Często pisze się o właściwościach i znaczeniu herbaty zielonej i czerwonej . Biała herbata jest niestety wciąż mniej popularna.
Ten rodzaj herbaty jest wytwarzany głównie w Chinach, a jej produkcja odbywa się według starej, chińskiej receptury.
Zbiory odbywają się wczesną wiosną, kiedy to roślina budzi się z zimowego snu. Herbatę robi się z pęków liści , które jeszcze nie zdążyły się do końca rozwinąć. Aby ich nie uszkodzić nie praży się ich ani nie zwija - poddaje się je jedynie procesowi więdnięcia i suszenia. Po okresie suszenia liście mają srebrny odcień. Dlatego też tą grupę herbat nazywa się białymi.
Herbata w smaku jest bardzo delikatna i aromatyczna . Dzięki zastosowaniu odpowiedniej obróbki technologicznej - herbata nie traci nic ze swych naturalnych właściwości podczas produkcji.
Właściwości białej herbaty:
- zawiera dużo witaminy C oraz kofeiny, która nie tylko pobudza ale i orzeźwia. Wspomaga koncentrację. Picie szczególnie poleca się latem dla tych, którzy w upały pracują intelektualnie. Można ją pić zamiast kawy, ponieważ jest zdrowsza a pobudza równie silnie. Ponadto redukuje stres i napięcie,
- Ma bardzo silne właściwości antyoksydacyjne, innymi słowy zwalcza wolne rodniki, które są odpowiedzialne za szybsze starzenie się skóry, oraz antymutagenne, które zmniejszają ryzyko powstawania zmian nowotworowych. Z tego też powodu poleca się ją osobom, które genetycznie mogą być obciążone takimi zmianami.
- biała herbata zwana jest eliksirem młodości również ze względu na to, że zawiera polifenole , które bezpośrednio chronią przed działaniem wspomnianych już wolnych rodników. Ma ich aż 47%, to o wiele więcej niż zielona herbata, której zawartość polifenoli równa jest 20%.
- doskonale wpływa na krążenie krwi , obniża również poziom cholesterolu.
Również przemysł kosmetyczny coraz częściej wykorzystuje jej właściwości. Głównie w kosmetykach nawilżających i łagodzących podrażnienia. Również tu spełnia ona swoją rolę eliksiru młodości.
Białą herbatę powinno się parzyć około 8-10 minut w temperaturze około 85 stopni C. Zaparzona daje jasny kolor. Jedna łyżeczka wystarczy do zaparzenia filiżanki.
Herbata nie jest w Polsce do końca doceniana, ale faktem jest to, że pojawia się w coraz większej ilości herbaciarni oraz sklepów internetowych. i dobrze, bo nie tylko jest bardzo zdrowa, ale i wyjątkowo smaczna.