węglowodany

  • Zrezygnowałam z jedzenia węglowodanów przez trzy dni. Efekt totalnie mnie zaskoczył
  • Naukowcy 'jednoznacznie i niepodważalnie' ustalili, co sprawia, że tyjemy. Makarony i pieczywo są niewinne
  • Co ograniczać, jeśli chcesz schudnąć: tłuszcze czy węglowodany? Badania wreszcie rozwiewają wątpliwość
  • Naukowcy odkryli 'szósty smak'. To przez niego bardziej tyjemy
  • Węglowodany tuczą! Prawda czy fałsz?

    Węglowodany szkodzą figurze. Tak wiele diet je postrzega. Wystrzegamy się ich jak możemy a i tak kilogramy nie spadają mimo zmniejszania porcji jedzenia. Czy są potrzebne w codziennym menu?

    Karolina Łąkowska, dietetyk www.vitalia.pl
  • Ser pasuje do wszystkiego

    Ser pasuje do wszystkiego

    Tak o tartym żółtym serze śpiewał Wojciech Młynarski. Dietetycy są tego samego zdania i zalecają, byśmy codziennie zjadali porcję białego, żółtego lub pleśniowego przysmaku.

    Beata Prasałek
  • Pożegnaj zbędny tłuszcz

    Pożegnaj zbędny tłuszcz

    Każdy, kto kiedykolwiek miał do czynienia ze sportem lub w ogóle z jakimkolwiek rodzajem aktywności fizycznej, wie, że poprzez odpowiedni trening połączony z właściwym odżywianiem można kształtować pewne cechy morfologiczne organizmu, na przykład zwiększać masę mięśniową czy też (co leży na sercu zwłaszcza kobietom) redukować poziom tkanki tłuszczowej.

    Dominika Kołodziejska, instruktorka rekreacji ruchowej ze specjalnością fitness
Więcej o:

węglowodany

  • Węglowodany tuczą? Unikać ich czy nie?

    Co to są węglowodany? Węglowodany to związki pochodzenia roślinnego, które syntezowane są z dwutlenku węgla i wody podczas procesu fotosyntezy. Potocznie nazywamy je cukrami. Nie są jednorodną grupą odżywczą. Ze względu na budowę możemy mówić o prostych i złożonych węglowodanach, a ze względu

  • Węglowodany ważnym elementem diety

    Węglowodany - co to właściwie jest? Cukrowce, czyli węglowodany, to związki organiczne złożone z atomów węgla, wodoru i tlenu. Powstają głównie w świecie roślin na skutek procesu fotosyntezy. W organizmie człowieka magazynowane są w wątrobie i mięśniach. Węglowodany odgrywają w ustroju znamienną

  • Węglowodany - wróg czy przyjaciel osoby aktywnej?

    z węglowodanów, tłuszczów i białek. Jednak ważne jest, aby zmiany w diecie miały charakter nie tylko ilościowy, ale także jakościowy, ponieważ wraz ze wzrostem zapotrzebowania na energię, rośnie też zapotrzebowanie na składniki regulujące (czyli witaminy i minerały). Dlatego nie wystarczy jeść więcej chleba

  • Jak ograniczyć węglowodany?

    Węglowodany (inaczej nazywane też cukrami i sacharydami) to chemiczne związki organiczne składające się z atomów węgla, tlenu i wodoru. Możemy je podzielić na cukry proste (monosacharydy) oraz cukry złożone (disacharydy i wielocukry). Do węglowodanów prostych zaliczamy np. glukozę (zawierającą

  • Czy powinnaś unikać węglowodanów na kolację, jeśli chcesz schudnąć?

    Nie ma powodów, żeby całkowicie unikać węglowodanów na kolację. A w szczególności tych pełnowartościowych, bogatych w błonnik i skrobię, takich jak warzywa. Dostarczają one ważnych składników odżywczych, mogą pomóc ii poczuć się bardziej usatysfakcjonowanym i przyczynić się do utraty wagi

  • Węglowodany - 8 mitów, w które wierzysz

    Spór na temat zalet i wad diety niskowęglowodanowej toczy się od dawna. Jej dobra sława wiąże się z tym, że na diecie o obniżonej ilości węglowodanów dość szybko chudniemy. Jednak, w perspektywie długoterminowej, nie jest to optymalny sposób żywienia. Węglowodany powinny być podstawowym składnikiem