Na świąteczną ucztę Greczynki przygotowują tradycyjnego indyka faszerowanego pikantnym nadzieniem z ryżu i mielonej jagnięciny, a z wypieków melomakarona - ciasteczka nadziewane orzechami, które macza się w miodzie; kourambiedes - białe ciasteczka posypane cukrem pudrem - oraz Christopsomo, chleb Chrystusa. Podaje się je w dniu Bożego Narodzenia po powrocie z mszy. Prezenty przynosi święty Bazyli, ale dopiero w noc sylwestrową. Przepis na melomakarona podala nam Angelika Wudalas z Biura Prasowego Ambasady Greckiej.
Ciasto po 1 szklance masła, oliwy, cukru, soku z pomarańczy i grubo pokrojonych orzechów po 1 łyżeczce cynamonu w proszku, zmielonych goździków, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia i skórki otartej z pomarańczy 4 łyżki koniaku 3 łyżeczki gęstego jogurtu około 13 dag mąki pszennej (tyle, żeby ciasto było miękkie) Syrop po 1 szklance wody, cukru i miodu grubo pokrojone orzechy i mielony cynamon
Przygotować ciasto: masło, oliwę i cukier ubić na gładką masę, dodać cynamon i goździki, sodę rozpuszczoną w soku pomarańczowym, proszek do pieczenia rozpuszczony w koniaku, jogurt, skórkę z pomarańczy, orzechy oraz stopniowo mąkę. Ciasto zagnieść, formować okrągłe ciasteczka, układać na blasze i spłaszczać dłonią. Piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Przygotować syrop: wodę, cukier i miód wymieszać i gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudzone ciastka zanurzyć na 1 min w syropie. Posypać orzechami i cynamonem.