Więcej podobnych tematów na stronie głównej Gazeta.pl
Superfoods to umowna nazwa przypraw, warzyw, owoców czy ryb, które bogate są w witaminy, minerały oraz składniki odżywcze, a co za tym idzie - mają niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie. Jakie superfoods warto więc uwzględnić w swojej diecie?
Jagody acai to niewielkie, ciemnofioletowe owoce rosnące na drzewach palmowych w lasach równikowych. Nazywane są bombami odżywczymi, ponieważ jedzenie ich dostarcza organizmowi wielu cennych składników i minerałów. Zawierają m.in. witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także minerały, jak magnez, wapń, fosfor, potas, cynk, miedź. Ponadto bogate są w aminokwasy i zdrowe kwasy tłuszczowe oraz antyoksydanty, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych.
Spożywanie jagód acai niesie więc szereg korzyści dla naszego organizmu. Dzięki zawartości witamin i antyoksydantów skutecznie wzmacniają odporność, a duża liczba polifenoli sprawia, że zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, czy też powstania zatoru. Co więcej, jagody acai redukują też poziom złego cholesterolu, pozytywnie wpływają też na nasze samopoczucie, niwelując zmęczenie, a także pobudzają przemianę materii, zapewniając nam jednocześnie długie poczucie sytości.
Nasiona chia to ziarna pozyskiwane z szałwii hiszpańskiej, rosnącej na terenie południowego Meksyku oraz Gwatemali. Są cenione przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość błonnika, pełnowartościowego białka oraz cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Dzięki tym składnikom nasiona chia doskonale wspierają układ trawienny, pozytywnie wpływając na perystaltykę jelit i wspomagając organizm w sprawnym trawieniu nawet ciężkostrawnych potraw. Co więcej, zapobiegają miażdżycy, a także stymulują produkcję dobrego cholesterolu. Sprawdzają się także, jako naturalny sposób na poprawę koncentracji i zdolności zapamiętywania.
Quinoa, czy inaczej komosa ryżowa to roślina uprawiana na terenie Ameryki Południowej, którą lokalsi, ze względu na jej właściwości prozdrowotne, często nazywają "złotem Inków". Jest ona bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Co więcej, dzięki wysokiej zawartości flawonoidów wykazuje też właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe. Ponadto quinoa zawiera także saponiny, dzięki którym może działać przeciwalergicznie, przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie i immunostymulująco.
Jagody goji to owoce chińskiej rośliny o nazwie kolcowój pospolity, która od wieków ceniona jest za swoje zdrowotne właściwości. Jagody te są świetnym źródłem pełnowartościowego białka, w którego skład wchodzi aż 18 aminokwasów. Ponadto są bogate w witaminę C i witaminy z grupy B, a takżę nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6, odpowiedzialne za właściwą pracę mózgu i układu nerwowego. Są także źródłem polifenoli oraz wielu składników mineralnych, jak m.in fosfor, wapń, selen, żelazo i cynk.
Co więcej, jagody goji zawierają także bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP , który nie tylko stymuluje układ odpornościowy, ale też wykazuje właściwości przeciwutleniające oraz przeciwnowotworowe.
Siemię lniane również może poszczycić się mianem superfood. Ziarenka lnu bogate są w m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, białko, węglowodany i cukry. Zawierają również witaminy C, E i K oraz sole mineralne, a ze względu na wysoką zawartość liganów, mają korzystny wpływ na jelita, usprawniając ich pracę. Co więcej, siemię lniane znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca oraz wykazuje potencjalnie działanie antynowotworowe. Świetnie wpływa też na kondycję włosów i paznokci, a także pomaga oczyścić organizm z toksyn.