Zwilż waciki i postaw w kuchennej szafce. To prosty sposób na powracające robaki w mące

Wystarczy chwila nieuwagi, by ze sklepu przynieść produkty z niespodzianką. Robaki w mące, choć niezbyt przyjemne, to dość częste zjawisko, zwłaszcza kiedy nie zwracamy uwagi na to, co kupujemy. Które najczęściej żerują w kuchni oraz jak się ich pozbyć?

Szkodniki spożywcze najczęściej przynosimy do domu wraz z zakupami. Dzięki łatwemu dostępowi do pożywienia oraz korzystnym warunkom, jakie panują w kuchni, szybko zaczynają się rozmnażać i żerować, przede wszystkim nas produktach mącznych. Jak się ich pozbyć, oraz które owady najczęściej opanowują kuchenne szafki?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Jak się pozbyć moli spożywczych? Są na to domowe sposoby

Zauważyłaś robaki w mące? To zapewne mole. Po czym je rozpoznasz?

Najczęściej spotykanymi szkodnikami w mące są zdecydowanie mklik mączny i omacnica spichrzanka, nazywane potocznie molami spożywczymi. W dorosłej formie przypominają malutkie ćmy, gdyż mają podwójne, szaro-brązowe skrzydełka z zygzakami. Z kolei ich larwy przybierają jasnożółty, kremowy lub brązowy kolor z ciemną główką i to właśnie one są wyjątkowo żarłoczne. Nie pogardzą produktami mącznymi, herbatami, przyprawami, a nawet i słonymi przekąskami. O ich obecności często świadczy drobna, jasna pajęczynka, którą możesz zauważyć w opakowaniach czy szafkach.

Nie tylko mole. Jakie jeszcze szkodniki żerują w mące?

Poza wyżej wspomnianymi molami, w produktach spożywczych często żerują także:

  • mączniki młynarki, czyli niewielkie chrząszcze o niemal czarnym ubarwieniu, których larwy przybierają najpierw biały, a potem jasnopomarańczowy kolor,
  • zadarlice spiżarnianki, czyli nieco większego motyla nocnego, którego gąsienice łudząco przypominają omacnicę spichrzankę. Jej nazwa wzięła się z faktu, że w trakcie spoczynku "zadziera" odwłok do góry,

Oczywiście to nie wszystkie robaki, które możesz spotkać w mące, gdyż samych odmian moli jest kilka tysięcy. Oprócz tego zdarzają się też inne chrząszcze, jak chociażby brązowy żywiak chlebowiec z kropkami na skrzydełkach, czy wołek zbożowy o połyskującym pancerzu.

Jak pozbyć się moli i innych robaków? Zacznij od porządków

Jeśli zauważysz, że w produktach spożywczych zalęgły się robaki, w pierwszej kolejności niestety musisz je wyrzucić. Często dotyczy to wszystkiego, gdzie szkodniki mogłyby się dostać. Następnie dokładnie wymyj szafki i szuflady, nie zapominając o rantach i przestrzeniach między półkami. Użyj do tego wody z octem, którego mocny zapach wypędzi owady. Wszystkie produkty mączne staraj się trzymać w szklanych, szczelnie zamkniętych pojemnikach, a po powrocie z zakupów zawsze dokładnie je przejrzyj. W szafkach rozstaw liście laurowe, ususzone cytrusy, waciki nasączone olejkiem lawendowym, goździkowym czy eukaliptusowym lub miseczkę z octem jabłkowym. Szkodniki nie znoszą ich zapachu.

Więcej o: