Choroby i zaburzenia psychiczne determinują całe życie, często niezależnie od wielkich chęci chorego do zmiany trwającego, męczącego stanu. Dlatego dzisiejszego focha poświęcę na analizę badań dotyczących wpływu sposobu odżywania na poprawę stanu osób zmagających się z chorobami lub zaburzeniami psychicznymi.
Według badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii ponad 80% pacjentów obarczonych ryzykiem wystąpienia lub zaostrzenia choroby afektywnej dwubiegunowej oraz stanów lękowych, zauważyło poprawę nastroju i samopoczucia po zmianie sposobu odżywania . 25% osób z tej grupy potwierdziło znaczne ograniczenie występowania napadów lęku oraz stanów depresyjnych.
Jak zatem dobrać właściwą dietę?
Podstawą diety zalecanej wspomnianym pacjentom były warzywa zielone i strączkowe, orzechy, kasze, jaja, ryby morskie, fermentowane napoje mleczne oraz produkty zbożowe.
Co zatem mają w sobie te produkty? Poniżej wyjaśnię w kilku punktach, co i dlaczego warto włączyć do diety chorego. To rady dla tych, którzy zmagają się z trudnościami, jak i dla tych, którzy im pomagają. Depresja i inne zaburzenia psychiczne niejednokrotnie bardzo zmieniają łaknienie. Jeśli to możliwe, warto postarać się namówić cierpiącego na posiłki zawierające następujące produkty:
1. Zielone warzywa takie jak kapusta, szpinak, brukselka czy brokuły, które są dobrym źródłem witaminy K, chroniącej mózg przed niedotlenieniem i wylewami. Zawarty w nich kwas foliowy chroni przed uszkodzeniami neurologicznymi, a jego niedobór obserwuje się u 30% pacjentów ze zdiagnozowanymi chorobami psychicznymi, co potwierdza jego znaczenie w leczeniu.
2. Warzywa strączkowe dostarczają biotynę oraz witaminy z grupy B - B1 oraz B6. Tiamina, czyli witamina B1 jest bardzo istotna w leczeniu zaburzeń oraz chorób psychicznych, jako że bierze udział w przekazywaniu impulsów nerwowych, a także w procesach metabolizmu glukozy - substratu energetycznego mózgu. Witamina B6 ma niebagatelny wpływ na pracę całego układu nerwowego. Podnosi także stężenie serotoniny, która jest odpowiedzialna za dobry nastój. Niedobory biotyny natomiast objawiają się stanami depresyjnymi, lękowymi, apatią i znużeniem. Należy więc dużą wagę przywiązywać do dostarczania znacznych jej ilości wraz z dietą.
3. Orzechy to doskonałe źródło kwasów już wspomnianych - biotyny i witaminy B6, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią mózg przed uszkodzeniami. Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych wiąże się ze zwiększonym ryzykiem występowania stanów depresyjnych.
4. Kasze - szczególnie jaglana, pęczak oraz gryczana - to bardzo dobre źródło witamin z grupy B.
Skromna, a pomocna - kasza jaglana Skromna, a pomocna - kasza jaglana
Skromna, a pomocna - kasza jaglana
5. Jajka - jeden z ważniejszych składników zalecanej diety. Po pierwsze są źródłem pełnowartościowego białka, a po drugie są bogate w witaminę B12. Kobalamina (B12) to jeden z podstawowych budulców powłok nerwowych. Ma ona duże znaczenie przy syntezie wspomnianej już serotoniny, mającej kluczowy wpływ na dobre samopoczucie. Jej niedobór może mieć negatywny wpływ na skuteczność stosowanej terapii lekami antydepresyjnymi.
6. Tłuste ryby morskie są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowy, w tym niezwykle istotnych omega-3, także witamin z grupy B - B12 oraz B6.
7. Fermentowane napoje mleczne , jako źródło szczepy bakterii Lactobacillus Casei oraz Bifidus są stymulatorem rozwoju prawidłowej mikroflory jelitowej. Odpowiedni skład flory jelitowej ma znaczenie dla stężenia tryptofanu oraz poprawne działanie układu nerwowego.
W przypadku zaburzeń psychicznych czy obniżenia nastroju bardzo ważne jest dostarczanie tryptofanu, który jest prekursorem serotoniny. Źródłem tryptofanu są ziarna zbóż, dlatego ważne jest, aby osoba zmagająca się z chorobą spożywała produkty bogate w nieprzetworzone ziarna zbóż. Tryptofan znajdziemy także w pyłku pszczelim, miodzie i w bananach.
Jeszcze raz podkreślę, że zmiana nawyków żywieniowych nie jest sposobem na wyzdrowienie z chorób lub zaburzeń psychicznych. Potrzebna jest do tego profesjonalna pomoc psychoterapeutów i psychiatrów. Jednak wprowadzenie zmian w diecie może zmniejszyć negatywne objawy choroby czy choćby sezonowego obniżenia nastroju. Dlatego warto taki pomysł rozważyć, zwłaszcza przed sezonem na "jesienną deprechę"..