Wesele pod chmurką

Zamierzacie sami przygotować weselną imprezę dla przyjaciół i znajomych? Świetny pomysł, zwłaszcza jeżeli macie domek z ogrodem lub rekreacyjną działkę. Na pewno będzie super i zaoszczędzicie dużo pieniędzy!
<b>SAŁATKA Z GROSZKU, PORA I JAJEK</b><br>
<b>SKŁADNIKI</b><br>
3 puszki zielonego groszku (0,33 L), białe części dwóch dużych porów (OK. 50 DAG), 3 czerwone jabłka, 4-5 jajek ugotowanych na twardo, 2 opakowania kiełków sojowych. SOS: 3/4 szklanki majonezu i jogurtu naturalnego, łyżeczka curry, łyżeczka sosu sojowego, cukier, sól, pieprz<br>
<b>SPOSÓB PRZYGOTOWANIA</b><br>
Groszek osączyć, pory pokroić w piórka, przelać wrzątkiem i osączyć. Jabłka (ze skórą) i jajka pokroić w kostkę, zblanszowane kiełki posiekać. Wszystko połączyć i wymieszać z sosem przyrządzonym z podanych składników. SAŁATKA Z GROSZKU, PORA I JAJEK
SKŁADNIKI
3 puszki zielonego groszku (0,33 L), białe części dwóch dużych porów (OK. 50 DAG), 3 czerwone jabłka, 4-5 jajek ugotowanych na twardo, 2 opakowania kiełków sojowych. SOS: 3/4 szklanki majonezu i jogurtu naturalnego, łyżeczka curry, łyżeczka sosu sojowego, cukier, sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Groszek osączyć, pory pokroić w piórka, przelać wrzątkiem i osączyć. Jabłka (ze skórą) i jajka pokroić w kostkę, zblanszowane kiełki posiekać. Wszystko połączyć i wymieszać z sosem przyrządzonym z podanych składników.
<b>PALUSZKI GRISSINI Z PROSCIUTTO</b><br>
<b>SKłADNIKI</b><br>
20 paluszków GRISSINI, 20 plasterków szynki
PROSCIUTTO lub staropolskiej z MORLIN, pół szklanki startego PARMEZANU, jeden pojemniczek
RUKOLI, 2 łyżki masła lub majonezu<br>
<b>SPOSÓB PRZYGOTOWANIA</b><br>
Na plastrach szynki rozłożyć po 2-3 listki RUKOLI. Paluszki posmarować masłem albo majonezem na połowie długości, otoczyć w parmezanie i część pokrytą serem owinąć szynką z rukolą. Ustawić w pojemniku szklanym lub porcelanowym. PALUSZKI GRISSINI Z PROSCIUTTO
SKłADNIKI
20 paluszków GRISSINI, 20 plasterków szynki PROSCIUTTO lub staropolskiej z MORLIN, pół szklanki startego PARMEZANU, jeden pojemniczek RUKOLI, 2 łyżki masła lub majonezu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na plastrach szynki rozłożyć po 2-3 listki RUKOLI. Paluszki posmarować masłem albo majonezem na połowie długości, otoczyć w parmezanie i część pokrytą serem owinąć szynką z rukolą. Ustawić w pojemniku szklanym lub porcelanowym.
<b>SMAŻONE SURIMI NA SZPADKACH</b><br>
<b>SKŁADNIKI</b><br>
Opakowanie mrożonych paluszków rybnych SURIMI, sok z cytryny, 1,5 łyżki przyprawy do ryb, jajko, 2/3 szklanki zmielonych płatków kukurydzianych, olej do smażenia, sól<br>
<b>SPOSÓB PRZYGOTOWANIA</b><br>
Lekko rozmrożone paluszki skropić sokiem z cytryny i odstawić na pół godziny. Jajko roztrzepać z dwiema łyżkami wody i przyprawą do ryb. SURIMI osączyć na papierowym ręczniku, lekko osolić, maczać najpierw w jajku, potem obtoczyć w panierce z platków kukurydzianych. Smażyć w głębokim tłuszczu, osączyć na papierowym ręczniku, wystudzić. Zimne paluszki nadziać na szpadki i ustawić w wysokim naczyniu. Obok ustawić sosy do maczania. SMAŻONE SURIMI NA SZPADKACH
SKŁADNIKI
Opakowanie mrożonych paluszków rybnych SURIMI, sok z cytryny, 1,5 łyżki przyprawy do ryb, jajko, 2/3 szklanki zmielonych płatków kukurydzianych, olej do smażenia, sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Lekko rozmrożone paluszki skropić sokiem z cytryny i odstawić na pół godziny. Jajko roztrzepać z dwiema łyżkami wody i przyprawą do ryb. SURIMI osączyć na papierowym ręczniku, lekko osolić, maczać najpierw w jajku, potem obtoczyć w panierce z platków kukurydzianych. Smażyć w głębokim tłuszczu, osączyć na papierowym ręczniku, wystudzić. Zimne paluszki nadziać na szpadki i ustawić w wysokim naczyniu. Obok ustawić sosy do maczania.
<b>SZPADKI Z MOZZARELLI I POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH</b><br>
<b>SKŁADNIKI</b><br>
50 DAG MOZZARELLI, 75 DAG
pomidorów koktajlowych, 2-3 gałązki bazylii,
SOS: pół szklanki oliwy EXTRA VERGINE, łyżka octu balsamicznego, łyżka bazyliowego pesto<br>
<b>SPOSÓB PRZYGOTOWANIA</b><br>
Na drewniane szpadki do szaszłyków nadziać na przemian po dwie kulki sera, 2 pomidorki, 2 listki bazylii. Sładniki sosu umieścić w słoiku, wlać trzy łyżki zimnej wody, zakręcić i wstrząsnąć, aż utworzy się jednolita emulsja. SZPADKI Z MOZZARELLI I POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH
SKŁADNIKI
50 DAG MOZZARELLI, 75 DAG pomidorów koktajlowych, 2-3 gałązki bazylii, SOS: pół szklanki oliwy EXTRA VERGINE, łyżka octu balsamicznego, łyżka bazyliowego pesto
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na drewniane szpadki do szaszłyków nadziać na przemian po dwie kulki sera, 2 pomidorki, 2 listki bazylii. Sładniki sosu umieścić w słoiku, wlać trzy łyżki zimnej wody, zakręcić i wstrząsnąć, aż utworzy się jednolita emulsja.
<b>LUKSUSOWY PASZTET Z DROBIU</b><br>
Duża kaczka lub pół gęsi, udziec indyczy, 50 dag wątróbek drobiowych, 3 duże marchwie, 2 pietruszki, 3 duże cebule, 3 żółtka, 3 jajka, 15 dag wyłuskanych orzeszków pistacjowych, 100 ml Porto, Madery lub koniaku, 2-3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, masło lub smalec<br>
<b>SPOSÓB PRZYGOTOWANIA</b><br>
Kaczkę lub gęś pokroić na cztery części i razem z udźcem indyka, obranymi warzywami (w całości) i przyprawami korzennymi włożyć do garnka, zalać taką ilością osolonego wrzątku, żeby wszystko przykrył. Gotować na małym ogniu z uchyloną pokrywką, aż mięso będzie miękkie(około 3,5 godz).W tym czasie obsmażyć na maśle lub smalcu wątróbkę. Mięso odcedzić, przestudzić i starannie wyjąć kości. Mięso i wątróbki przepuścić przez maszynkę trzy razy. Połączyć z wywarem, alkoholem, żółtkami, jajkami, pieprzem i orzeszkami. Starannie wymieszać, ewentualnie doprawic do smaku solą. Podłużne formy wysmarować tłuszczem i napełnić masą mięsną. Zapiekać około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Zimny pasztet pokroić na plastry. LUKSUSOWY PASZTET Z DROBIU
Duża kaczka lub pół gęsi, udziec indyczy, 50 dag wątróbek drobiowych, 3 duże marchwie, 2 pietruszki, 3 duże cebule, 3 żółtka, 3 jajka, 15 dag wyłuskanych orzeszków pistacjowych, 100 ml Porto, Madery lub koniaku, 2-3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, masło lub smalec
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kaczkę lub gęś pokroić na cztery części i razem z udźcem indyka, obranymi warzywami (w całości) i przyprawami korzennymi włożyć do garnka, zalać taką ilością osolonego wrzątku, żeby wszystko przykrył. Gotować na małym ogniu z uchyloną pokrywką, aż mięso będzie miękkie(około 3,5 godz).W tym czasie obsmażyć na maśle lub smalcu wątróbkę. Mięso odcedzić, przestudzić i starannie wyjąć kości. Mięso i wątróbki przepuścić przez maszynkę trzy razy. Połączyć z wywarem, alkoholem, żółtkami, jajkami, pieprzem i orzeszkami. Starannie wymieszać, ewentualnie doprawic do smaku solą. Podłużne formy wysmarować tłuszczem i napełnić masą mięsną. Zapiekać około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Zimny pasztet pokroić na plastry.