Sezon na grzybobranie trwa zazwyczaj od lipca do października lub listopada, kiedy to znajdujemy lubiane i popularne okazy, jak borowiki, koźlarze, kurki, podgrzybki czy maślaki. Okazuje się jednak, że najbardziej zaprawieni i doświadczeni grzybiarze wracają z pełnymi koszykami, nawet gdy za oknem panuje mróz. Jakie grzyby możesz zbierać w lutym?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Choć zaprawieni grzybiarze od zawsze wiedzą, że pyszne, jadalne gatunki zbiorą także zimą, to właśnie autorka "Leśnych wojaży", profilu facebookowego, sprawiła, że informacja ta trafiła do szerszego grona odbiorców. Pod koniec stycznia stworzyła post z informacjami na temat zimowych gatunków jadalnych, po które warto wybrać się na spacer. Są nie tylko pyszne, ale także zdrowe. Przede wszystkim mają sporo białka, działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Do "zimowej trójcy" należą:
Informacje o aktualnych zbiorach czy sytuacji w lasach pod kątem grzybów znajdziecie na portalu grzyby.pl, gdzie dostępna jest zakładka z "doniesieniami grzybiarzy". To właśnie tam użytkownicy chwalą się zbiorami i informują o tym, jak ma się sytuacja. Wśród najnowszych postów możemy przeczytać:
Nazbierałem dużo uszaków bzowych, tak pod kilogram, pojedyncze płomiennice zimowe, sporo czarek, ale tylko czasami biorę takie ponad 5 cm
- głosi wpis z 1 lutego z lubelskiego.
Pojechaliśmy rozpoznawczo, licząc na jakiś sukces w postaci płomiennicy zimowej i boczniaka ostrygowatego. Wróciliśmy do domu ze sporą porcją ucha bzowego.
- możemy z kolei przeczytać z zakładki województwa lubuskiego. Post jest z 5 lutego.
Obecnie najwięcej grzybów jest w województwie łódzkim i mazowieckim.
Pamiętaj! Zbieraj tylko i wyłącznie okazy, których jesteś pewien. Jeśli jakiś wzbudza twoje obawy, zrezygnuj z niego. Zimą w lasach rosną nie tylko jadalne grzyby, ale także takie, które mogą ci zaszkodzić, nie eksperymentuj i nie ryzykuj. Najlepiej wybierz się na spacer z osobą, która ma wiedzę i doświadczenie.