mielone

  • Seks nałogowy

    Uzależnienie od seksu, erotomania, seksoholizm oznacza niezdolność do panowania nad swoimi impulsami seksualnymi, utrzymania nad nimi kontroli. Osoby uzależnione mają poczucie przymusu, czasami jest to wręcz obsesja.

  • Czy łóżko może nas pogodzić?

    Ludziom, którzy trochę wcześniej ranili się i odpychali, trudno zmienić się w czarujących kochanków

    Wiesław Sokoluk
  • Kochanie, czy ty... yyy, eee... moją żoną?

    Wskakuje do wody i wyciąga zakopaną w piasku szkatułkę. W środku mieni się niczym księżyc cudowny pierścionek z diamentem. On rozmarzonym głosem pyta: Czy zechcesz być ze mną do końca swych dni? A ona zachrypniętym z wrażenia głosem szepce: Tak.

    Joanna Krupa
  • Gdy pieniądze dzielą

    Mąż i żona nie potrafią porozumieć się co do gospodarowania pieniędzmi.

    Zofia Milska-Wrzosińska
  • Pierwszy miesiąc

    Pierwszy miesiąc

    Im prędzej chudniemy, tym szybciej organizm chce wyrównać ?straty?. Warto więc rozłożyć odchudzanie na trzy miesiące, bo pozwoli nam to przyzwyczaić się do innego sposobu przygotowywania i jedzenia posiłków, a organizm - do innego sposobu dostarczania mu składników odżywczych.

    Beata Prasałek
  • Drugi miesiąc

    Drugi miesiąc

    Teraz możemy przyspieszyć przemianę materii, wprowadzając do diety więcej białka - szczególnie tego pochodzącego z produktów mlecznych. Nadal obowiązują zasady z pierwszego miesiąca diety, a więc: regularne cztery posiłki dziennie, nielimitowana ilość warzyw i bez ograniczeń niegazowana woda mineralna i herbaty owocowe bez cukru.

    Beata Prasałek
  • Przepisy na paschy

    Ten pyszny deser z twarogu, jaj, masła i bakalii Rosjanie przyrządzają od wieków na święta Zmartwychwstania Pańskiego, zwane w obrządku prawosławnym Paschą. Do polskiej kuchni wielkanocnej smakołyk ten trafił dzięki naszym rodakom z Kresów.

    Wykonanie i aranżacja: Zuzuanna Wiciejowska i Artur Szkurłat
  • Tort migdałowo-orzechowy

    Biszkopt do tortu (3 krążki: o średnicy 25 cm, 20 cm oraz 15 cm) krążek 25 cm: 15 dag zmielonych orzechów włoskich, 15 dag zmielonych migdałów, 12 białek, 8 żółtek, 30 dag cukru pudru, 1 1/2 łyżki bułki tartej, skórka otarta z dużej cytryny; krążek 20 cm: 12 dag zmielonych orzechów włoskich, 12 dag zmielonych migdałów, 9-10 białek, 6-7 żółtek, 24 dag cukru pudru, kopiata łyżka bułki tartej, skórka otarta z małej cytryny; krążek 15 cm: 9 dag zmielonych orzechów włoskich, 9 dag zmielonych migdałów, 8-9 białek, 5-6 żółtek, 18 dag cukru pudru, niepełna łyżka bułki tartej, skórka otarta z połowy dużej cytryny

  • Rolada staropolska

    1 kg cielęciny bez kości, łyżeczka soku z cytryny, łyżka oleju, łyżka mielonego ziela angielskiego, pół szklanki soku z pomarańczy, sól. Farsz: mała cebula, 2 łyżki oliwy, pół szklanki startego (suchego) razowego chleba, łyżka bułki tartej, łyżka skórki otartej z pomarańczy, 2 łyżki rodzynek, łyżka białego wytrawnego wina, po ćwierć łyżeczki suszonego estragonu, mięty, bazylii i tymianku, surowe jajo

    Nina Kosińska
  • Miodówka inaczej

    2 szklanki miodu, wysuszona wierzchnia żółta warstwa skórki ściętej z ćwiartki wcześniej wyszorowanej pomarańczy, 2 czubate łyżki mielonej kawy, pół łyżeczki (od kawy) startej gałki muszkatołowej, litr spirytusu 96-proc., szklanka rumu

    Redakcja
  • Z fasolką szparagową i pieczenią - porcja 3 zł

    Z fasolką szparagową i pieczenią - porcja 3 zł

    40 dag makaronu w kształcie muszelek, 15 dag pieczonego schabu, cielęciny lub kurczaka, 25 dag młodziutkiej zielonej fasolki szparagowej, marchewka, duża cebula, 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego (może być z kostki), pojemniczek (20 dag) śmietanki, 1-2 łyżki soku z cytryny, kilka listków świeżej bazylii, łyżka startego parmezanu lub 1-2 łyżki ementalera wymieszanego ze szczyptą mielonej kozieradki, 2 łyżki oliwy lub sklarowanego masła, sól, pieprz

