jedzenie
-
Tak przechowywany miód możesz trzymać w szafce nawet dwa lata. Wciąż będzie dobry do jedzenia
Większość z nas ma w domu przynajmniej jeden słoiczek miodu. Używamy go zamiast cukru i dodajemy do herbaty, smarujemy kanapki. Jeśli zadbasz o jego prawidłowe przechowywanie, może stać w szafce nawet dwa lata.
-
Od lat nie kupuję kiełbasy na święta. Dorzucam do masy 2 składniki i jest lepsza niż z mięsnego
O ile w polskiej tradycji Wigilia jest kolacją bezmięsną, o tyle kolejne dwa dni obfitują już w różnego rodzaju wędliny na święta. W tym roku postaw na własną, zachwycającą smakiem i aromatem kiełbasę z dodatkami, które zaskoczą.
-
Żadne woreczki. Polacy często mrożą jedzenie w reklamówkach, nie zdając sobie sprawy z konsekwencji
Mrożenie produktów to sprytny sposób na zaoszczędzenie pieniędzy oraz czasu, gdyż zamiast ponownie stać w kuchni i pichcić kolejne dania, wystarczy sięgnąć do zamrażalnika. Tym bardziej że możesz w ten sposób przechować warzywa, owoce, mięso, ale nawet całe potrawy. W czym mrozić jedzenie?
-
Do ryby po grecku od lat nie dodaję... ryby. Dorsza zamieniam na popularne warzywo. Znika migusiem
Szykując wigilijne dania, najczęściej stawia się na tradycję. Mało kto wyobraża sobie święta bez sałatki jarzynowej, barszczu z uszkami lub karpia. Czasami warto jednak nieco urozmaicić niektóre potrawy, by odkryć ich smak na nowo. Można między innymi z powodzeniem zamienić dorsza w rybie po grecku na tanie, popularne warzywo.
-
U babci zawsze był na święta i znikał ze stołu jako pierwszy. To zasługa 2 składników
Blok czekoladowy to dla wielu osób smak dzieciństwa. Na samą myśl cieknie ślinka nie tylko nam, lecz także naszym rodzicom. Nie wyobrażamy sobie, żeby na świątecznym stole zabrakło tego ciasta. Tradycyjny przepis można jednak wzbogacić dwoma składnikami.
-
Jak sparzyć mak? Zapomnij o wodzie. Weź inny składnik, a cała gorycz zniknie
Nadchodzi czas, w którym wiele osób zaczyna już powoli planować, jakie świąteczne potrawy trafią w tym roku na ich stoły. Wśród nich prawdopodobnie znajdzie się co najmniej jedna, do której wykorzystuje się mak. Jak go sparzyć i przygotować, by doskonale smakował?
-
Sam papier nie wystarczy. Drożdże nie wyschną i będą świeże nawet przez rok. Zrób jedną rzecz
Drożdże są nieodłącznym elementem przygotowywania wielu dań i deserów, dlatego możemy znaleźć je w prawie każdej kuchni. Suszone drożdże są niezwykle łatwe w przechowywaniu, lecz jak zadbać o świeże? Jeśli zrobisz jedną rzecz, będą doskonałe nawet przez rok.
-
Jak je się w polskich szpitalach? Nasi czytelnicy pokazali zdjęcia. "Przełykałam, ale matko, jak się męczyłam"
Szpitalne jedzenie niekoniecznie postawilibyśmy obok tego z restauracji. Niektórzy żartują wręcz, że starają się wyzdrowieć tylko po to, by nie musieć już tego jeść. Co właściwie trafia na talerze pacjentów? Swoimi zdjęciami "pochwalili się" nasi czytelnicy.
-
Wrzuć za szybko, a rosół od razu możesz wyrzucić do kosza. Zupa straci cały smak
Ilu wielbicieli rosołu, tyle przepisów na jego przygotowanie. Różnią się nie tylko dodawanymi składnikami, lecz także momentem, w którym powinno się je wkładać do garnka. Okazuje się, że wiele osób może popełniać popularny błąd, przez który zupa traci wiele smaku i aromatu.
-
Przynoszą do pracy śmierdzące jedzenie. "Ryby i jajka na twardo to jeszcze nic"
Niektórzy nie lubią intensywnych zapachów (konkretnego) jedzenia, innym takie "aromaty" przeszkadzają w pracy. Warto pamiętać, że najlepszym miejscem do spożywania posiłków, które wydzielają mocną woń, jest dom.
