mielone
-
Seks nałogowy
Uzależnienie od seksu, erotomania, seksoholizm oznacza niezdolność do panowania nad swoimi impulsami seksualnymi, utrzymania nad nimi kontroli. Osoby uzależnione mają poczucie przymusu, czasami jest to wręcz obsesja.
-
Czy łóżko może nas pogodzić?
Ludziom, którzy trochę wcześniej ranili się i odpychali, trudno zmienić się w czarujących kochanków
-
Kochanie, czy ty... yyy, eee... moją żoną?
Wskakuje do wody i wyciąga zakopaną w piasku szkatułkę. W środku mieni się niczym księżyc cudowny pierścionek z diamentem. On rozmarzonym głosem pyta: Czy zechcesz być ze mną do końca swych dni? A ona zachrypniętym z wrażenia głosem szepce: Tak.
-
Gdy pieniądze dzielą
Mąż i żona nie potrafią porozumieć się co do gospodarowania pieniędzmi.
-
Pierwszy miesiąc
Im prędzej chudniemy, tym szybciej organizm chce wyrównać ?straty?. Warto więc rozłożyć odchudzanie na trzy miesiące, bo pozwoli nam to przyzwyczaić się do innego sposobu przygotowywania i jedzenia posiłków, a organizm - do innego sposobu dostarczania mu składników odżywczych.
-
Drugi miesiąc
Teraz możemy przyspieszyć przemianę materii, wprowadzając do diety więcej białka - szczególnie tego pochodzącego z produktów mlecznych. Nadal obowiązują zasady z pierwszego miesiąca diety, a więc: regularne cztery posiłki dziennie, nielimitowana ilość warzyw i bez ograniczeń niegazowana woda mineralna i herbaty owocowe bez cukru.
-
Przepisy na paschy
Ten pyszny deser z twarogu, jaj, masła i bakalii Rosjanie przyrządzają od wieków na święta Zmartwychwstania Pańskiego, zwane w obrządku prawosławnym Paschą. Do polskiej kuchni wielkanocnej smakołyk ten trafił dzięki naszym rodakom z Kresów.
-
Tort migdałowo-orzechowy
Biszkopt do tortu (3 krążki: o średnicy 25 cm, 20 cm oraz 15 cm) krążek 25 cm: 15 dag zmielonych orzechów włoskich, 15 dag zmielonych migdałów, 12 białek, 8 żółtek, 30 dag cukru pudru, 1 1/2 łyżki bułki tartej, skórka otarta z dużej cytryny; krążek 20 cm: 12 dag zmielonych orzechów włoskich, 12 dag zmielonych migdałów, 9-10 białek, 6-7 żółtek, 24 dag cukru pudru, kopiata łyżka bułki tartej, skórka otarta z małej cytryny; krążek 15 cm: 9 dag zmielonych orzechów włoskich, 9 dag zmielonych migdałów, 8-9 białek, 5-6 żółtek, 18 dag cukru pudru, niepełna łyżka bułki tartej, skórka otarta z połowy dużej cytryny
-
Rolada staropolska
1 kg cielęciny bez kości, łyżeczka soku z cytryny, łyżka oleju, łyżka mielonego ziela angielskiego, pół szklanki soku z pomarańczy, sól. Farsz: mała cebula, 2 łyżki oliwy, pół szklanki startego (suchego) razowego chleba, łyżka bułki tartej, łyżka skórki otartej z pomarańczy, 2 łyżki rodzynek, łyżka białego wytrawnego wina, po ćwierć łyżeczki suszonego estragonu, mięty, bazylii i tymianku, surowe jajo
-
Nie. Takie badania byłyby tylko "papierowym" rozwiązaniem
Anna Bogucka, rzecznik prasowy Związku Kynologicznego w Polsce
-
Weź 8 zł i idź do apteki. Zmarszczki będą wypełnione a skóra napięta
-
Jak wygląda Beata Kozidrak bez doczepionych włosów i mocnego makijażu? "Piękna"
-
Dzień dziecka powinien być każdego dnia. Jak okazywać wsparcie dzieciom na co dzień, nie tylko od święta?MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Położna zdradza, co znajduje wewnątrz ciężarnych podczas porodu
-
Zapomnij o szortach, teraz nosimy jortsy. Jak wyglądają najmodniejsze spodenki na lato 2023?
