Obierz mango w 3 sekundy! Banalnie prosty sposób, który usprawni przygotowanie posiłku

Mango to smaczny owoc, ale zazwyczaj pojawia się w kuchni rzadziej niż inne owoce. W przeciwieństwie do gruszek, jabłek czy śliwek ma grubą skórę, która potrafi przysporzyć kłopotów przy obieraniu. Na szczęście wiemy jak obrać mango w 3 sekundy!

Jedzenie jabłka, czy gruszki ze skórą nie jest szkodliwe. Jest cienka i nie powinna wpływać na układ trawienny dorosłej osoby negatywnie. Inaczej jest w przypadku mango, którego skóra jest gruba i niestety, jej połknięcie może nam zaszkodzić. Obieranie tego owocu może sprawić, że jego owalna forma zmieni się w dość "kanciastą" a znaczna część miąższu trafi do śmieci wraz z problematyczną skórką. Mamy na to radę. Znamy prosty sposób, który ułatwi obieranie mango i oszczędzi czas.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Szybkie triki na przedłużenie trwałości makijażu

Jak obrać mango? Zanim to zrobisz musisz wiedzieć tych kilka rzeczy

Mango to bardzo odżywczy owoc, może zawierać nawet 180 kcal. To świetny pomysł na deser, dodatek do śniadania (np. owsianki), ale też sposób na dodanie odrobiny słodkości w szeroko pojętej kuchni azjatyckiej. Najpopularniejsze danie z mango z tych stron świata to mango sticky rice. Ten owoc jest źródłem błonnika, witaminy C i antyoksydantów. Niestety, mango bywa owocem alergicznym.

Jak obrać mango w 3 sekundy? Poznaj zaskakujący sposób

Kiedy w wyszukiwarce internetowej wpiszemy nazwę tego owocu, zauważymy najpierw zdjęcia mango pokrojonego w "kratkę". Przekrojone na pół owszem, łatwiej jest pokroić w kostkę i wydobyć z niego miąższ, ale ten proces trwa znacznie dłużej niż ten, który proponujemy.

Nasz sposób, to przekrojenie mango jeszcze w skórze na pół, zaczynając od "góry", czyli od ogonka. Następnie, należy przygotować zwykłą szklankę, o możliwie najcieńszych ściankach. Musi być stabilna. Postaw ją na desce do krojenia i weź połowę mango w dłoń.

Sposób na obranie mango w 3 sekundy! W ten sposób zaoszczędzisz czas

Kiedy mango jest już w twojej dłoni, "zahacz" miąższem o kant szklanki. Przesuwaj połowę mango w dół, aż do dna. W ten sposób miąższ wpadnie do szklanki, a skórka od mango zostanie w twojej dłoni. Czynność powtarzaj do momentu ostatecznego pozbycia się miąższu. To samo zrób z drugą połową owocu. Następnie wyjmij miąższ ze szklanki i zmiksuj, lub pokrój według uznania. To także patent na to, aby cały sok nie spływał po desce do krojenia, a pozostał w szklance i został np. wypity. 

Jak obrać mango?Jak obrać mango? fot. Marta Kondrusik

Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o: