Sekret pielęgnacyjny Japonek, czyli woda ryżowa na włosy

Woda ryżowa to popularny azjatycki sposób na lśniące i zdrowe pasma. Co warto wiedzieć na temat tej metody? Jakich efektów możesz się spodziewać? Podpowiadamy.

Piękne i zadbane włosy to marzenie wielu kobiet. Niestety, jak wynika z badań, większość pań nie jest zadowolona z wyglądu i kondycji swoich pasm. Jak można to zmienić? Z pomocą przychodzą różne domowe sposoby. Często okazują się one równie skuteczne, co specjalistyczne produkty kosmetyczne.

Jedną z najczęściej promowanych w ostatnim czasie metod jest płukanka z wody ryżowej, która od wieków była stosowana przez Azjatki. Dzięki niej twoje włosy staną się lśniące i zdrowe. Co istotne, metoda ta nie jest droga, a potrzebne składniki na pewno masz już w swojej kuchni. Co warto wiedzieć na jej temat? Jak stosować wodę ryżową na włosy? Wyjaśniamy w dalszej części naszego artykułu. 

Woda ryżowa i jej cenne składniki

Woda ryżowa ma bardzo bogaty skład. Mało kto wie, że zawiera m.in. witaminy B i E, mikroelementy i proteiny. Z tego powodu nie warto wylewać jej po ugotowaniu ryżu, gdyż sprawdzi się jako płukanka do włosów. Dzięki niej twoje pasma staną się lśniące, zdrowe i gładkie.

Proteiny ryżowe, które są składnikiem wielu kosmetyków, mają doskonały wpływ na włosy. Nadają im blask, a także uzupełniają ubytki. Inozytol wnika w głąb włosów i wykazuje działanie ochronne. Sprawia więc, że są one bardziej wytrzymałe na uszkodzenia. Z kolei skrobia ryżowa wykazuje działanie nawilżające i wygładzające. Dzięki niej włosy stają się bardziej sprężyste.

Warto wspomnieć, że jakiś czas temu fenomen ten zbadała grupa naukowców (S. Inamasu, R. Ikuyama, Y. Fujisaki oraz K. I. Sugimoto). Badacze analizowali historię stylizacji i pielęgnacji wśród Japonek. W trakcie prac zwrócili uwagę na wspólną kwestię. Była to właśnie woda ryżowa. Badacze dotarli m.in. do danych, z których wynika, że kobiety z dworu z okresu Heian, które mogły pochwalić się pięknymi i bardzo długimi, płukały nią włosy.

Płukanka do włosów z wody ryżowej - przepis krok po kroku

Jak łatwo domyślić się, płukana ryżowa to woda, która pozostała po gotowaniu ryżu. Jeśli zdecydujesz się na taki zabieg, pamiętaj o tym, że nie może być ona posolona. Oto prosta instrukcja krok po kroku.

  • Umieść woreczek ryżu (lub 100 gramów) w miseczce;
  • zalej ryż szklanką wody;
  • następnie odcedź przy pomocy sitka (dzięki tym czynnościom usuwasz z ryżu zanieczyszczenia);
  • ryż z sitka umieść w garnku i gotuj według przepisu na opakowaniu;
  • na sam koniec odlej wodę z ryżu do pojemnika, z którego będziesz aplikować ją na włosy.

Płukanka do włosów z wody ryżowej - jak stosować? O czym pamiętać?

Jak podpowiada nazwa zabiegu, płukanka służy do opłukiwania pasm po umyciu ich szamponem i nałożeniu odżywki. Następnie musisz pozostawić ją na włosach na mniej więcej pięć minut i spłukać letnią wodą. Nie zapomnij także o delikatnym wmasowaniu jej w skórę głowy.

Ta naturalna płukanka nie tylko wzmocni twoje włosy, ale także doskonale wpłynie na ich wygląd. Podobnie jednak jak w przypadku innych domowych zabiegów potrzebna jest regularność i cierpliwość. Radzimy, by stosować ją dwa razy w tygodniu.

Interesujesz się pielęgnacją włosów? Oto artykuły, które mogą ci się spodobać: