3 proste przepisy na jajka faszerowane

Wielkanoc - okres wzmożonej konsumpcji jajek, w tym faszerowanych. Jeśli znudziło się wam nieśmiertelne połączenie majonezu, żółtego sera i zwiędłych pieczarek, wypróbujcie te proste w wykonaniu i mniej podnoszące poziom cholesterolu alternatywy.

Oeufs a la Tapenade

4 jajka ugotowane na twardo;

50 g oliwek z pestkami;

25 g anchois;

25 g tuńczyka w sosie własnym;

25 g kaparów;

łyżeczka musztardy, najlepiej Dijon;

chlust oliwy z oliwek;

świeżo zmielony pieprz;

kilka listków bazylii.

Aę frąse, a chodzi o zwykłe jaja napchane śródziemnomorskimi dobrami z puszek i słoików. Przepis znalazłam w kupionej w jednym z siedleckich szmateksów książki krytyka kulinarnego Loyda Grossmana , zbierającej 125 najlepszych, zdaniem autora, przepisów wszech czasów. Książka ukazała się w 1998 roku i wiele zamieszczonych w niej dań lekko trąci myszką w czasach, gdy kucharze nie mogą się już obejść bez ciekłego azotu i maszyny do gotowania sous vide. Zwłaszcza przepis na faszerowane jajka, który ujrzał światło dzienne w książce Roberta Carriera z głębokich lat 70, wieje oldschoolem, do tego podwójnym. Dla mnie - idealnie.

Faszerowane jaja na 3 sposoby - do wyboru, do koloru / fot: Paulina GorzkowskaFaszerowane jaja na 3 sposoby - do wyboru, do koloru / fot: Paulina Gorzkowska Faszerowane jaja na 3 sposoby - do wyboru, do koloru / fot: Paulina Gorzkowska Faszerowane jaja na 3 sposoby - do wyboru, do koloru / fot: Paulina Gorzkowska

Przygotowanie:

Ugotuj jajka na twardo, wystudź, obierz. Wydłub żółtka i miksuj z nimi pozostałe składniki, po czym powstałą masą o strukturze i kolorze świeżego błota nafaszeruj przygotowane wcześniej białka. By trochę oszukać oko, możesz przysłonić jaja laurowym listkiem bazylii. W oryginalnym przepisie jej nie było, ale co z tego. Co więcej, dodałam ją też do samego nadzienia. Za to zrezygnowałam z widniejącego u Grossmana na liście składników koniaku. Bez przesady, może dochodzę już do wieku, w którym docenia się whisky, ale wciąż jeszcze jestem za młoda na koniak!

Jajka faszerowane papryką, orzechami i suszonymi pomidorami

4 jajka ugotowane na twardo;

1 czerwona papryka;

garść orzechów laskowych;

garść orzeszków piniowych;

trochę pestek dyni i słonecznika;

kilka suszonych pomidorów w oleju;

ostry pimenton (suszona wędzona papryka);

kmin rzymski;

sól i pieprz.

Inne spojrzenie na te same jaja, fot: Paulina GorzkowskaInne spojrzenie na te same jaja, fot: Paulina Gorzkowska Inne spojrzenie na te same jaja, fot: Paulina Gorzkowska Inne spojrzenie na te same jaja, fot: Paulina Gorzkowska

Przygotowanie:

Podsmaż paprykę, a gdy się przyrumieni i lekko zmięknie, dorzuć orzechy i pestki. W zasadzie powinno się je prażyć na oddzielnej, suchej patelni, ale im mniej garów do zmywania, tym lepiej. Zmiksuj, dopraw, nakładaj do białek jak w poprzednim przepisie.

Jajka faszerowane zielonym groszkiem, bryndzą i ziołami

ugotowane jajka na twardo;

garść mrożonego groszku, zblanszowanego i wystudzonego;

kilka łyżek bryndzy;

świeża mięta;

świeża dymka;

sól i pieprz;

chlust oliwy z oliwek;

sok z połowy cytryny;

czerwony pieprz do przybrania.

Przygotowanie:

Wrzuć mrożony groszek do osolonego wrzątku na 2 minuty, albo nawet krócej, a potem szybciutko zalej zimną wodą, by pozostał jaskrawozielony. Zmiksuj z dwoma ugotowanymi żółtkami i resztą składników. Nałóż do białkowych łódeczek. Posyp pokruszonym czerwonym pieprzem i wcinaj. Nadzienie jest lekkie, delikatne i orzeźwiające. Groszek można zastąpić innymi zielonymi wiosennymi warzywami (szparagami, młodymi porami, szpinakiem) a bryndzę dowolnym serem, np. pleśniowym. Wtedy smak będzie bardziej wyrazisty, ale mi zależało na podkreśleniu słodyczy groszku, więc nie zaszalałam z charakternym nabiałem. Może w następne święta...

Smacznego!

Więcej o: