Większość z nas zdaje sobie sprawę, jak ważne jest prawidłowe nawodnienie organizmu. Osoby dorosłe powinny przyjmować około 2-2,5 litra płynów dziennie, a w czasie upałów nawet więcej. Latem spędzamy dużo czasu na świeżym powietrzu i jesteśmy bardziej aktywni. Zwiększa się też ekspozycja organizmu na słońce i oddziaływanie wysokich temperatur. Wówczas nasze ciało o wiele bardziej się poci, tracąc nie tylko wodę, ale też mikro- i makroelementy. Należy pamiętać o ryzyku przegrzania organizmu, poparzenia skóry lub nawet udaru słonecznego! Dlatego zawsze warto mieć ze sobą okrycie głowy, krem z filtrem oraz przede wszystkim – coś do picia. Nie musi to być tylko woda.
- Upały to czas, w którym picie dużych ilości wody może nie wystarczyć. Wraz z potem tracimy elektrolity oraz cenne pierwiastki, takie jak sód, czy potas. Dlatego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców. Minimalna ilość to 400 g dziennie, w 5 porcjach rekomendowanych przez Światową Organizację Zdrowia. Jedną z nich może być szklanka soku. To doskonały sposób na uzupełnienie elektrolitów, witamin oraz składników odżywczych, które musimy dostarczać każdego dnia, a podczas upałów jesteśmy szczególnie narażeni na ich utratę. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zachowania zdrowia i energii – mówi dr Barbara Groele, Sekretarz Generalny Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków.
Warzywa i owoce oraz otrzymane z nich soki są bardzo dobrym źródłem wody i substancji odżywczych, a w lecie możemy cieszyć się pełnią sezonu na polskie smaki. W lokalnych sklepach pojawiają się truskawki, brzoskwinie, maliny, wiśnie, czy owoce leśne. To doskonała propozycja do śniadania lub jako zdrowa przekąska w ciągu dnia. Ciepłe dni często nie sprzyjają wzmożonemu apetytowi, dlatego i w porze obiadowej warto zdecydować się na coś lekkiego np. sałatkę warzywną, mizerię z jogurtem, czy też warzywa z grilla. Do posiłku warto sięgnąć po szklankę soku, który dostarczy organizmowi dodatkowych wartości odżywczych.
Dużą zaletą soku jest to, że w przeciwieństwie do warzyw i owoców, łatwiej możemy zabrać go ze sobą na wszelkiego rodzaju letnie wypady. Do wyboru jest cała paleta smaków i kolorów, a każdy sok ma swoje atuty.
Warzywa, owoce i soki pomogą ci przetrwać upały. Sięgnij po nie już dziś!
Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) to organizacja non profit zrzeszająca oraz integrująca producentów soków, nektarów i napojów z owoców i warzyw. Reprezentuje firmy dostarczające na rynek krajowy około 70% soków owocowych i warzywnych oraz zagęszczonych soków owocowych i warzywnych w Polsce. Stowarzyszenie współpracuje z instytucjami naukowymi, laboratoriami badawczymi, dostawcami półproduktów, maszyn i opakowań. Jest również aktywnym członkiem Stowarzyszenia AIJN (Europejskie Stowarzyszenie Soków Owocowych). W trosce o konsumentów, dokłada starań, aby stale zapewniać wysoką jakość produktów na rynku. W tym celu Stowarzyszenie KUPS przy współpracy z EQCS powołało system samokontroli przemysłowej DSK (Dobrowolny System Kontroli soków i nektarów), którego celem jest dbanie o wysoką jakość produktów dostarczanych konsumentom przez branżę. Wdrożenie systemu praktycznie wyeliminowało nieprawidłowości w procesie produkcji soków. Obecnie Polska branża sokownicza jest w grupie nielicznych liderów UE, u których sporadycznie występujące nieprawidłowości są na bieżąco weryfikowane i usuwane.
Materiał promocyjny PR marki Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS).