3 proste przepisy na jajka faszerowane
Oeufs a la Tapenade
4 jajka ugotowane na twardo;
50 g oliwek z pestkami;
25 g anchois;
25 g tuńczyka w sosie własnym;
25 g kaparów;
łyżeczka musztardy, najlepiej Dijon;
chlust oliwy z oliwek;
świeżo zmielony pieprz;
kilka listków bazylii.
Aę frąse, a chodzi o zwykłe jaja napchane śródziemnomorskimi dobrami z puszek i słoików. Przepis znalazłam w kupionej w jednym z siedleckich szmateksów książki krytyka kulinarnego Loyda Grossmana , zbierającej 125 najlepszych, zdaniem autora, przepisów wszech czasów. Książka ukazała się w 1998 roku i wiele zamieszczonych w niej dań lekko trąci myszką w czasach, gdy kucharze nie mogą się już obejść bez ciekłego azotu i maszyny do gotowania sous vide. Zwłaszcza przepis na faszerowane jajka, który ujrzał światło dzienne w książce Roberta Carriera z głębokich lat 70, wieje oldschoolem, do tego podwójnym. Dla mnie - idealnie.
Faszerowane jaja na 3 sposoby - do wyboru, do koloru / fot: Paulina Gorzkowska Faszerowane jaja na 3 sposoby - do wyboru, do koloru / fot: Paulina Gorzkowska
Faszerowane jaja na 3 sposoby - do wyboru, do koloru / fot: Paulina Gorzkowska
Przygotowanie:
Ugotuj jajka na twardo, wystudź, obierz. Wydłub żółtka i miksuj z nimi pozostałe składniki, po czym powstałą masą o strukturze i kolorze świeżego błota nafaszeruj przygotowane wcześniej białka. By trochę oszukać oko, możesz przysłonić jaja laurowym listkiem bazylii. W oryginalnym przepisie jej nie było, ale co z tego. Co więcej, dodałam ją też do samego nadzienia. Za to zrezygnowałam z widniejącego u Grossmana na liście składników koniaku. Bez przesady, może dochodzę już do wieku, w którym docenia się whisky, ale wciąż jeszcze jestem za młoda na koniak!
Jajka faszerowane papryką, orzechami i suszonymi pomidorami
4 jajka ugotowane na twardo;
1 czerwona papryka;
garść orzechów laskowych;
garść orzeszków piniowych;
trochę pestek dyni i słonecznika;
kilka suszonych pomidorów w oleju;
ostry pimenton (suszona wędzona papryka);
kmin rzymski;
sól i pieprz.
Inne spojrzenie na te same jaja, fot: Paulina Gorzkowska Inne spojrzenie na te same jaja, fot: Paulina Gorzkowska
Inne spojrzenie na te same jaja, fot: Paulina Gorzkowska
Przygotowanie:
Podsmaż paprykę, a gdy się przyrumieni i lekko zmięknie, dorzuć orzechy i pestki. W zasadzie powinno się je prażyć na oddzielnej, suchej patelni, ale im mniej garów do zmywania, tym lepiej. Zmiksuj, dopraw, nakładaj do białek jak w poprzednim przepisie.
Jajka faszerowane zielonym groszkiem, bryndzą i ziołami
ugotowane jajka na twardo;
garść mrożonego groszku, zblanszowanego i wystudzonego;
kilka łyżek bryndzy;
świeża mięta;
świeża dymka;
sól i pieprz;
chlust oliwy z oliwek;
sok z połowy cytryny;
czerwony pieprz do przybrania.
Przygotowanie:
Wrzuć mrożony groszek do osolonego wrzątku na 2 minuty, albo nawet krócej, a potem szybciutko zalej zimną wodą, by pozostał jaskrawozielony. Zmiksuj z dwoma ugotowanymi żółtkami i resztą składników. Nałóż do białkowych łódeczek. Posyp pokruszonym czerwonym pieprzem i wcinaj. Nadzienie jest lekkie, delikatne i orzeźwiające. Groszek można zastąpić innymi zielonymi wiosennymi warzywami (szparagami, młodymi porami, szpinakiem) a bryndzę dowolnym serem, np. pleśniowym. Wtedy smak będzie bardziej wyrazisty, ale mi zależało na podkreśleniu słodyczy groszku, więc nie zaszalałam z charakternym nabiałem. Może w następne święta...
Smacznego!
-
Wychodzą z lasu, podchodzą do pierwszej chałupy, prosząc o wodę. Od razu widzą, czy uciekać, czy zostać
-
Najgorsza w numerologii. Lepiej nie mieć jednej cyfry w dacie urodzenia
-
Nie każdemu w różu do twarzy. Sposoby na pielęgnację skóry z tendencją do zaczerwienieniaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Jak zaoszczędzić na ogrzewaniu? Sięgnij po folię bąbelkową
-
Czegoś takiego nie było od dawna. "To absolutny rekord" powołań
- Ta sukienka Bonprix zatuszuje boczki. Miłośniczki jesiennej wygody muszą ją mieć. Podobne w Reserved, Born2Be
- Kosztuje 3,50 zł, a działa jak szampon na siwe włosy. Zastosuj na pasma
- Pozbądź się nudnych swetrów. W House za 39,99 zł kupisz modową perełkę. Podobne w Stradivariusie i Renee
- Milusia kurtka z Pepco ma za nic chłodne wieczory i poranki. Hit sezonu 2023/4 też w Lidlu i Sinsay
- Botki na słupku za 72 złote pasują na jesień jak ulał. W tym duecie ekstremalnie wysmuklą nogę!