- Szminka w tym kolorze to hit! Usta będą na pełniejsze, a zęby bielsze
- Ksiądz rozbawił gości weselnych do lez. "Chciałabym takiego księdza"
- Romans prawie zniszczył mu małżeństwo. "Okazałem się gówniarzem"
- Te sukienki rządzą na weselach w 2023 roku! Maskują brzuch i boczki. TOP 3 modele z sieciówek w okazyjnych cenach
- Czym jest "psia pietruszka"? Zatrucie ma wiele objawów
-
Miodówka inaczej
2 szklanki miodu, wysuszona wierzchnia żółta warstwa skórki ściętej z ćwiartki wcześniej wyszorowanej pomarańczy, 2 czubate łyżki mielonej kawy, pół łyżeczki (od kawy) startej gałki muszkatołowej, litr spirytusu 96-proc., szklanka rumu
-
Z fasolką szparagową i pieczenią - porcja 3 zł
40 dag makaronu w kształcie muszelek, 15 dag pieczonego schabu, cielęciny lub kurczaka, 25 dag młodziutkiej zielonej fasolki szparagowej, marchewka, duża cebula, 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego (może być z kostki), pojemniczek (20 dag) śmietanki, 1-2 łyżki soku z cytryny, kilka listków świeżej bazylii, łyżka startego parmezanu lub 1-2 łyżki ementalera wymieszanego ze szczyptą mielonej kozieradki, 2 łyżki oliwy lub sklarowanego masła, sól, pieprz
-
Gołąbki - porcja 3 zł
spora główka luźno zwiniętej kapusty białej lub włoskiej, cebula, 50 dag mielonej wieprzowiny, jajo, 3/4 szklanki ryżu, 2 łyżki oleju lub masła, 15 dag surowego boczku, 2 szklanki bulionu z mięsa lub warzyw (może być z kostki), 30 dag pomidorów lub pół szklanki gęstego przecieru pomidorowego, ziele angielskie, 2 nieduże liście laurowe, 2-3 ząbki czosnku, pieprz, sól
-
Mięso smacznie zakręcone
Zrazy i rolady to od wieków chluba kuchni polskiej. Za potrawami przyrządzonymi z plastrów dobrze skruszałego mięsiwa podobno przepadał król Władysław Jagiełło. Dziś zawija się i nadziewa wszystkie rodzaje mięs. Można je podać i na zwykły obiad, i na bardzo uroczyste okazje.
-
Warzywa + farsz = niebo w gębie
Cebula, seler, nie mówiąc o papryce czy bakłażanach, wypełnione dobrym farszem przypadną do gustu nawet wybrednym smakoszom. Te delicje warzywne przeczą powszechnej opinii, że wszystko, co smaczne, jest niezdrowe.
-
Pasztet marmurkowy
* po 60 dag mielonej chudej wołowiny i wieprzowiny, * 30 dag długich plastrów wędzonego boczku, * 30 dag wątróbek kurzych, * 15-20 dag malutkich pieczarek, * 2 łyżki orzechów pistacjowych bez łupinek, * 2 jaja, * sos worcester, * pieprz i sól, * olej słonecznikowy i masło do smażenia
-
Jak usprawnić mielenie mięsa?
-
Pyszne pasztety
Co prawda sporo z nimi zachodu, jednak dobry domowy pasztet zwykle szybciej znika ze stołu niż luksusowe wędliny. I nie ma w tym nic dziwnego, bo ten specjał może mieć naprawdę niepowtarzalny smak.