  • Gołąbki - porcja 3 zł

    spora główka luźno zwiniętej kapusty białej lub włoskiej, cebula, 50 dag mielonej wieprzowiny, jajo, 3/4 szklanki ryżu, 2 łyżki oleju lub masła, 15 dag surowego boczku, 2 szklanki bulionu z mięsa lub warzyw (może być z kostki), 30 dag pomidorów lub pół szklanki gęstego przecieru pomidorowego, ziele angielskie, 2 nieduże liście laurowe, 2-3 ząbki czosnku, pieprz, sól

  • Mięso smacznie zakręcone

    Zrazy i rolady to od wieków chluba kuchni polskiej. Za potrawami przyrządzonymi z plastrów dobrze skruszałego mięsiwa podobno przepadał król Władysław Jagiełło. Dziś zawija się i nadziewa wszystkie rodzaje mięs. Można je podać i na zwykły obiad, i na bardzo uroczyste okazje.

    Opracowanie: Nina Kosińska.
  • Warzywa + farsz = niebo w gębie

    Cebula, seler, nie mówiąc o papryce czy bakłażanach, wypełnione dobrym farszem przypadną do gustu nawet wybrednym smakoszom. Te delicje warzywne przeczą powszechnej opinii, że wszystko, co smaczne, jest niezdrowe.

    Opracowanie: Nina Kosińska.
  • Pasztet marmurkowy

    * po 60 dag mielonej chudej wołowiny i wieprzowiny, * 30 dag długich plastrów wędzonego boczku, * 30 dag wątróbek kurzych, * 15-20 dag malutkich pieczarek, * 2 łyżki orzechów pistacjowych bez łupinek, * 2 jaja, * sos worcester, * pieprz i sól, * olej słonecznikowy i masło do smażenia

    Nina Kosińska, Anna Sukiennik
  • Pyszne pasztety

    Co prawda sporo z nimi zachodu, jednak dobry domowy pasztet zwykle szybciej znika ze stołu niż luksusowe wędliny. I nie ma w tym nic dziwnego, bo ten specjał może mieć naprawdę niepowtarzalny smak.

Więcej o:

mielone

  • Kotlety mielone - niepozorny rarytas

    Kotlety mielone - przepis Gdy byliśmy dziećmi, rzadko kiedy cieszyliśmy się na ich widok na talerzu, licząc na bardziej wykwintne danie. Z czasem jednak większość z nas z pewnością zaczęła doceniać nie tylko smak, ale także łatwość i szybkość wykonania kotletów mielonych. Smakują doskonale zarówno

  • Kotlet mielony kalorie - ile kalorii ma kotlet mielony?

    Doprawioną masę mięsną formuje się w kulki, jednocześnie obtaczając kotlety w bułce tartej. Następnie tak przygotowane kotlety smaży się na oleju. Jeśli chodzi o tradycyjny kotlet mielony kalorie przelicza się na 285 kalorii w 100 gramach, co oznacza, że jest równie kaloryczny co schabowy. Zawiera

  • Maszynka do mielenia mięsa - wiemy jak wybrać odpowiedni sprzęt

    ci się kotlety mielone, pulpety lub pierogi z kapustą i grzybami. W takim przypadku z całą pewnością docenisz obecność maszynki do mielenia w swojej kuchni. Jak działa maszynka do mielenia? Na końcu otworu wylotowego umieszczone są sitka, przez które z dużą siłą przepychane są za pomocą ślimaka produkty

  • Nuxe: balsam do ust Reve de Miel

    3 Edycje Limitowane o UNIKALNEJ FORMULE Jak to się stało, że w ciągu 20 lat balsam stał się produktem MUST-HAVE? § Dzięki swojej unikalnej, naturalnej formule: Miód akacjowy, słonecznik, róża piżmowa, olej ze słodkich migdałów, masło shea i wyciąg z grejpfruta. § Dzięki imponującej skuteczności,

  • Reve de Miel - nowości 2017. Smakowicie odżywczy peeling do ciała

    Reve de Miel to także przyjemna przerwa w rutynie codziennego życia, a wszystko dzięki jej ultra-rozpływającym się konsystencjom i otulającym miodowym nutom. Jaki jest najnowszy peeling do ciała Reve de Miel? FORMUŁA MAKSYMALNEJ PRZYJEMNOŚCI ZŁUSZCZA: ? Starannie wyselekcjonowane ziarna ryżu

  • Precyzyjne pieczenie według Miele

    Piekarniki akcyjne Miele z pieczeniomierzem gwarantują perfekcyjne rezultaty pieczenia. Pieczeniomierz umieszczony wewnątrz potrawy oprócz precyzji zapewnia niezwykłą wygodę. Wskaźnik czasu pokazuje, kiedy potrawa jest już gotowa, nie ma więc ryzyka przepieczenia ani wychłodzenia piekarnika

  • MIODOWA PIELĘGNACJA CIAŁA. NUXE - R?VE DE MIEL

    OLEJKOWY BALSAM DO CIAŁA REVE DE MIEL? to produkt dedykowany skórze suchej. Wysokie stężenie olejków roślinnych (arganowy oraz z ogórecznika) zapewnia jej maksymalne odżywienie. Podczas masażu jedwabista konsystencja balsamu zmienia się w aksamitny olejek, otulając skórę nutami miodu, mimozy