Tęsknisz za podróżami? Odkryj smaki świata i potrawy, dzięki którym poczujesz się jak na wakacjach

Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez podróżowania. Lubimy odkrywać nowe zakątki, podziwiać wielowiekowe zabytki, zachwycać się pięknem natury, poznawać nowych ludzi. Podróże to również odkrywanie dotąd nieznanych nam smaków, ich intrygujących połączeń, ciekawych mieszanek przypraw. Wzbogacają nasze doznania, a po powrocie do domu pomagają nam uporać się z tęsknotą za podróżami.

Smaki świata, których mieliście okazję spróbować w czasie podróży, często z łatwością możecie przenieść do własnej kuchni. Wystarczy przecież znaleźć przepis na interesującą was potrawę, sprawdzić, jakich przypraw i innych składników potrzebujecie i ruszyć do sklepu. Może się też okazać, że większość, o ile nie wszystkie składniki, macie już w domu. Zarówno w deserach, jak i daniach wytrawnych często ważnym składnikiem decydującym o smaku jest cukier - biały z powodzeniem można zastępować trzcinowym, który nadaje potrawom pięknego koloru i karmelowego aromatu.

Światowe desery

Pożądany efekt można osiągnąć, na przykład przypalając cukier na deserach. Jeśli chcecie poczuć się jak we Francji, zróbcie własny creme brulee. Jest naprawdę szybki i prosty w przygotowaniu. Charakteryzuje się chrupiącą, brązową "skórką". To nic innego, jak właśnie cukier, którym posypuje się wierzch deseru, a następnie przypala specjalnym palnikiem, aby rozpuścił się i skarmelizował. Jego smak doskonale współgra z wanilią, która również jest ważnym składnikiem creme brulee - można użyć zamiennie ekstraktu waniliowego lub ziaren z laski wanilii. Przy opiekaniu cukru uważajcie tylko, aby go nie przypalić.

Jesteście fanami kuchni tureckiej? Koniecznie powinniście przygotować baklawę! Ten słodki przysmak ma wielu fanów, a cukier jest jednym z niezbędnych składników przy jego przygotowywaniu. Znajduje się zarówno w cieście, jak i w syropie, którym później polewa się deser. Również i w tym przypadku bez przeszkód możecie zastąpić cukier biały - trzcinowym, w wielu przepisach to właśnie on jest podawany jako podstawowy.

Z Turcji przenosimy się do Hiszpanii. Czy już domyślacie się, o którym przysmaku będzie mowa? Ten deser (niekiedy nazywany "hiszpańskimi pączkami") swoim smakiem i połączeniem z sosem czekoladowym, w którym się go macza, na zawsze znalazł miejsce w sercach wielu odwiedzających Hiszpanię (choć popularny jest m.in. w Ameryce Południowej). Cukier jest jego nieodłącznym składnikiem. Używa się go nie tylko do przygotowania masy na ciasto, lecz także do finalnego posypania churrosów. Uwaga! Jeżeli chcecie zrobić "chudszą" wersję deseru, możecie upiec go w piekarniku.

Potrawy, po których odżyją wspomnienia

Nie tylko słodziutkie desery przywołają najlepsze wspomnienia z wakacji. Pomocne w czasie tęsknoty za podróżowaniem będą też wytrawne dania, które możecie przygotować na przykład na obiad lub na wspólny wieczór z przyjaciółmi połączony z oglądaniem zdjęć z urlopu.

Ogromny wybór przypraw w sklepach sprawia, że nie powinno to przysporzyć wam zbyt wiele kłopotów. Jeśli będziecie mieli ochotę na dania kuchni marokańskiej, nie zapomnijcie o zaopatrzeniu się w imbir, cynamon, kardamon, kurkumę, kolendrę, paprykę słodką i ostrą czy gałkę muszkatołową. Kuchnia marokańska to też kombinacje różnych rodzajów mięs, a także owoce morza. Możecie np. przygotować tradycyjny marokański tadżin, czyli mięsne danie z całym bukietem przypraw.

Tym, którzy tęsknią za odrobiną orientu, polecamy przygotowanie sosu teriyaki, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do ryb (łosoś z nim jest doskonały!), a także rozmaitych mięs, np. kurczaka. Ma charakterystyczną ciemną barwę, która nadaje potrawom apetyczny wygląd i pokrywa je błyszczącą glazurką, i słodko-słony smak, który podbija podniebienia na całym świecie.

Jest przykładem tego, jak wiele można osiągnąć, wykorzystując z pozoru niepasujące do siebie smaki. Sos teriyaki robi się, mieszając ze sobą m.in. sos sojowy, cukier trzcinowy, miód oraz imbir. Takie połączenie nie może się nie udać!

Innym ciemnym sosem, który świetnie łączy różne aromaty, jest sos barbecue. Dla wielu osób to niezbędnik grillowanych dań, dodatek do mięs, który musi stanąć na stole, gdy serwujemy steki czy żeberka.

Wakacyjne smaki to także różnego rodzaju owoce morza. Małżami, kalmarami czy krewetkami często raczymy się podczas pobytu w krajach śródziemnomorskich. Dlaczego by nie przenieść ich na nasze stoły? Możecie podawać je na wiele sposobów. Niektórym wystarczy, aby krewetki były skropione cytryną i doprawione solą oraz pieprzem, inni mogą wypróbować przepis na krewetki w pomidorach, doprawione aromatycznym połączeniem cukru trzcinowego, imbiru, czosnku, chili, soli i soku z cytryny.

Pamiętajcie, że kuchnia nie ma ograniczeń. To tylko od was zależy, który smak zechcecie przywołać.