-
Wkładam mydło do wrzącej wody i gotuję. Uporczywy problem mam z głowy
-
Mimo że za 18 zł, to pachną jak za 400 zł. Trwałe i luksusowe. Perfumy idealne na święta
-
Rewolucja, która nada smak twojemu życiu. Tak nowoczesne technologie pozwalają wydobyć jeszcze więcej z każdego ziarenkaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Zwroty za 13. i 14. emeryturę. Wypłaty ruszają niedługo
-
Co zrobić z torebką w publicznej toalecie? Nie wieszaj jej na haczyku
- Domowy peeling enzymatyczny do twarzy. Wystarczą 2 składniki
- Jeszcze złapiesz promocję na skórzane botki Gino Rossi. Z 370 zł na 166 zł. Solidne i piękne
- "Dobro" czyli wszystko, co chcielibyście wiedzieć o polskim szczęściu, ale baliście się zapytać
- Ile może stać otwarta mąka? Sprawdzisz w łatwy sposób
- W Action komplet idealny na zimowe dni w domu za 54 zł! Jest ciepły i superwygodny. Także w Lidlu i H&M
-
W dzieciństwie piłam codziennie, teraz dodaję do naleśników zamiast mleka. Placki są mięciutkie
Utarło się przekonanie, że pierwszy naleśnik zawsze nadaje się do wyrzucenia. Wszystko dlatego, że nie wychodzi tak dobry, jak powinien. Często się rwie, albo wręcz jest suchy i niesmaczny. Okazuje się, że wystarczy jeden dodatek, by ciasto naleśnikowe zawsze wychodziło bez zarzutu, a tym samym nawet pierwszy naleśnik nie trafi do kosza.
-
Chleb suchy jak kamień ratuję w jeden sposób. Po 20 minutach jest lepszy niż z piekarni
Każdy ma swoje patenty na to, by nie marnować żywności. Najczęściej to właśnie pieczywo szybko traci świeżość, jednak za pomocą jednego sprytnego sposobu można sprawić, że znów zachwyci miękkim środkiem oraz chrupiącą skórką. Wystarczy 20 minut.
-
Przestałam gotować ziemniaki w wodzie. Znalazłam smaczniejszy sposób. Rodzina za nimi szaleje
Można spotkać je w formie puree czy frytek, jednak najpopularniejszą formą podania są ziemniaki z wody. Istnieje jednak dużo smaczniejszy sposób na ich ugotowanie.
-
Robimy to z przyzwyczajenia. Częsty błąd sprawia, że bigos na święta jest nie do przełknięcia
Teoretycznie ugotowanie bigosu to prosta sprawa, z którą większość nie powinna mieć problemu. Jednak niewielkie z pozoru błędy mogą zaważyć na finalnym smaku potrawy. Upewnij się przed świętami Bożego Narodzenia, w czym tkwi sekret.
-
Nie pamiętam, kiedy ostatni raz użyłam bułki tartej do panierki. Inny składnik robi lepszą robotę
Niektórzy nie wyobrażają sobie kotletów bez panierki. Warto jednak poznać ciekawe alternatywy dla klasycznej bułki tartej, która powoli odchodzi do lamusa. Istnieje jeden składnik, który jest zdrowszy, a do tego sprawi, że kotlety będą bardziej chrupiące. Możesz mieć go w kuchni.
-
Nie podaję ziemniaków i surówki do kotleta. Robię dwa w jednym. Moja rodzina ciągle prosi o dokładkę
Sałatki to świetne uzupełnienie i dodatek do każdego obiadu. Szczególny duet tworzy ona jednak z kotletem. Obok klasycznych propozycji, warto postawić także na bardziej oryginalne przepisy, które z pewnością zadziwią smakiem niejedną osobę.
-
Wodniste pomidory bez smaku? Wszystko przez jeden błąd. Polacy masowo popełniają go po zakupie
Miłośnicy tych czerwonych, a także aromatycznych i soczystych produktów zastanawiają się, jak najlepiej przechowywać pomidory, aby te jak najdłużej zachwycały smakiem. Wiele Polaków wciąż popełnia w tej kwestii błąd.
-
Myjesz owoce i warzywa samą wodą? To fatalny błąd! Od jutra wprowadź zasadę 20 minut
Gdy kupujemy warzywa i owoce, pierwsze co robimy po powrocie do domu, to płuczemy je pod wodą. Jest to bardzo dobry nawyk, ale czy skuteczny? Rozwiewamy wątpliwości, czy sama woda wystarczy, żeby pozbyć się drobnoustrojów z powierzchni produktów.
-
Takie danie jadały przedszkolaki w PRL-u. Dla wielu dorosłych to "koszmarek" sprzed lat
Co jadały dzieci w przedszkolach za czasów PRL? To danie było jedną z najpopularniejszych potraw podawanych dzieciom. Dla jednych to do dziś smak dzieciństwa, dla innych zaś koszmarek sprzed lat.
-
Jak przechowywać czosnek, żeby nie był gorzki? Jedna zmiana uratuje wszystkie ząbki
Nie da się ukryć, że to odpowiednie przechowywanie żywności ma ogromny wpływ na późniejszy jej smak. Dotyczy to również czosnku, który potrafi podkręcić aromat każdej potrawy. Jak jednak go przechowywać, aby nie stracił smaku? Wiele osób popełnia popularny błąd.
