Ślub i wesele

  • Zupa koperkowa

    Zupa koperkowa

    2,5 l wywaru z kości i warzyw, 3 pęczki koperku, 3 marchewki, 1 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wrzątku, 3 jabłka, 3 łyżki startego chrzanu, 3/4 l śmietany, 2 łyżki mąki, sól, pieprz

  • Sos holenderski

    4 żółtka, 30 dag stopionego masła, sok z cytryny, pieprz, sól

  • Panna cotta

    Panna cotta

    Galaretka: litr śmietany UHT 22-proc. lub świeżej kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, 4 łyżki cukru, 2 laski wanilii. Sos: 1 kg dojrzałych owoców jagodowych (jagód, malin, truskawek lub poziomek), 50 ml rumu, cukier

  • Polędwiczki z jabłkami

    Polędwiczki z jabłkami

    2 kg polędwiczek wieprzowych, 6 kwaśnych jabłek, 3-4 cebule, 1/3 szklanki soku jabłkowego, 2 łyżki przyprawy curry, pieprz, sól, sklarowane masło do smażenia

  • Roladki rybne nadziewane pieczarkami

    Roladki rybne nadziewane pieczarkami

    10-12 filetów (ok. 15 dag każdy) z sandacza lub soli, 10-12 plastrów boczku, 5 małych cebulek, 70 dag pieczarek, 4 łyżki sklarowanego masła lub margaryny, 3 łyżki oliwy, sok z półtorej cytryny, ewentualnie 1-2 łyżki bułki tartej, pieprz, sól

  • Tatar z łososia

    Tatar z łososia

    70 dag świeżego łososia w kawałku, 30 dag wędzonego łososia też w kawałku, 5 dymek, 2-3 łyżki kaparów, sok z cytryny, 5-6 łyżek oliwy, po kopiastej łyżce posiekanego szczypiorku i natki pietruszki, biały pieprz, sól

  • Ptysie nadziewane boczniakami

    Ptysie nadziewane boczniakami

    24 gotowe małe ptysie bez kremu (można zamówić w cukierni), masło do wysmarowania blachy. Nadzienie: 50 dag boczniaków, 2 posiekane cebule, 10 dag szynki lub ogonówki, 10 dag startego sera gouda, łyżka masła, łyżeczka mąki pszennej, 2 łyżki śmietany 30-proc., pieprz, sól

  • Cielęcina w sosie tuńczykowym

    Cielęcina w sosie tuńczykowym

    2 kg cielęciny z udźca, pół łyżeczki rozmarynu, szklanka wytrawnego białego wina, 3 ząbki czosnku, czarny pieprz, sól. Sos: 2 puszki (po 150 g) dobrego tuńczyka w oleju, szklanka majonezu, pół szklanki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki kaparów, szczypta ostrej papryki lub pasty paprykowej, półtorej łyżki musztardy, ząbek czosnku. Do przybrania: pół strąka czerwonej papryki, 10-12 czarnych oliwek, kilka listków bazylii

  • Sałatka Waldorf

    Sałatka Waldorf

    4 słodko-kwaśne jabłka, duży seler korzeniowy, 10 dag grubo posiekanych orzechów włoskich, 2-3 łyżki soku z cytryny, niepełna szklanka majonezu, cukier, pieprz, sól

  • Vichyssoise

    Vichyssoise

    Białe części 4 dużych porów, 7 łodyg selera naciowego, 6-8 ziemniaków, 2 litry bulionu warzywnego lub z kurczaka (może być z kostki), 2 łyżki masła, szklanka gęstej śmietany, pół szklanki kremówki, 4 łyżki posiekanego szczypiorku, 3-4 łyżki maggi, pieprz, sól

  • Rodzinny obiad weselny

    Rodzinny obiad weselny

    Jeśli lubicie organizować przyjęcia, macie małą rodzinę i duże mieszkanie, możecie urządzić weselne party dla najbliższych w domu. Nigdzie nie będzie tak miło, uroczyście, a jednocześnie swobodnie jak pod własnym dachem.

