papryka

Więcej o:

papryka

  • Kiedy sadzić paprykę do gruntu? Najważniejsze zasady uprawy papryki.

    Papryka jest rośliną ciepłolubną, co oznacza, że potrzebuje ciepła i słońca do wzrostu i rozwoju. Dlatego najlepszym czasem na sadzenie papryki jest wiosna, kiedy temperatura powietrza wynosi co najmniej 15-18°C. W Polsce optymalnym terminem, by sadzić paprykę do gruntu,  jest druga połowa maja lub

  • Papryka kalorie - ile kcal ma papryka?

    Nie bez znaczenia jest kolor tego warzywa - papryka czerwona stanowi znakomite źródło witaminy C (ma jej 4 razy więcej niż cytryna) oraz witamin A i E o właściwościach antyoksydacyjnych. Ponadto, spożywanie surowej papryki wspomaga procesy trawienia. Jedna sztuka papryki to około 230 g

  • Jalapeno. Ostra papryka, która wzmocni smak potraw

    Lubimy poznawać nowe smaki i próbować jedzenia z różnych stron świata. Przyzwyczailiśmy się już do egzotycznych owoców czy znanych z walorów odżywczych nasion chia. Co jednak wiemy na temat papryczki jalapeno? Papryka jalapeno ? co to jest? Jalapeno to odmiana papryki rocznej, która zalicza

  • Wprowadź do swojej diety paprykę!

    Papryka to bardzo zdrowe warzywo. Dobrze wpływa również na naszą urodę. Od koloru zależą jej właściwości - zdecyduj, które są najważniejsze dla ciebie. Najlepiej jednak łączyć je wszystkie. Papryka czerwona jest na przykład bogata w beta-karotenu. Jest również cennym źródłem witaminy C

  • Ostra papryka przyśpiesza przemianę materii

    Ostra papryka swój smak zawdzięcza obecności alkaloidu - kapsaicyny, która w największej ilości występuje w nasionach. To właśnie ona jest odpowiedzialna za uczucie palącego gorąca, które czujemy po zjedzeniu potrawy. Druga i bardziej pozytywna strona medalu jest taka, że pozwala to na szybsze

  • Z papryką i suszonymi pomidorami - porcja 3,60 zł

    Orzeszki podprażyć na suchej patelni. Spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie. Obrany, drobno posiekany czosnek oraz oczyszczoną z nasion i pokrojoną w paski różnej długości i szerokości paprykę chwilę smażyć, mieszając, na rozgrzanym tłuszczu. Dodać odsączone z zalewy i jak najdrobniej