Grupa Desantowa w kuchni: dwa smakołyki dla wszystkich leniwych łasuchów

Dziewczyny z Grupy Desantowej lubią gotować, ale jak wiadomo - w lecie nie należy się przemęczać. Dziś proponują zatem dwa proste i bardzo smakowite przepisy na dania, które robi się szybko, a pochłania jeszcze szybciej.

Sałatka z arbuzemSałatka z arbuzem Sałatka z arbuzem.doc Sałatka z arbuzem

Sałata z rukolą, fetą i arbuzem

Składniki na dwie porcje:

45g rukoli

75g arbuza

50g fety

łyżeczka czerwonej cebuli

łyżka posiekanej mięty

kilka czarnych oliwek

łyżka octu balsamicznego

Wykonanie:

Arbuza i fetę kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Oliwki przekrawamy na pół. Miętę kroimy w paseczki.

Rukolę myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Następnie dodajemy fetę, arbuza, czerwoną cebulę i oliwki. Całość posypujemy miętą i delikatnie skrapiamy octem balsamicznym.

sałatkasałatka sałatka

Surówka z kalarepy i rzodkiewki

Składniki na dwie spore lub cztery małe porcje:

2 kalarepy

puszka kukurydzy

pęczek rzodkiewki

pół pęczka koperku

sól

cukier (łyżka)

łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Wykonanie:

Kalarepę obieramy i razem z rzodkiewką trzemy na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odsączamy, a koperek drobno siekamy.

Wszystkie warzywa wkładamy do miski, dodajemy koperek i mieszamy. Dodajemy cukier i olej rzepakowy. Przyprawiamy solą i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Gotowe! :)

Więcej o: