Producenci żywności zalewają nas jedzeniem oczyszczonym z wszelkich estetycznych niedoskonałości. Takim sposobem mamy białe pieczywo, białą mąkę czy biały ryż. Wszystkie usunięte części są bardzo wartościowe - zawierają błonnik, który oczyszcza organizm z resztek, które odkładają się i rozkładają w organizmie, przez co powodują złe samopoczucie.
Błonnik pokarmowy to substancje, które występują w ścianach komórkowych roślin. Organizm ich nie trawi, ani nie wykorzystuje, dlatego niegdyś traktowano je jako balast. Obecnie znamy jego rolę w układzie pokarmowym , która polega na:
- hamowaniu uczucia głodu (pęcznieje w żołądku);
- pobudzaniu ruchów jelit;
- spowalnianiu rozkładu węglowodanów (przedłuża uczucie sytości);
- zwiększaniu zawartości wody w stolcu;
- powodowaniu spadku stężenia glukozy we krwi;
- usuwaniu z organizmu toksyn i metali ciężkich;
- zapobieganiu zaparciom;
- zmniejszaniu wchłaniania cholesterolu;
- korzystnym wpływie na rozwój flory jelitowej;
- zwiększaniu wydalania kwasów żółciowych.
Jak widać - warto wzbogacić dietę o błonnik . Jeśli będziemy dostarczać go w odpowiednich ilościach będziemy szczuplejsi, zdrowsi i zyska na tym nasze samopoczucie. Jeśli z jakichś powodów dostęp do produktów bogatych w tę substancję jest utrudniony, można skorzystać z bogatej oferty suplementów diety .
Niżej lista produktów szczególnie bogatych w błonnik pokarmowy:
- pestki
- niełuskane ziarna
- pieczywo razowe
- muesli
- soja
- fasola
- groch
- suszone owoce (daktyle, figi, śliwki)
- otręby
- kasza
- niełuskany ryż
- warzywa
- owoce
Warto wiedzieć, że spożywanie błonnika w zbyt dużych ilościach może powodować wzdęcia, bóle brzucha, a nawet biegunki. Wg WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) dzienne spożycie błonnika powinno wynosić od 20 do 40 g. Jeśli masz wrzody żołądka, zapalenie którejś z części układu pokarmowego lub stan niedoboru białka czy składników mineralnych, powinnaś unikać dużej ilości tej substancji .
Anna Szulc