Kupujesz chleb w folii? To błąd, który popełnia wiele osób

Ze względu na wygodę sięgasz po chleb zapakowany wcześniej w folię? Albo sama pakujesz ją do foliowej reklamówki, chcąc w ten sposób przedłużyć jego świeżość? To błąd. Jeśli zależy ci na smaku pieczywa, jak najszybciej zmień swoje nawyki.

W pośpiechu często sięgamy po pokrojony już chleb, zapakowany w folię. Według ekspertów nie jest to jednak dobry pomysł. Tak pakowane pieczywo traci bowiem walory smakowe. Folia sprawia, że wewnątrz opakowania dochodzi do szybkiego utleniania, a także zbiera się wilgoć, a co za tym idzie - zanika smak pieczywa, jego skórka staje się twarda, a środek gąbczasty.

Zobacz wideo

Jak przechowywać chleb? Zrezygnuj z folii

Znacznie lepszym rozwiązaniem jest zastąpienie foliowej reklamówki papierową torbą i to nie tylko ze względów ekologicznych. Otwarte papierowe opakowanie umożliwia cyrkulację powietrza, co z kolei pozwala na zachowanie chrupkiej skórki i świeżego, aromatycznego środka. Papierowe torebki zmniejszają także prawdopodobieństwo pojawienia się pleśni. Przechowywane w ten sposób pieczywo znacznie szybciej jednak wysycha.

The Best of New BeautyRuszył plebiscyt "The Best of New Beauty 2021". Głosujcie na swoich ulubieńców

Jeśli więc chcesz przedłużyć jego trwałość, by móc cieszyć się świeżym pieczywem np. w weekend, zamroź je tuż po zakupie. Następnie rozmroź je w temperaturze pokojowej i podgrzej w piekarniku.

Możesz je także przechowywać w lnianym woreczku - to zresztą sposób polecany przez samych piekarzy. Naturalny materiał zapewnia dobry przepływ powietrza oraz zapobiega ich pleśnieniu. Co więcej, woreczki można przygotować samemu np. z niepotrzebnych nam już ubrań.

Emeryt - zdjęcie ilustracyjneCzy druga emerytura jest możliwa? Te osoby mogą otrzymać podwójne świadczenie

Więcej o: