Łosoś pieczony

łosoś wypatroszony (2 kg), 1/2 pęczka koperku, 1/2 pęczka dymki (szczypior i cebulki), 1/2 pęczka natki pietruszki, 10 cytryn, sól, pieprz do smaku

Łososia płuczemy, pozbawiamy błon, solimy, pieprzymy. Wyciskamy sok z 1/2 cytryny i skrapiamy nim rybę (także wewnątrz). 5 1/2 cytryny kroimy w plasterki, 4 cytryny - w ósemki. Do środka ryby wkładamy koper, pietruszkę, szczypior i połowę plasterków cytryny. Pieczemy ok. 40 min w 180°C. Na patelni podsmażamy pozostałe plasterki cytryny, którymi udekorujemy rybę. Łososia podajemy na półmisku udekorowanego smażonymi plasterkami cytryny i świeżą cytryną pokrojoną w ósemki. Do łososia podajemy sos beurre blanc lub holenderski.

Więcej o: