Orzech włoski może być smaczną przekąską, lub dodatkiem do wielu dań i sosów. Październik to najlepszy czas na zbiory, jednak jeśli chcemy cieszyć się ich wyjątkowym smakiem przez wiele miesięcy, musimy wiedzieć, jak je do tego przygotować.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Odpowiednie suszenie i przechowywanie orzechów sprawi, że uchronimy je przed pleśnią oraz robakami i będziemy mogli po nie sięgać przez cały rok. Pamiętaj, że najlepiej nie używać do tej czynności piekarnika czy kaloryfera, gdyż zbyt intensywne suszenie sprawi, że stracą swoje wartości odżywcze i smak. Jak zrobić to prawidłowo?
Jeśli pogoda dopisuje, orzechy włoskie możesz wysuszyć na słońcu. Miej jednak na uwadze, że ten proces potrwa kilka dni. Wystarczy, że wysypiesz jedną warstwę orzechów na wodoodporny materiał i uzbroisz się w cierpliwość. Gdy będą gotowe, zbierz je do przewiewnego woreczka.
Gdy pogoda za oknem zdecydowanie nie nadaje się do suszenia orzechów, użyj do tego półciemnej torby lub pończochy. Wsyp do niej oczyszczone orzechy i przetrzymuj je w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu, najlepiej blisko kominka, kaloryfera lub pieca, jednak niech nie stykają się z nimi bezpośrednio.
Możesz skorzystać także z suszarki, co skróci cały proces. Pamiętaj jednak, że musisz co jakiś czas sprawdzać orzechy i przewracać je na drugą stronę.
Aby wysuszone orzechy zachowały swoje właściwości oraz smak, należy odpowiednio je przechowywać. Obrane orzechy najlepiej trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w papierowej torbie przez maksymalnie 3 miesiące. Jeśli zależy ci na przedłużeniu tego okresu, powinieneś je zamrozić lub schować do lodówki. W przypadku całych orzechów wystarczy, że będziesz je trzymać w lnianym woreczku lub papierowej torbie.