Która woda dla kogo - prosty przewodnik po rodzajach wód

Rzadko którzy konsumenci pochylają się nad etykietkami przyklejonymi na butelki z wodą. Dla wielu z nas woda w butelce może być po prostu: gazowana lub niegazowana. Subtelności jest jednak więcej, a różnice między wodami łatwe do zrozumienia.

Cztery kategorie

Zgodnie z zarządzeniem Ministra Zdrowia sprzed 16 lat, w Polsce butelkuje się cztery rodzaje wód. Na sklepowych półkach w światowych delikatesach można oczywiście doszukać się pozycji egzotycznych jak: wody alkaliczne, pochodzenia wulkanicznego, artezyjskiego, pochodzące z topniejących gór lodowych, pozyskiwane z głębin oceanu Spokojnego na Hawajach, czy czystą wodę deszczową z Tasmanii. Ale w Polsce mamy do czynienia z czterema typami: naturalną wodą mineralną, wodą źródlaną, wodą stołową i wodami leczniczymi.

Woda mineralna

Naturalna woda mineralna ma stały, stabilny skład, a wydobywa się ją spod ziemi naturalnymi lub wierconymi otworami głębinowymi. Określa się ją mianem pierwotnie czystej pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Wody mineralne są jedynym rodzajem wód mogących w swym nazewnictwie używać określenia „naturalne”*.

Wody mineralne są dość bogate w minerały - to wody średnio lub wysoko zmineralizowane. Zawierają powyżej 500 mg składników mineralnych w litrze. Skąd się w wodzie mineralnej biorą minerały? Przez dziesiątki lat woda płynie przez kolejne warstwy skalne przy okazji ulegając zmineralizowaniu. Ilość i rodzaj minerałów w wodzie różni się w zależności od ujęcia. Wodę mineralną średniozmineralizowaną mogą pić wszyscy, codziennie - i dorośli i dzieci. Naturalną wodą mineralną jest na przykład Nałęczowianka, która dzięki niskiej zawartość sodu może być pita codziennie nawet przez osoby z nadciśnieniem.

Którą wodę wybrać?Którą wodę wybrać? Fot. Mia Studio/Shutterstock

Woda źródlana

Woda źródlana jest także wydobywana spod ziemi. Pochodzi z krystalicznie czystych źródeł, ale z płytszych warstw, przez co ma w składzie mniej minerałów. To głównie wody zmineralizowane nisko, choć zdarzają się i średnio. Zawierają mniej niż 500 mg składników mineralnych w litrze.

Woda stołowa

Ten rodzaj wody otrzymuje się przez zmieszanie naturalnej wody źródlanej lub przefiltrowanej wodociągowej z różnymi składnikami mineralnymi lub z wodą mineralną. Nie można w ich przypadku stosować określenia "naturalna", bo w ramach produkcji ich skład ulega zmianie. Wody stołowe podlegają normom i kontrolom, ale na ogół są znacznie uboższe w składniki mineralne.

Wody lecznicze

Wody lecznicze, nazywane inaczej zdrowotnymi, pochodzą ze specjalnych źródeł leczniczych. Zawierają nie mniej niż 1000 mg składników mineralnych w litrze oraz co najmniej jeden składnik leczniczy w odpowiednim stężeniu, które znacząco wpływa na funkcjonowanie organizmu.

Jaka woda jest dla nas najlepsza?Jaka woda jest dla nas najlepsza? Fot. Africa Studio/Shutterstock

Zasoby wód leczniczych znajdują się głęboko pod ziemią. Dzięki temu są skutecznie izolowane od wszelkich zanieczyszczeń. Najczęściej zawierają większe ilości magnezu, wapniu, sodu, siarczanów, chlorków i węglanów. Stężenie i proporcje tych dobroczynnych składników zależą od budowy geologicznej danego regionu. Te wody należy pić zgodnie z zaleceniami lekarza.

*Definicja za Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Materiał powstał we współpracy z partnerem Nałęczowianka.