S這dki czy zgorzknia造? Czy to jaki smak lubimy ma wp造w na to, jacy jeste鄉y?

Osoby, kt鏎e preferuj czekolad, s bardziej sk這nne do pomocy bli幡im, a kto nie s這dzi kawy ten mo瞠 mie sk這nno嗆 do sadyzmu. Naukowcy twierdz, 瞠 istnieje zwi您ek mi璠zy naszymi zachowaniami, a upodobaniem do okre郵onych smak闚.

S tacy ludzie, kt鏎zy ze s這dyczy najbardziej lubi tatar wo這wy, a z tort闚 to ewentualnie ten szwedzki 郵edziowy . S i tacy, kt鏎zy 鈍iadomie nie jedz przystawek i zupy, bo czekaj na podw鎩ny (瞠by tylko) deser. Jedni nie s這dz kawy ani herbaty, inni nie wyobra瘸j sobie 篡cia bez czterech 造瞠czek cukru w fili瘸nce. Czy te wybory smakowe wp造waj na zachowania i osobowo嗆 ? Podobno tak.

Pisz podobno, bo badania, do kt鏎ych dotar豉m (odno郾iki znajdziecie poni瞠j) wcale nie operuj na czystych smakach. Czekolada nie jest przecie wyznacznikiem smaku s這dkiego, bo opr鏂z cukru jest w niej t逝szcz i kakao. Kawa to nie gorzki w czystej postaci i w dodatku jest tam czynna substancja narkotyczna - kofeina. Naukowcy zbadali jeszcze jedno upodobanie - do potraw pikantnych. Jako taki smak pikantny nie jest wyr騜niany w鈔鏚 smak闚 podstawowych, kt鏎ymi s: s這dki, gorzki, s這ny, kwa郾y i umami . Za to, 瞠 danie jest ostre najcz窷ciej odpowiada kapsaicyna - jeden z alkaloid闚, zawarty na przyk豉d w papryczce chilli. Kapsaicyna powoduje, 瞠 receptory b鏊u s podra積ione, a my odczuwamy pieczenie, b鏊 i ciep這 jednocze郾ie. Nie jest to konkretny smak wyczuwany przez kubki smakowe tylko odczucie. A jednak naukowcy jako pr鏏uj dotrze do sedna i powi您a osobowo嗆 z upodobaniami smakowymi.

S這dki z ciebie cz這wiek

Okazuje si, 瞠 osoby, kt鏎e preferuj czekolad, s bardziej sk這nne do pomocy bli幡im . Badanie przeprowadzono na 55 studentach - gdzie瘺y indziej ni w USA. Ankieta wykaza豉, 瞠 s這dki jest ulubionym smakiem os鏏 ugodowych, ch皻nych do dzia豉nia w grupie, pomocnych i wsp馧czuj帷ych. Sama s這dycz. O bobasach mawia si, 瞠 to takie s這dziaczki. Rzeczywi軼ie g堯wnym smakiem dostarczanym we wczesnym niemowl璚twie jest s這dkie od laktozy mleko i ten smak dzieci najbardziej lubi. Niestety trudno zbada zachowania bobas闚, bo na razie si dopiero ucz i trudno okre郵i ich intencje. Nie zmienia to faktu, 瞠 s這dki smak uwa瘸ny jest za "smak bezpiecze雟twa" .

Pulpa a la galegaPulpa a la galega Fot. A.U. Randk zaliczam do tych z serii - pe軟a przyg鏚. Fot. A.U.

Pikantne rozmowy? Ostre dziewczyny?

Okazuje si, 瞠 ludzie lubi帷y ostre potrawy maj sk這nno嗆 do zachowa ryzykownych . Osoby o takich upodobaniach kulinarnych wykazuj wi瘯sz ch耩 do prze篡wania przyg鏚, poznawania nowych ludzi i dozna zmys這wych. Ale co ciekawe, nie ka盥y rodzaj pikanterii jest tym samym dla "ostrych" os鏏. Cho mechanizm dzia豉nia jest podobny, to pieczenie wywo豉ne przez meksyka雟kie chilli niekoniecznie b璠zie lubiane przez tych, kt鏎zy lubi imbirowe, a mo瞠 nazwijmy je azjatyckie, smaki. Jedno jest pewne - ostrolubni podejmuj ch皻nie ryzyko kulinarnych dozna. Co do hazardu, niebezpiecznych zachowa i sport闚 ekstremalnych nie ma jednoznacznej opinii. Nie ka盥y ch這pak lubi帷y sobie pola kanapk sosem tabasco, zaraz b璠zie wspina si bez zabezpieczenia, ale to mo瞠 by pocz徠ek wspania貫j przyja幡i.

Zgorzknia豉? Znacznie gorzej!

Gdy chcesz powiedzie, 瞠 od tej kawy (piwa, selera, cykorii, toniku i rzodkiewki) kto mo瞠 sta si zgorzknia造, w gruncie rzeczy dobrze mu 篡czysz. To naj豉godniejsze, co mo瞠 si przytrafi w tym przypadku. Upodobanie do gorzkiego smaku mo瞠 鈍iadczy o sk這nno軼iach psychopatycznych. Osoby, kt鏎e z upodobaniem zajadaj si gorzkimi potrawami, s - wed逝g bada austriackich naukowc闚 - sk這nne do wyra瘸nia wrogich cech osobowo軼i, codziennego sadyzmu i agresji. W stosunku do innych smak闚, w鈔鏚 zwolennik闚 gorzkiego jest najwi瘯sza ilo嗆 potencjalnych psychopat闚. Wi璚 je郵i na pierwsza randk p鎩dziecie do cukierni, a ch這pak nie pos這dzi kawy ani nie zjad 瘸dnej pralinki - uciekaj!

Kawa i pralinkaKawa i pralinka Fot. A.U. To w ko鎍u jestem s這dka czy sadystyczna? Fot. A.U

S這ny czyli normalny?

Smak s這ny jako nie wzbudzi wi瘯szych sensacji. Co prawda w literaturze s鏊 powoduje przeja郾ienia umys逝 ("Prowad sw鎩 p逝g przez ko軼i umar造ch" ), w garnku podbija inne smaki, ale s鏊 nazywaj bia陰 鄉ierci i spo篡wana w nadmiarze niew徠pliwie podnosi ci郾ienie. W badaniu na temat smak闚 s這ny (w postaci krakers闚) by przeciwwag dla s這dkiego. Nie ma dowod闚 na to, 瞠 upodobanie smaku s這nego wp造wa na jakiekolwiek konkretne zachowania. Neutralny? Ca趾iem normalny? By mo瞠.

Umami czyli smak roso逝

Umami (lub umame) to smak wyodr瑿niony i nazwany dopiero w 2000 roku. To smak bulionu, mi瘰a, roso逝. Mo積a go nazwa t逝stym albo smakiem orzecha w這skiego, dla niekt鏎ych jest to pomieszanie wszystkich smak闚, a dla innych to glutaminian sodu. W ka盥ym razie do tej pory, po 15 latach, smak umami jest niezbadany na tyle, aby mo積a by這 powiedzie cokolwiek o jego mi這郾ikach. Tajemnicza osobowo嗆, niezbadana i bardzo interesuj帷a.

A tak zupe軟ie na powa積ie - trzeba te wszystkie badania potraktowa z przymru瞠niem oka. Niejeden kawosz uwielbia te p帷zki, jest uosobieniem dobra i mi這軼i, a na kolacj ch皻nie wci庵nie makaron azjatycki na ostro.

Wi璚ej o: