właściwości warzyw
-
Są niskokaloryczne, smaczne i... leczą kaca! Sezon na szparagi trwa
Białe szparagi to jedne z pierwszych warzyw, które pojawiają się wiosną w polskich sklepach. Niestety cieszymy się nimi bardzo krótko - sezon na szparagi rozpoczyna się w kwietniu i kończy wraz z nadejściem wakacji. Szkoda, bo zawierają mnóstwo witamin i minerałów, wspomagają koncentrację, pobudzają metabolizm, a na dodatek są świetnym sposobem na kaca! Co jeszcze warto o nich wiedzieć?
-
Bez selera ani rusz! Nie obejdzie się bez niego żadna dieta
Korzeń selera należy do najmniej kaloryczny warzyw. Przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie. Ale to nie jedyne jego zalety. Korzeń dodany do zupy nadaje jej wyjątkowy smak i może nawet zastąpić sól. Wyrzucając go z wywaru popełniamy wielki błąd. Dlaczego jeszcze warto go jeść?
-
Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin. Dlaczego warto włączyć ją do diety?
Chcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów? Koniecznie włącz do swojej diety cukinię. To niepozorne warzywo jest niskokaloryczne i lekkostrawne. Mimo że składa się głównie z wody, zapewnia dużo witamin i składników odżywczych. Dlaczego jeszcze warto ją jeść?
-
Ziemniaki nie tuczą! Wręcz przeciwnie - pomagają w przemianie materii. Dlaczego cieszą się zatem złą sławą?
Wbrew panującemu przekonaniu ziemniaki nie są tuczące. W 100g ziemniaków znajdziemy o połowę mniej kalorii niż w ryżu, który w powszechnej opinii uchodzi za niskokaloryczny. Na dodatek pomagają w przemianie materii. Dlaczego jeszcze warto je jeść?
-
Masz kaca? Sięgnij po buraki, które łagodzą skutki nadużycia alkoholu
Buraki, dzięki swoim właściwościom zasadotwórczym, łagodzą skutki nadużycia alkoholu. Ale to nie jedyny powód, dla którego warto po nie sięgać. W soku z buraka znajdziemy m.in. kwas foliowy oraz szereg innych witamin. Buraki zawierają też bor, więc są nazywane... roślinną viagrą! Dlaczego jeszcze warto jeść buraki?
-
Banany są zdrowsze niż myślisz. A na dodatek pomagają rzucić palenie!
Banany uchodzą za bardzo pospolite owoce, które oprócz tego, że szybko zaspokajają głód nie mają żadnych wartości odżywczych. To nieprawda. Zawiera wszystkie najważniejsze witaminy - A, C, E, K oraz te z grupy B. Nie brakuje w nich także potasu i błonnika. Rewelacyjnie sprawdzają się w diecie nadciśnieniowców, a także łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego.
-
Nie jest zbyt popularna, a piła ją już Kleopatra. Woda różana nawilża, koi i leczy. Dlaczego jeszcze warto ją stosować?
Wydaje się, że woda różana jest wykorzystywana jedynie do produkcji perfum. Nic bardziej mylnego. Była stosowana już w czasach starożytnego Egiptu. Kleopatra doceniała jej kojące i chłodzące właściwości. Woda przygotowana na bazie świeżych płatków róży damasceńskiej zawierają terpeny, glikozydy, flawonoidy i antocyjany. Mają one korzystny wpływ na zdrowie: działają one przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.