Najczęstsze objawy niedoboru witaminy E łatwo zignorować. Mają kluczowe znaczenie dla urody

Niedobór witaminy E może mieć ogromne znaczenie dla zdrowia, ale i urody. Nie warto ignorować pierwszych oznak, które z pozoru wydają się banalne. Większość osób ich nie zauważa! Jakie są najczęstsze oznaki niedoboru witaminy E i jak to zmienić? Odpowiadamy.

Witamina E odpowiada m.in. za gospodarkę hormonalną. Jest odpowiedzialna u kobiet za proces owulacji, a także zdrowie komórek jajowych i zagnieżdżenie się zarodka. U mężczyzn witamina E również uczestniczy w procesie rozrodczym. Wpływa na jakość plemników, a tym samym za płodność. Niezależnie od płci, ma znaczenie również w temacie poprawnego krążenia krwi. Często łatwo zbagatelizować pierwsze objawy niedoboru witaminy E. Wyjaśniamy, jak je rozpoznać.

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej gazeta.pl

Zobacz wideo Kwas foliowy i co jeszcze? Pięć składników, które trzeba suplementować od I trymestru ciąży

Pierwsze objawy niedoboru witaminy E. Co powinno zaniepokoić?

Do najczęstszych objawów niedoboru witaminy E zaliczamy:

  • zmęczenie i rozdrażnienie,
  • anemia,
  • kłopoty z koncentracją,
  • pogorszenie widzenia,
  • wypadanie włosów,
  • podatność na infekcje,
  • zaburzenia neurologiczne,
  • bolesność i zanik mięśni.
  • wysuszona skóra

Niestety, większość z wyżej wymienionych towarzyszy nam na co dzień. Zmęczenie może wynikać ze zbyt wielu obowiązków, słaba koncentracja to z kolei natłok myśli. Infekcje tłumaczymy sobie porą roku, a ból mięśni np. zakwasami. Wypadające włosy i sucha skóra to jednak kluczowe objawy. Kiedy codzienna pielęgnacja nie pomaga, to znak, że z organizmem dzieje się coś niedobrego. Objawy łatwo zbagatelizować, dlatego ważne jest, aby przynajmniej raz na pół roku wykonywać kompleksowe badanie krwi i regularnie zaopatrywać się w zestaw witamin

Jak ominąć najczęstsze objawy niedoboru witaminy E i ją uzupełnić?

Uzupełnienie witaminy E w organizmie najłatwiej odbywa się wówczas, gdy stosujemy odpowiednią dietę. Wysoka zawartość tej witaminy cechuje m.in. oliwę z oliwek, migdały, olej słonecznikowy, orzechy laskowe, kiełki oraz zarodki nasion zbóż. Witaminę E znajdziemy także w dojrzałych pomidorach, brokułach, brukselce, szpinaku, brzoskwiniach i w czarnej porzeczce. Niedobór witaminy E możemy uzupełnić także suplementami dostępnymi na rynku. Warto pozostać również pod opieką dietetyka i profilaktycznie lekarza, jeśli niedobory pojawiają się regularnie.

Więcej o: