Szkodniki spożywcze najczęściej przynosimy do domu wraz z zakupami. Dzięki łatwemu dostępowi do pożywienia oraz korzystnym warunkom, jakie panują w kuchni, szybko zaczynają się rozmnażać i żerować, przede wszystkim nas produktach mącznych. Jak się ich pozbyć, oraz które owady najczęściej opanowują kuchenne szafki?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Najczęściej spotykanymi szkodnikami w mące są zdecydowanie mklik mączny i omacnica spichrzanka, nazywane potocznie molami spożywczymi. W dorosłej formie przypominają malutkie ćmy, gdyż mają podwójne, szaro-brązowe skrzydełka z zygzakami. Z kolei ich larwy przybierają jasnożółty, kremowy lub brązowy kolor z ciemną główką i to właśnie one są wyjątkowo żarłoczne. Nie pogardzą produktami mącznymi, herbatami, przyprawami, a nawet i słonymi przekąskami. O ich obecności często świadczy drobna, jasna pajęczynka, którą możesz zauważyć w opakowaniach czy szafkach.
Poza wyżej wspomnianymi molami, w produktach spożywczych często żerują także:
Oczywiście to nie wszystkie robaki, które możesz spotkać w mące, gdyż samych odmian moli jest kilka tysięcy. Oprócz tego zdarzają się też inne chrząszcze, jak chociażby brązowy żywiak chlebowiec z kropkami na skrzydełkach, czy wołek zbożowy o połyskującym pancerzu.
Jeśli zauważysz, że w produktach spożywczych zalęgły się robaki, w pierwszej kolejności niestety musisz je wyrzucić. Często dotyczy to wszystkiego, gdzie szkodniki mogłyby się dostać. Następnie dokładnie wymyj szafki i szuflady, nie zapominając o rantach i przestrzeniach między półkami. Użyj do tego wody z octem, którego mocny zapach wypędzi owady. Wszystkie produkty mączne staraj się trzymać w szklanych, szczelnie zamkniętych pojemnikach, a po powrocie z zakupów zawsze dokładnie je przejrzyj. W szafkach rozstaw liście laurowe, ususzone cytrusy, waciki nasączone olejkiem lawendowym, goździkowym czy eukaliptusowym lub miseczkę z octem jabłkowym. Szkodniki nie znoszą ich zapachu.