Potrawy z grilla. 4 aromatyczne przepisy na majówkę

Potrawy z grilla to obowiązkowy punkt każdego długiego weekendu. Zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć swoich gości? Wypróbuj z nami majówkowe menu, które można przygotować pod chmurką.

Potrawy z grilla — kto ich nie lubi? Sezon na grillowanie oznacza liczne spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. W tym roku pogoda będzie dla nas wyjątkowo łaskawa, dlatego już dziś zaplanuj wielką ucztę! Poniżej prezentujemy 4 pomysły na potrawy na grilla, które zapewnią Ci tytuł najlepszego szefa kuchni.  

Przepisy grill: drób zawsze na czasie. "O kurczę! Na wiśniówce"

Skrzydełka kurczaka z miodem na wiśniówce to całkiem nowe oblicze drobiu. W poszukiwaniu wyjątkowej propozycji sięgnij po przepisy na grill, które wprowadzą imprezową nutkę. 

Lista składników: 

  • skrzydełka z kurczaka — około 15 sztuk, 
  • tradycyjna wiśniówka -  150 ml, 
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe,  
  • miód - 3 łyżki stołowe, 
  • przyprawa do kurczaka 
  • kolendra 
  • szczypta cynamonu, 
  • pół łyżeczki papryczki chili w płatkach.

Przepis: 

  1. Skrzydełka myjemy, odcinamy końcówki i osuszamy na ręczniku papierowym. 
  2. Marynata: mieszamy wiśniówkę z kolendrą, oliwą, ciepłym miodem, chili oraz cynamonem. Gotową marynatę łączymy ze skrzydełkami i odstawiamy na pół godziny. (Połowę marynaty należy zachować na później)
  3. Na koniec skrzydełka układamy na rozgrzanym ruszcie i pieczemy przez około kwadrans. Gotowe ponownie polewamy marynatą i gotowe. 
Zobacz wideo Czysty ruszt, pięknie podane przekąski i szybko schłodzone napoje, czyli myki na sezon grillowy

Potrawy na grilla: krewetki w kolorze pomarańczy 

Prosty i szybki patent na idealną przekąskę. Miłośnicy owoców morza będą zachwyceni. Szczegółowy przepis oraz listę zakupów znajdziesz poniżej: 

Lista produktów: 

  • krewetki tygrysie — około 20 sztuk, 
  • zielona papryka  
  • pomarańcze - 3 sztuki,
  • czosnek - 1 ząbek, 
  • miód,
  • przecier pomidorowy,
  • przyprawa uniwersalna — łyżeczka, 
  • ostra papryka w proszku — łyżeczka.

Przygotowanie: 

  1. Marynata: obrany czosnek przeciskamy przez praskę, do świeżego soku z pomarańczy dodajemy przyprawę uniwersalną, przecier, suszoną paprykę oraz miód i czosnek.
  2. Marynatę mieszamy z oczyszczonymi krewetkami i odstawiamy na około 3 godziny. 
  3. Zieloną paprykę należy umyć, oczyścić i pokroić na części. 
  4. Krewetki nabijamy na patyki na przemian z zieloną papryką i grillujemy przez około 8 minut. 

Dania na grilla — karkówka po francusku 

Klasyka, bez której wielu nie wyobraża sobie majówki, a czas przygotowania to zaledwie pół godziny. Klasyczne dania na grilla nigdy nie zawodzą. Sprawdź, ile kroków dzieli Cię od idealnej karkówki

Lista składników: 

  • karkówka - 700 g 
  • musztarda francuska - 2 łyżeczki,
  • przyprawa do grilla, 
  • czarny pieprz, 
  • goździki - 5 sztuk, 
  • oliwa - 2 łyżki.

Przygotowanie: 

  1. Zaczynamy od połączenia czarnego pieprzu i goździków w tradycyjnym moździerzu. 
  2. W dużej misce należy wymieszać oliwę z musztardą, przyprawą do grilla oraz zawartością moździerza. 
  3. Następnie w tak powstałej marynacie marynujemy mięso. 
  4. Schab w marynacie odstawiamy na godzinę. 
  5. Gotowe steki należy grillować przez 10 minut z każdej strony do momentu, aż przestanie wypływać krew. Ruszt powinien być średnio rozgrzany. 

Potrawy na grill: cacyki (Tzatziki)

Potrawy na grill to jedno, ale siła tkwi w dodatkach. "Cacyki" to potoczna nazwa sosu, który idealnie komponuje się ze smakiem karkówki, która dzięki niemu nabiera lekkości. 

Lista składników: 

  • zielony ogórek - 2 sztuki, 
  • sos czosnkowy z jogurtem — ok. 100 ml, 
  • świeża mięta - 1 pęczek, 
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe.

Przepis: 

  1. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce. 
  2. Miętę należy posiekać. 
  3. Oliwę mieszamy z sosem jogurtowym.  
  4. Na koniec mieszamy wszystkie składniki. 

Zobacz też: Aromatyczna i bardzo smaczna kaszanka z kapustą na grilla według prostego przepisu Ewy Wachowicz

Więcej o: