Szybki obiad bez bałaganu w kuchni? Dzięki tym przepisom przygotujesz wege obiad w pięć minut. Zjedz to, co trenerki jedzą na co dzień

Wciąż brakuje nam czasu na to, by odpowiednio o siebie zadbać. Praca, dzieci, dom - jak znaleźć chwilę na to, aby przygotować zdrowy posiłek dla całej rodziny? Okazuje się, że to wcale nie muszą być czasochłonne. Sprawdźcie zestawienie najlepszych wegetariańskich przepisów na łatwe i przyjemne obiady, które wykonają nawet najwięksi kuchenni amatorzy.

Świat pędzi jak szalony. Pomimo tego, że lockdown ogarnął całą Polskę, wiele z nas wciąż nie znajduje czasu na to, by przygotować dla siebie i rodziny pełnowartościowy obiad. Jeśli nie macie pomysłów na to, jak się za niego zabrać, przygotowaliśmy dla was najlepsze wegetariańskie przepisy, które nie tylko urozmaicą waszą codzienną kuchnię, ale także będą cieszyć oko intensywnymi kolorami warzyw.

Zobacz wideo Anna Starmach poleca prosty i zdrowy wegetariański obiad

Najlepsze przepisy na szybki obiad wegetariański

Kuchnia wegetariańska charakteryzuje się obecnością wielu gatunków warzyw i owoców w najróżniejszych formach. Wiele osób przygotowuje z nich pasty i zamiennik tradycyjnych wyrobów mięsnych, np. pasztetów. Bezmięsny obiad może być dobrym urozmaiceniem naszej codziennej kuchni, a ograniczenie spożywania mięsa kilka razy w tygodniu dobrze odbije się na stanie naszego zdrowia. Na które przepisy warto zwrócić uwagę?

Sałatka (caprese) z serem mozzarella, pomidorem i bazylią

  • Ser mozzarella – 1 sztuka
  • Pomidor – 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Bazylia świeża
  • Oregano suszone, pieprz

Pomidory i ser pokrój w plastry. Następnie przygotuj dressing, mieszając oliwę z dodatkiem oregano. Układaj na talerzu naprzemiennie plastry z mozzarelli i pomidorów, polej całość dressingiem i ozdób świeżą bazylią.

Spaghetti z czosnkiem, oliwą i papryczką chili

  • Makaron pełnoziarnisty spaghetti, suchy – 70g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • Papryczka chili – 1 sztuka
  • Sól, pieprz

Makaron ugotuj al’dente w osolonej wodzie. Następnie posiekaj obrany czosnek i pokrój na paski papryczkę chilli, pamiętając o usunięciu nasion. Na patelni podsmaż czosnek i paprykę, a gdy będą już zarumienione, dodaj do nich makaron. Danie możesz podawać z dodatkiem startego parmezanu.

Sałatka z kaszą gryczaną, ciecierzycą i marchewką

  • Kasza gryczana – 4 łyżki
  • Ciecierzyca konserwowa, bez zalewy – 3 łyżki
  • Marchew – 1 sztuka
  • Szpinak świeży (baby) – 1 szklanka
  • Cebula czerwona – ¼ sztuki
  • Szczypiorek – 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny – 1 łyżka
  • Kolendra świeża – 2 łyżki
  • Chili mielone, kmin rzymski, sól

Kaszę przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie odsącz ciecierzycę z zalewy i dokładnie ją opłucz. Marchewkę obierz i pokrój w słupki, a cebulę pokrój w małe piórka. Dressing przygotuj mieszając oliwę z posiekanym szczypiorkiem i przyprawami. Całość wymieszaj, polej dressingiem i dodaj kolendry.

 Tortilla z warzywami

  • czerwonej papryki ½
  • żółtej papryki  ½
  • marchewka 1
  • opakowania mieszanki ulubionych sałat ½
  • mała czerwona cebula 1
  • łyżka sezamu (najlepiej jasny i ciemny)
  • gęstego jogurtu naturalnego 200g
  • pęczek świeżej mięty
  • łyżeczka soku z cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Marchewkę obierz i pokrój w cienkie słupki, papryki w długie paski, a cebulę w piórka. Na placku tortilli układaj garść sałaty, dodaj pokrojone papryki, cebulę, marchewkę, posyp sezamem i zwiń w rulon. Zwiniętą tortillę przekrój na dwie lub trzy części. W ten sam sposób przygotuj pozostałe trzy placki tortilli. Jogurt przełóż do miseczki, dodaj drobno posiekaną miętę, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Miseczkę z sosem miętowym ułóż na talerzu z roladkami z tortilli. Przed zjedzeniem zanurzaj je w sosie.

Kotlety jajeczne

  • szklanka kaszy jaglanej (wypłukanej) ½
  • szklanka wody 1½
  • jajka 7
  • łyżka masła
  • łyżka bułki tartej 
  • pęczka natki pietruszki ½
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia

Do garnka wlej wodę, dodaj wypłukaną kaszę jaglaną i gotuj do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę (ok.13-15 min). Ugotowaną kaszę odstaw do przestudzenia.6 jajek ugotuj na twardo, wystudź, a następnie obierz i drobno pokrój. Do miski przełóż przestudzoną kaszę jaglaną, dodaj pokrojone jajka ugotowane na twardo, surowe jajko, masło, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem, i wyrób na jednolitą masę. Następnie formuj z masy kotlety, a następnie obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, ułóż kotlety i smaż ok. 4 min z każdej strony. Usmażone kotlety odsącz na papierowym ręczniku.

Więcej o: