Jak zrobić czarny czosnek w domu? To naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości

Czarny czosnek to produkt, który w ostatnim czasie zyskał rzeszę fanów na całym świecie. Znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości oraz niebanalnego, subtelnego smaku. Jak zrobić czarny czosnek w domu i czy jest to opłacalne?

Sposób na wytwarzanie czarnego czosnku został odkryty w Korei już w starożytności. Za sprawą Japończyków, którzy rozsławili go na terenie swojego kraju oraz poza nim, trafił także do Europy, gdzie znany jest od kilkunastu lat. Na czym polega jego fenomen oraz czy można go wyprodukować w domu?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Czosnek odstrasza zapachem, ale ma leczniczą moc

Czarny czosnek to naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości. Jak powstaje?

Czarny czosnek to nic innego jak zwykły, biały czosnek poddany fermentacji. Mimo to posiada znacznie więcej dobroczynnych składników. Koreańczycy wprost wierzą, że przedłuża życie. Wspomaga leczenie chorób serca, stawów oraz uważa się go za bezpieczną i naturalną profilaktykę chorób nowotworowych. Działa antybakteryjnie, antygrzybiczo, antywirusowo i antyzapalnie. Wspiera odporność i łagodzi stany zapalne. Jest cennym i bogatym źródłem magnezu, cynku, siarki, wapnia oraz przeciwutleniaczy, uważanych za źródło młodości. Co więcej, poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci.

Jak zrobić czarny czosnek w domu? Potrzebujesz do tego specjalnych warunków

Produkcja czarnego czosnku jest bardzo energochłonna i długotrwała, przez co nie opłaca się go robić w domu. Aby powstał, na dwa miesiące należy umieścić świeżą główkę białego czosnku w miejscu, gdzie panuje wysoka temperatura (ok. 60 stopni) i duża wilgotność. Ważne, aby w tym czasie nie miał kontaktu z grzybami i bakteriami. Mimo wysokiej ceny (ok. 20 zł za główkę), taniej wyjdzie go kupić, niż wyprodukować. Dziś znajdziemy go w większości sklepów. Co ciekawe, proces fermentacji czarnego czosnku zachodzi jedynie przy pomocy enzymów i naturalnych reakcji. 

 

Delikatny smak i nietypowa konsystencja czarnego czosnku

Czarny czosnek ma czarno-granatowy kolor i miękką, kleistą konsystencję. Nie ma typowego, ostrego zapachu, a w smaku jest delikatny i czasami może przypominać wędzoną śliwkę lub ocet balsamiczny. 

Więcej o: