Jak zrobić przetwory i się nie zmęczyć? Przepisy dla leniwych i opornych kulinarnie
Bardzo lubię domowe przetwory, szczególnie ceniłam sobie te od babci Heli i cioci Hanki. Babcia Hela robiła najlepszą na świecie marynowaną cukinię i przecier szczawiowy na zupę oraz wszelkie dżemy i konfitury, a ciocia Hanka robi doskonałe korniszony (zdobyłam ostatnio dwa słoiki).
Omnomnom... / fot. Agnieszka Haponiuk Omnomnom... / fot. Agnieszka Haponiuk
Omnomnom... / fot. Agnieszka Haponiuk
Dawniej, gdy zimą nie było w sklepach świeżych warzyw, przetwory były na porządku dziennym. Moja babcia nie wyobrażała sobie jedzenia świeżego ogórka zimą, zawsze powtarzała, że to sztuczne i należy jeść kiszone i koniec dyskusji. Świeży ogórek z marketu wylatywał do śmietnika, a na stół wjeżdżały marynowane papryki, ogórki, śliwki, dynia... No cóż, nie odziedziczyłam po babci zamiłowania do robienia przetworów . Jak dla mnie to za dużo babraniny, skomplikowanych zabiegów związanych z pasteryzacją i brakuje mi cierpliwości. Z tego samego powodu nie piekę też ciast. W obecnych czasach można znaleźć całkiem smaczne przetwory w sklepach, ale to jednak nie to samo, co ogóreczek czy też śliweczka w occie domowej roboty.
Od pewnej miłej pani Ani dostałam przepisy przetwory bez pasteryzowania : śliwki w occie oraz ogórki marynowane w curry. Z rozpędu zrobiłam też gruszki. Szczerze mówiąc, nie wiem jak mi wyszło, bo jeszcze nie próbowałam. Ale wyglądają całkiem ładnie. No dobra, podjadłam ogóreczki w curry - są boskie, takie ostre jak lubię.
Zanim przystąpicie do działania, kupcie lub pozbierajcie od znajomych słoiki i słoiczki . Te niezbyt duże o pojemności 300 ml są najlepsze.
ŚLIWKI W OCCIE
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek;
- 2 szklanki octu 10%;
- 2 szklanki wody;
- paczka goździków;
- dużo cukru (około pół kilo).
Śliweczki / fot. Agnieszka Haponiuk Śliweczki / fot. Agnieszka Haponiuk
Śliweczki / fot. Agnieszka Haponiuk
Przygotowanie:
Śliwki wydrylować za pomocą nożyka, ale nie przecinać całych na połówki. W garnku zagotować wodę, ocet i goździki. Śliwki przełożyć do dużej miski i zalać gorącą zaprawą. Przykryć i zostawić w chłodnym miejscu na noc i pół dnia (minimum 20 godzin). Na drugi dzień przygotować słoiczki i cukier. Odcedzić śliwki od marynaty, ale nie osuszać ich całkowicie. Śliwki ułożyć w słoiku warstwami, zasypując każdą z nich cukrem. Na wierzchu posypać cukrem dość obficie. Dokładnie zakręcić słoik i odstawić na półeczkę. W trakcie przechowywania cukier się rozpuści i wytworzy się swego rodzaju zalewa. Co kilka dni można potrząsnąć słoiczkiem ze śliwkami. Po tygodniu można skosztować, a najlepsze są podobno po roku. Doskonale smakują ze wszelkim mięsiwem albo zjadane ot tak, bez niczego.
Śliweczki / fot. Agnieszka Haponiuk Śliweczki / fot. Agnieszka Haponiuk
Śliweczki / fot. Agnieszka Haponiuk
GRUSZKI W OCCIE
Składniki:
- 1 kg twardych gruszek;
- 2 szklanki wody;
- 2 szklanki octu 10%;
- paczka goździków;
- cukier (około pół kilo, sypałam na oko).
Gruszki / fot. Agnieszka Haponiuk Gruszki / fot. Agnieszka Haponiuk
Gruszki / fot. Agnieszka Haponiuk
Przygotowanie:
Postępujemy tak samo, jak przy śliwkach. Gruszki obieramy, wydrążamy nasiona i kroimy wzdłuż na kawałki. Wodę zagotowujemy z octem i goździkami, zalewamy gruszki i odstawiamy na noc w chłodnym miejscu. Do słoików wkładamy niezbyt ciasno i obficie zasypujemy cukrem. Gruszki można zjadać już po tygodniu. Ja zjadam je prosto ze słoika, bez niczego. A co.
Gruszki / fot. Agnieszka Haponiuk Gruszki / fot. Agnieszka Haponiuk
Gruszki / fot. Agnieszka Haponiuk
I teraz moje ulubione:
OGÓRKI MARYNOWANE W CURRY i OCCIE
- 1,5 kg ogórków gruntowych;
- 3 łyżki soli;
- 2 łyżki curry;
- 2 szklanki octu 10%;
- 2 szklanki wody;
- łyżka gorczycy;
- kilka ząbków czosnku.
Ogóry w curry / fot. Agnieszka Haponiuk Ogóry w curry / fot. Agnieszka Haponiuk
Ogóry w curry / fot. Agnieszka Haponiuk
Przygotowanie:
Ogórki należy obrać i pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki. Wrzucić do miski, zasypać solą, curry i dodać pokrojony w kawałki czosnek. Wymieszać i odstawić na 12 godzin. Następnie, gdy ogórki puszczą soki, odcedzić je i włożyć wraz z czosnkiem do słoików. Zagotować wodę z octem i gorczycą i gorącą zaprawą zalać ogórki i natychmiast zakręcić. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce. Można jeść już po trzech dniach. Są genialne w smaku: ostre curry, mmmm...
Ogóry w curry / fot. Agnieszka Haponiuk Ogóry w curry / fot. Agnieszka Haponiuk
Ogóry w curry / fot. Agnieszka Haponiuk
PS. Moje gruszki są mega ostre, możecie dodać mniej octu.
-
Gwiazda "Hotelu 52" na castingu do talent show. Jurorzy niezadowoleni
-
Przyklej folię bąbelkową na okna. Zimą już zawsze będziesz tak robić
-
Wielu młodych Polaków ma ten problem. Rozwiązanie jest prosteMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
50-latko, tych ubrań pozbądź się z szafy. Postarzają i są niemodne. Zobacz stylowe alternatywy
-
Zmiel i połącz z wodą i drożdżami. Borowiki wyrosną na twoim parapecie
- 50-latki muszą zobaczyć tę bluzkę z KiK. Kwiecisty model był szyty, jak na nie. Lidl i Mohito też takie mają
- Mało brakowało, a Kusego w "Ranczu" nie grałby Królikowski. "Zrezygnował"
- 5 zł. Tyle kosztuje tych 5 hitów w Action. Warto mieć je w domu. Okazje też w Biedronce i Pepco
- Pleśń czy osad? Sprawdź, jak usunąć biały nalot na ziemi w doniczce
- Kategoria Guinnessa została wykreślona. "Stawała się niebezpieczniejsza"