W pośpiechu często sięgamy po pokrojony już chleb, zapakowany w folię. Według ekspertów nie jest to jednak dobry pomysł. Tak pakowane pieczywo traci bowiem walory smakowe. Folia sprawia, że wewnątrz opakowania dochodzi do szybkiego utleniania, a także zbiera się wilgoć, a co za tym idzie - zanika smak pieczywa, jego skórka staje się twarda, a środek gąbczasty.
Znacznie lepszym rozwiązaniem jest zastąpienie foliowej reklamówki papierową torbą i to nie tylko ze względów ekologicznych. Otwarte papierowe opakowanie umożliwia cyrkulację powietrza, co z kolei pozwala na zachowanie chrupkiej skórki i świeżego, aromatycznego środka. Papierowe torebki zmniejszają także prawdopodobieństwo pojawienia się pleśni. Przechowywane w ten sposób pieczywo znacznie szybciej jednak wysycha.
Jeśli więc chcesz przedłużyć jego trwałość, by móc cieszyć się świeżym pieczywem np. w weekend, zamroź je tuż po zakupie. Następnie rozmroź je w temperaturze pokojowej i podgrzej w piekarniku.
Możesz je także przechowywać w lnianym woreczku - to zresztą sposób polecany przez samych piekarzy. Naturalny materiał zapewnia dobry przepływ powietrza oraz zapobiega ich pleśnieniu. Co więcej, woreczki można przygotować samemu np. z niepotrzebnych nam już ubrań.