przechowywanie żywności
-
Trzymasz kawę w szklanym słoiku? Przez ten błąd traci smak i aromat
Właściwe przechowywanie kawy nie tylko sprawi, że się ona nie wysuszy, ale także pozwoli zachować niezwykły aromat i smak. Jak przechowywać kawę? Okazuje się, że wiele osób robi to źle.
-
Jak przechowywać rosół? Wystarczy zrobić jedną rzecz, a zachowa świeżość nawet przez tydzień
Praktycznie każdy zdaje sobie sprawę, że rosół jest jedną z najpopularniejszych zup w Polsce. Mało kto jednak wie, jak prawidłowo przechowywać wywar w lodówce, by nadawał się do spożycia również przez kilka kolejnych dni. Okazuje się, że zrobienie jednej rzeczy znacznie przedłuży jego świeżość.
-
Jak przechowywać chleb? Jeden trik wystarczy, aby pieczywo było świeże nawet przez tydzień
Nie ma nic lepszego niż świeży, jeszcze cieplutki chleb. Jeśli kupiłaś go na święta w dużych ilościach, zobacz, jak go przechowywać, by długo był smaczny. Co sprawi, że chleb będzie świeży i pachnący nawet przez tydzień? Istnieje kilka świetnych sposobów.
-
Jak uniknąć zbrylania cukru? Kluczem jest odpowiednie przechowywanie
Jeśli chcemy, by nasze produkty spożywcze były jak najdłużej zdatne do spożycia, musimy je odpowiednio przechowywać. Dziś nasz Mykowy ekspert Tomasz Pazdyk pokaże wam, jak to zrobić w przypadku cukru, by uniknąć jego zbrylania.
-
5 produktów, których nie mrozisz, a powinnaś. Dzięki temu możesz sporo zaoszczędzić
Mrożenie jedzenia to świetny sposób na bezpieczne przechowanie produktów, których nie zjadamy od razu. Mrożąc produkty możemy przedłużyć ich przydatność do spożycia, zachowując jednocześnie ich wartości odżywcze. Mrozić można jednak znacnie więcej produktów niż nam się wydaje. - Człowiek całe życie się uczy - komentują internautki.
-
Jak przechowywać owoce i warzywa, żeby dłużej były świeże? Jedynie mała ich część może być w lodówce
W zdrowo zbilansowanej diecie znajduje się wiele owoców i warzyw. Aby mieć je zawsze pod ręką w kuchni, musimy dbać o ich odpowiednie przechowywanie zaraz po zakupach. Dlaczego? Bo najlepsze są te świeże, które utrzymują swój kolor, jędrność i wartości odżywcze. Przedstawimy dziś jak przechowywać je w naszym domu, aby się szybko nie psuły.
-
Włóż do chlebaka saszetkę z żelem, którą dodaje się do pudełek po butach. Efekt cię zaskoczy
Każdy z nas doskonale kojarzy te małe saszetki z żelem, które dołączane są do kartonów z obuwiem lub torebek. Większość osób tuż po zakupach wyrzuca je do kosza. A to błąd! Te niepozorne woreczki mogą bowiem przydać się w kuchni.