Lucyna Ćwierczakiewiczowa

Więcej o:

Lucyna Ćwierczakiewiczowa

  • Post w stylu dwudziestolecia międzywojennego: zupa migdałowa [PROSTY PRZEPIS]

    Ćwierczakiewiczowej, która wydała "365 obiadów". Przejrzałam sobie menu postne i zgłodniałam. Tak oto Lucyna Ćwierczakiewiczowa pisze o dyspozycjach obiadowych na marzec: "Ponieważ w tym miesiącu i w następnym zwykle wypada post, na oba więc te miesiące podaję dyspozycję obiadów postnych trzy razy na tydzień

  • Jak kobiety dbały o higienę w dawnych czasach?

    Prysznic, czy mycie włosów to czynności, które są dla nas czymś oczywistym i powszechnym. Nie zawsze jednak tak było. Świadomość tego, jak ważne jest dbanie o higienę osobistą, zaczęła wzrastać w XIX wieku. W tamtym okresie bardzo ważną rolę wśród Polek odegrała Lucyna Ćwierczakiewiczowa - autorka

  • "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler" - zupełnie nierewolucyjne

    ? Z kilkudziesięciu przedstawionych w książce receptur spodobało mi się zaledwie kilka: na gołąbki z dorsza, na faszerowaną gęś (choć pomysł faszerowania tego cudownego ptaka cielęciną i wątróbką jest starszy niż baronowa polskiej kuchni - Lucyna Ćwierczakiewiczowa) i na zupełnie oszałamiającą galaretka z piwa

  • Bigos - prawdziwie polska potrawa dla prawdziwie polskich Polaków [PRZEPIS]

    powieściach z dawnych czasów często można wyczytać o tym sławnym bigosie, którego całe faski szlachta polska zabierała w podróże. Dziś jeszcze jest podstawa śniadania na każdem polowaniu: stąd nazwa myśliwski". Kiedy jadano bigos? Lucyna Ćwierczakiewiczowa radziła podawać go na śniadanie albo w czasie obiadu

  • Blogerki kulinarne - jak wygląda ich praca od kulis?

    ? Moje główne inspiracje kulinarne znajdują się na dwóch biegunach: z jednej strony są to stare książki kucharskie, z drugiej - kilka postaci ze świata kulinarnego. Przeglądając książkę Marii Disslowej, Marii Ochorowicz-Monatowej czy Lucyny Ćwierczakiewiczowej, wczytując się w stare receptury, podziwiając