właściwości warzyw

  • Są niskokaloryczne, smaczne i... leczą kaca! Sezon na szparagi trwa

    Są niskokaloryczne, smaczne i... leczą kaca! Sezon na szparagi trwa

    Białe szparagi to jedne z pierwszych warzyw, które pojawiają się wiosną w polskich sklepach. Niestety cieszymy się nimi bardzo krótko - sezon na szparagi rozpoczyna się w kwietniu i kończy wraz z nadejściem wakacji. Szkoda, bo zawierają mnóstwo witamin i minerałów, wspomagają koncentrację, pobudzają metabolizm, a na dodatek są świetnym sposobem na kaca! Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

    redakcja
  • Bez selera ani rusz! Nie obejdzie się bez niego żadna dieta

    Bez selera ani rusz! Nie obejdzie się bez niego żadna dieta

    Korzeń selera należy do najmniej kaloryczny warzyw. Przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie. Ale to nie jedyne jego zalety. Korzeń dodany do zupy nadaje jej wyjątkowy smak i może nawet zastąpić sól. Wyrzucając go z wywaru popełniamy wielki błąd. Dlaczego jeszcze warto go jeść?

    redakcja
  • Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin. Dlaczego warto włączyć ją do diety?
  • Ziemniaki nie tuczą! Wręcz przeciwnie - pomagają w przemianie materii. Dlaczego cieszą się zatem złą sławą?
  • Masz kaca? Sięgnij po buraki, które łagodzą skutki nadużycia alkoholu

    Masz kaca? Sięgnij po buraki, które łagodzą skutki nadużycia alkoholu

    Buraki, dzięki swoim właściwościom zasadotwórczym, łagodzą skutki nadużycia alkoholu. Ale to nie jedyny powód, dla którego warto po nie sięgać. W soku z buraka znajdziemy m.in. kwas foliowy oraz szereg innych witamin. Buraki zawierają też bor, więc są nazywane... roślinną viagrą! Dlaczego jeszcze warto jeść buraki?

    redakcja
  • Banany są zdrowsze niż myślisz. A na dodatek pomagają rzucić palenie!

    Banany są zdrowsze niż myślisz. A na dodatek pomagają rzucić palenie!

    Banany uchodzą za bardzo pospolite owoce, które oprócz tego, że szybko zaspokajają głód nie mają żadnych wartości odżywczych. To nieprawda. Zawiera wszystkie najważniejsze witaminy - A, C, E, K oraz te z grupy B. Nie brakuje w nich także potasu i błonnika. Rewelacyjnie sprawdzają się w diecie nadciśnieniowców, a także łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego.

    redakcja
  • Nie jest zbyt popularna, a piła ją już Kleopatra. Woda różana nawilża, koi i leczy. Dlaczego jeszcze warto ją stosować?

    Nie jest zbyt popularna, a piła ją już Kleopatra. Woda różana nawilża, koi i leczy. Dlaczego jeszcze warto ją stosować?

    Wydaje się, że woda różana jest wykorzystywana jedynie do produkcji perfum. Nic bardziej mylnego. Była stosowana już w czasach starożytnego Egiptu. Kleopatra doceniała jej kojące i chłodzące właściwości. Woda przygotowana na bazie świeżych płatków róży damasceńskiej zawierają terpeny, glikozydy, flawonoidy i antocyjany. Mają one korzystny wpływ na zdrowie: działają one przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.

    PMS
Więcej o:

właściwości warzyw