Czipsy ze słomy pod pierzynką buraczaną - czym smakują kandydaci na prezydenta?
Czym smakuje prezydentura?
Zainspirowane pomysłem z Guardiana, który przedstawił smakowe ekwiwalenty tamtejszych partii i polityków, startujących w obecnych wyborach postanowiłyśmy odpowiedzieć na ważkie pytanie: jakie smaki przywodzą na myśl kandydaci na prezydenta?

Bronisław Komorowski
Śrut, który utknął ci między zębami po zjedzeniu pasztetu z dziczyzny u Magdy Gessler.

Grzegorz Braun
Tradycyjna polska zalewajka z opłatka namoczonego w zwietrzałej Kadarce.

Andrzej Duda
Grubo posmarowany margaryną krakowski obwarzanek z solą w oku, zagryzany do lektury pocztu polskich męczenników.

Adam Jarubas
Szparag z polskich upraw ekologicznych, wyhodowany przez polskiego rolnika pod folią, w zwiewnej otulinie z kruchego ciasta francuskiego. Do tego czipsy ze słomy.

Paweł Kukiz
Kotlet z mielonki i karbowane frytki. Na deser parówki z wody święconej.

Magdalena Ogórek
Flądra bałtycka wędzona dymem z kościelnego kadzidła na łóżeczku z pianki pszenno-buraczanej z lekką nutą wanilii.

Janusz Korwin-Mikke
Deser Fantazja z lodami chrzanowymi, kiełbasą wyborczą, słodkim syropem na bazie opium dla ludu i posypką z prochów ostatniego króla Polski.

Marian Kowalski
Wieprzowina z dżemem na chmurce gruzu z kurzem, a do tego smalec ze skwarkami i zasmażka.

Janusz Palikot
Małpka Żołądkowej Gorzkiej udająca szampana wychylona za sklepem osiedlowym. Do tego pasztet zajęczy z drobiu i sałatka z konopii.

Jacek Wilk
Mus z wilczych jagód na liściach szaleju w słodkiej piance z owoców bielunia.

Paweł Tanajno
Ciepłe kluchy w sosie własnym.