Dip tuńczykowy fot. Agnieszka Haponiuk Dip tuńczykowy fot. Agnieszka Haponiuk
Dip tuńczykowy (fot. Agnieszka Haponiuk)
Zabijają pierwszy głód, dzięki czemu człowiek nie połyka całej lodówki - szczególnie, gdy od obiadu dzielą nas godziny. A więc gdy poczujesz to znajome ssanie w żołądku, a w głowie pojawi się myśl "coś bym zjadł" - zamiast wielkiej buły z majonezem, chipsów czy batonika z pobliskiego sklepiku, zjedz coś małego, smacznego i na pewno zdrowszego.
Przygotowanie takich przekąsek nie jest skomplikowane i czasochłonne, a pomysłów szukajcie w internetach lub sami poeksperymentujcie. Ostatnio natrafiłam na książkę kucharską z lat 60., gdzie znalazłam kilkanaście przepisów na smakowe masełka np. cytrynowe. Aż mi ślinka pociekła na myśl, jak to musi wybornie smakować z chrupiącą, ciepłą bułeczką
Proponuję trzy przekąski, które bardzo lubię, a które można zabrać do pracy, poczęstować gości przed kolacją czy też zaserwować przed głównym daniem podczas rodzinnego obiadu, aby podsycić apetyt no i trochę dla zabicia czasu, żeby nie trzeba było dyskutować o polityce z wujkiem Januszem, bo przecież z pełnymi ustami się nie mówi.
Tosty krewetkowe fot. Agnieszka Haponiuk Tosty krewetkowe fot. Agnieszka Haponiuk
Tosty krewetkowe (fot. Agnieszka Haponiuk)
Sięgnęłam po różne smaki. Tosty krewetkowe , bo kocham krewetki w każdym wydaniu. Pasta tuńczykowa z kaparami , bo przypomina mi spotkania z berlińskimi przyjaciółmi. Kulki serowo-selerowe to pomysł bankietowy rodem z lat 60.
Zachęcam do zabierania takich małych przekąsek do pracy, bo lepsze to niż podjadanie chipsów, batoników, paluszków czy cukiereczków albo drożdżówek.
Kulki serowe fot. Agnieszka Haponiuk Kulki serowe fot. Agnieszka Haponiuk
Kulki serowe (fot. Agnieszka Haponiuk)
OSTRE KULKI SEROWO-SELEROWE
Składniki:
- 100 g sera roquefort (może być inny pleśniowy, ale raczej z tych twardszych)
- 50 g startego na drobnych oczkach świeżego selera
- łyżeczka papryki chili (jak ktoś nie lubi na ostro to może być słodka papryka)
Przygotowanie:
Ser Roquefort przetrzeć przez sitko, na drobnych oczkach. Dodać starty seler, szczypiorek. Dobrze wymieszać i uformować niewielkie kulki (takie około 2 cm). Kulki oprószyć lub obtoczyć w papryce.
Tosty krewetkowe fot. Agnieszka Haponiuk Tosty krewetkowe fot. Agnieszka Haponiuk
Tosty krewetkowe (fot. Agnieszka Haponiuk)
TOSTY KREWETKOWE W SEZAMIE
Składniki:
- 3 kromki chleba razowego (może być z ziarnami słonecznika)
- 100 g dowolnych krewetek (surowych)
- łyżeczka sosu rybnego
- garść posiekanego szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka soku z limonki
- ziarna sezamu (dwie garści jak nic)
- oliwa
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Odkrawamy skórkę z chleba, a następnie kroimy kromki na trójkąty. Krewetki oraz pozostałe składniki czosnek, szczypiorek, sos rybny miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy łyżką całkiem grubą warstwę pasty na trójkąty z chleba, a następnie obtaczamy (stroną z pastą) w sezamie. Smażymy na dużej ilości oliwy z każdej strony po 2-3 minuty. Odsączamy na papierowym ręczniku i albo zjadamy na ciepło (takie są najlepsze) albo zabieramy schłodzone do pracy - też dobrze smakują.
Pasta tuńczykowa fot. Agnieszka Haponiuk Pasta tuńczykowa fot. Agnieszka Haponiuk
Pasta tuńczykowa (fot. Agnieszka Haponiuk)
PASTA TUŃCZYKOWA Z KAPARAMI
Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- łyżka kaparów
- serek śmietankowy lub jogurtowy
- ulubione warzywa pokrojone w słupki, opcjonalnie włoskie grissini
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy odsączonego tuńczyka, serek i kapary. Miksujemy. I nasza pasta już gotowa. Warzywa kroimy w słupki i zajadamy maczając w dipie.
Smacznego!