Warto pamiętać, by opryski wykonywać w suchy i bezwietrzny dzień. Dobrze, by temperatura powietrza utrzymywała się w granicach co najmniej 6 stopni Celsjusza. Uważaj na opady deszczu, które mogą wypłukać całą miksturę z drzewka. Wcześniej dokładnie obejrzyj rośliny, szukając śladów szkodników lub chorób grzybowych. Odpowiednio dobrane opryski pomogą pozbyć się problemów i korzystnie wpłyną na ilość i jakość zebranych w sezonie wegetacyjnym plonów. Jakie domowe i ekologiczne mieszanki można stosować wiosną?
Więcej ekologicznych i sprawdzonych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wczesną wiosną, szczególnie na przedwiośniu, do połowy marca, warto wykonać oprysk drzew owocowych olejem parafinowym. Wystarczy, że kupisz w aptece buteleczkę ciekłej parafiny i rozpuścisz ją w wodzie w proporcjach 100 ml na 5 litrów. Po wymieszaniu spryskaj drzewka owocowe, dokładnie pokrywając je w całości przygotowaną miksturą. Dzięki parafinie, na powierzchni rośliny powstanie woskowa powłoka, która skutecznie zwalczy szkodniki jak przędziorek owocowiec czy misecznik śliwowy.
Przez cały sezon, również w okresie wegetacyjnym, możesz dodatkowo stosować ekologiczne opryski wykonane z rosnących w ogrodzie roślin. Sprawdzą się więc pokrzywy, skrzyp polny, wrotycz, ale też czosnek czy cebula. Jak wykonać wyciąg z wrotyczu, pokrzywy czy skrzypu polnego do oprysku? W zależności od rodzaju ziela, będziesz potrzebować od 300 g do kilograma świeżych roślin lub 30-200 g suchych.
Wyciąg z wrotyczu przed opryskiem rozcieńcz wodą w proporcji 1:2. Pozostałe mikstury możesz stosować bezpośrednio. Wrotycz pomoże pozbyć się mszyc, gąsienic bielinka, owocówek. Pokrzywa pomoże zwalczyć przędziorka oraz mszyce, z kolei skrzyp polny poradzi sobie z chorobami jak mączniak, zgnilizna czy parch.