  • Efektowne wiązanki

    Dawniej Panna Młoda dostawała je od narzeczonego. Dziś najczęściej sama wybiera bukiet z roślin, które podkreślają jej urodę

  • Ślub w ogrodzie

    Pomysły na przyozdobienie ogrodu na ślubną uroczystość lub wesele na świeżym powietrzu

  • Dekoracje samochodów

    Wehikułu, który wiezie Młodą Parę, nie sposób nie ozdobić. Przecież wszyscy powinni wiedzieć, że to ważne osoby jadę drogą

  • Gorset bez ramiączek
  • W stylu amerykańskim

    W stylu amerykańskim

    Z odkrytymi plecami, wiązana lub zapinana na karku. Podkreśla linię ramion i pleców.

  • Krótka

    Krótka

    Suknia o prostym kroju sięgająca do połowy kolan lub tuż za kolana (krótsza nie jest wskazana).

  • Syrena

    Syrena

    Suknia mocno dopasowana od biustu po uda i rozszerzająca się tuż nad kolanami, czasem z tyłu ma niewielki tren.

  • Dopasowana, podkreślająca sylwetkę
  • O linii trapezu

    O linii trapezu

    Suknia lekko dopasowana w ramionach i talii, z rozszerzającą się ku dołowi spódnicą.

  • Moskwa

    Moskwa

    Stolica Rosji to nie tylko Kreml, plac Czerwony i mauzoleum Lenina. Tuż obok jest inna, fascynująca Moskwa.

  • Wenecja Euganejska

    Wenecja Euganejska

    To region słynący z miasta, o którym przewodniki piszą, że jest jedyne w swoim rodzaju. Rzeczywiście w przypadku Wenecji jest to bezwzględnie prawdziwe. W rejonie tym znajduje się również Werona i Padwa.

  • Akcent na tak!

    Ślub - ważny temat. Kiedy już wiesz, jak ma być, poszukaj kwiatów. Ślubnego bukietu na szczęście

  • Modne eurowesela

    Poznali się gdzieś w Anglii, Francji, Szkocji, przyjeżdżają do Kielc, żeby wziąć ślub i wracają do kraju, w którym pracują. Nowa tradycja wyjazdowych ślubów staje się coraz bardziej popularna

  • Ślubny makijaż

    Ślubny makijaż

    Świetliście i elegancko. W delikatnych pastelach. Wytwornie i uwodzicielsko. Odważne kontrasty

  • Otulona

    Szal, etola czy mała kurteczka narzucona na ślubną suknię są jak kropka nad "i" - wydobywają styl całej kreacji, podkreślają piękno kroju i dodają szyku. Ochronią też przed chłodem, jeśli ślub bierzesz w zimnym miesiącu lub gdy o prostu nie dopisze pogoda.

  • Najmodniejsze fryzury ślubne

    Najmodniejsze fryzury ślubne

    W tym roku dominuje prostota i elegancja. Inspiracje czerpiemy z uczesania Brigitte Bardot, i bohaterek 'Przeminęło z wiatrem'

  • Wytwornie i romantycznie

    Biel lub delikatne pastele, prosty krój bez ekstrawagancji, umiar w doborze dodatków. O wyjątkowości kreacji stanowią szlachetne tkaniny, dyskretne hafty i aplikacje. Wyszukana prostota stroju podkreśla urodę oraz wdzięk bohaterów ceremonii

  • Kościół udekorowany rdestem

    Rdest sachaliński już od kilku lat robi furorę we florystyce. Jego sztywne, dochodzące do trzech metrów jednoroczne pędy można wykorzystać w dużych aranżacjach. Dekoracje takie wyglądają bardzo efektownie pomimo niewielkiej ilości zastosowanych kwiatów.

  • W dolinie pałaców i ogrodów. Skarby Kotliny Jeleniogórskiej