-
Jak powinno się jeść kaki? Zanim weźmiesz pierwszego gryza, zrób jedną rzecz
Kaki to owoc, który zyskuje na popularności. W sklepach można znaleźć go dopiero od kilku lat, dlatego niektórzy mogą zastanawiać się, czy kaki można jeść ze skórką oraz jak jeść kaki na surowo. Okazuje się, że wystarczy zrobić jedną rzecz.
-
Powinny lądować w garnku czy koszu? Zdradzamy, czy można jeść kiełkujące ziemniaki
Zastanawiasz się, czy można jeść kiełkujące ziemniaki? Niektórzy od razu wyrzucają je do kosza, podczas gdy inni odkrawają nożykiem lub wyrywają i gotują. Okazuje się, że przeprowadzono na ten temat odpowiednie badania.
-
Kupuję do obiadu zamiast pieczarek. O dokładkę prosi cała rodzina. To jedne z najzdrowszych grzybów
Często nie wyobrażamy sobie wielu dań bez użycia pieczarek. Dodajemy je do zup, sosów, a także często stanowią doskonały dodatek do obiadu. Jest jednak jeden gatunek grzyba, który lepiej się sprawdzi. Jest równie uniwersalny, a do tego należy do jednych z najzdrowszych grzybów.
-
Najczęściej ląduje w koszu na śmieci. Czy można jeść przeterminowany jogurt?
Jogurt to zdrowa przekąska, która zawiera mało kalorii i ma wiele wartości odżywczych. Jednak, czy należy się trzymać się daty ważności na jego opakowaniu? Czy zjedzenie jogurtu po terminie grozi rewolucją żołądkową?
-
"Teściowa śmieje się, że jestem wegetarianką. Kiedy może, to podsuwa mi schabowego"
"Nie byłam jednak zaborcza w swoim wegetarianizmie. Wciąż gotowałam swojemu mężowi i dzieciom i nie miałam problemu z dotykaniem mięsa, o którym często się mówi wśród tych, którzy zmienili nawyki. Cieszyło mnie to, że potrafię być neutralna. Moi najbliżsi też nie mieli z tym problemu, a to mnie bardzo cieszyło. Nie wszyscy jednak potrafili być tak elastyczni. Najgorsza była matka mojego męża. Teściowa śmieje się z tego, że jestem wegetarianką. Kiedy może, to podsuwa mi schabowego. Jej zachowanie bardzo mnie dobija."
-
Potrzebuję tylko noża i zakrętki. Ten domowy wynalazek już nie raz mi się przydał
Obieraczka do warzyw to obowiązkowe akcesorium w kuchni. Usprawnia przygotowanie obiadu i nie musimy tracić czasu na pozbywanie się skórek w inny sposób. Może się jednak zdarzyć, że obieraczka się połamie albo zapomnisz zabrać ją ze sobą na wyjazd. Co wtedy?
-
Jak przechowywać masło bez lodówki? Zanim zostawisz je na blacie, sprawdź jedną rzecz na opakowaniu
Wiele osób nie wyobraża sobie kanapek bez masła. Z tego względu obowiązkowo musi się ono znajdować w każdym domu. Po wyjęciu z lodówki jest jednak twarde i ciężko je rozsmarować. Czy w tej sytuacji możemy przechowywać je w temperaturze pokojowej?
-
Czy można odkroić pleśń z chleba i go zjeść? Rozwiązanie jest tylko jedno
Do czynienia ze spleśniałą żywnością możemy mieć każdego dnia. W końcu w sklepach spożywczych dostępne są między innymi sery, które pokryte są niebieskim nalotem. Co jednak gdy spleśnieje chleb? Czy można go zjeść tak, jak pleśniowy ser? Odpowiedź jest jasna.
-
Jak długo może stać w lodówce rosół? Z tym prostym trikiem wytrzyma nawet tydzień
Rosół to jedna z najpopularniejszych zup, lądujących na naszych stołach. Niektórzy nawet nie wyobrażają sobie bez niej niedzielnego obiadu. Jak jednak prawidłowo przechowywać rosół, by zachował świeżość nawet przez tydzień? Zanim włożysz go do lodówki, zrób jedną rzecz.
-
Cebula zaczęła żyć własnym życiem i wypuściła listki? Jeden fałszywy ruch i zatrucie murowane
O ile nie uprawiamy przydomowego ogródka, widok warzyw wypuszczających listki czy pędy nie zawsze jest mile widziany. Taka sytuacja nie zdarza się bardzo często, jednak większość z nas przynajmniej raz zauważyła zielone listki wydobywające się z cebuli. Czy to oznacza, że zaczęła się psuć?