Mole spożywcze to niewielkie motyle należące do rodziny omacnicowatych (Pyralidae). Ich liczebność wynosi ponad 10 000 gatunków, które występują powszechnie na całym świecie. Te, które spotkasz najczęściej w domu to: omacnica spichrzanka (Plodia interpunctella) i mklik mączny (Ephestia kuehniella). Zobacz, jak się pozbyć szkodników domowymi sposobami.
Mole to średniej lub małej wielkości owady o smukłej budowie, które mogą się różnić od siebie barwą w zależności od gatunku. Larwa rodzaju spożywczego ma typową dla motyli postać gąsienicy. Wykluwają się z zapłodnionych jaj już po 8 dniach. Żywią się suchym pokarmem, takim jak: mąka, kasza, płatki, ziarna zbóż, orzechy, migdały, pieczywo, suszone grzyby itp. Charakterystyczna jest pozostawiana po nich pajęczyna wewnątrz wymienionych wcześniej produktów. Pojawiają się w miejscach ciemnych oraz trudno dostępnych.
Swoje działania w celu zwalczenia moli spożywczych z domu zacznij od wyczyszczenia wszystkich szafek kuchennych oraz pozbycia się zainfekowanego pożywienia. Dokładny przegląd wszystkich produktów zagwarantuje, że osobniki nie zawitają ponownie. Następnie przygotuj domowy środek na mole.
Ile warte jest prowadzenie domu? Przeczytaj o naszej akcji i przelicz swój niewidzialny etat na pensję [KALKULATOR]