mięso
-
Nadeszła Wigilia! Czy jest post w tym dniu? Wątpliwości rozwiewa Episkopat
Wigilia, a post, czyli dylemat wielu katolików, którzy poszukują odpowiedzi na pytanie, czy 24 grudnia obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Wiele osób ma w tym zakresie wątpliwości, ponieważ w tym roku dodatkowo Wigilia przypada w piątek. Odpowiedzi udzielił zatem Episkopat.
-
Cztery pomysły na szybki obiad z mięsem mielonym. Te przepisy wykonasz w mniej niż 30 minut
Pomysł na obiad? Nie każdy ma czas na długie godziny spędzone nad ulubionymi potrawami. Przygotowaliśmy dla was szybkie przepisy na danie z mięsem mielonym w roli głównej. Sprawdźcie, jak je przygotować.
-
Myjesz kurczaka pod bieżącą wodą? To ogromny błąd! 3 produkty w kuchni, których nie należy myć
Eksperci apelują: Nie myj mięsa z kurczaka przed gotowaniem pod bieżącą wodą. Ta dość powszechna czynność może prowadzić do poważnych zatruć. Co więcej, jest zupełnie zbędna. Jakich jeszcze prosuktów, oprócz mięsa, nie powinniśmy myć?
-
Chcesz schudnąć dwa razy szybciej? Wyeliminuj z diety jeden typ produktów. Wcale nie chodzi o słodycze
Osoby, które w ramach odchudzania stosują dietę wegetariańską, tracą zbędne kilogramy dwa razy szybciej. Do tego poprawia się ich metabolizm. Tak wynika z badań przeprowadzonych na ochotnikach cierpiących na cukrzycę typu 2.
-
Mięso - uniwersalny lek na całe zło: pryszcze, depresję, nadwagę
Mięso jest zdrowe i pyszne. Lepiej potraktuj to jako mądrość nad mądrościami. Jeśli myślisz inaczej, twoja śmierć jest blisko!
-
Mięso oraz inne rzeczy, które mogą cię zabić
Świat to jedno z najbardziej niebezpiecznych miejsc, a ryzyko śmierci dotyczy wszystkich żyjących na naszej planecie ludzi. W dodatku nasze otoczenie aż roi się od zabójczych pułapek.
-
Boczek, kiełbasa i parówki też powodują raka. Co w takim razie można jeść?
Po wiadomości, że czerwone i przetworzone mięso zwiększa ryzyko zachorowania na raka zawrzało w mediach. Bo co to dokładnie oznacza? Może najlepiej by było, gdyby wszyscy przeszli na wegetarianizm? I czy w dzisiejszej rzeczywistości mamy szansę uchronić się przed tym, co jest rakotwórcze?
-
Opalona cały rok
Twoja letnia opalenizna coraz bardziej blednie i staje się mniej wyrazista? Chciałabyś zatrzymać ją na dłużej? Stosując kilka zabiegów możesz zatrzymać piękną opaleniznę i cieszyć się nią cały rok. Oto kilka sposobów.
-
schudnij
Jadasz w ciągłym pośpiechu, a miedzy posiłkami sięgasz po słodycze? Niestety to prosta droga do otyłości. Zmień swoje nawyki, a kilogramy same zaczną spadać.
-
Masz dość zmęczenia i nadwagi? Przejdź na dietę alkaliczną
Jesteś zmęczona, nerwowa i mimo że liczysz kalorie wciąż przybywa ci kilogramów? Być może dieta alkaliczna to sposób na przywitanie wiosny w dobrej kondycji?
-
Jak podlewać pelargonie? Stosuj tę prostą zasadę, a będą bujne i zdrowe
-
"Przepiękna sukienka" Małgorzaty Foremniak jest idealna dla pań po 50-tce! Pasuje na każdą sylwetkę
-
Doda na odważnym zdjęciu z 2011 i 2022 roku. "Lata mijają, a królowa w jeszcze lepszej formie"
-
Dodatek do emerytury po 65 roku życia może wynieść ponad 1000 złotych. Jest na to kilka sposobów
-
Grzywna za opalanie na balkonie? "A jak sąsiad pali i smród leci do mieszkania to jest ok"
- Torebka Małgorzaty Sochy za 2700 zł jest idealna na lato! Fani "jesteś moją inspiracją". Podobne za 79 zł
- Ten skuteczny sposób na opuchnięte nogi pokochały internautki. Kosztuje 1 zł, a efekty szokują!
- "Jest już ciemno" śpiewała cała Polska! Co dziś robi Piotr Kupicha? Lider grupy Feel ma poważne plany
- Podlewanie trawnika w upały. Dzięki tym metodom będzie rósł bujny i zielony
- Grażyna Wolszczak pokazała mieszkanie po pożarze. "Nie zostało kompletnie nic". Aktorka daje cenną radę
-
Pełnia smaku
Większość nas gotuje potrawy tradycyjnie. Tymczasem można je przyrządzać dużo szybciej, zachowując nie tylko smakowe, ale także zdrowotne walory produktów.
-
Nie taki guzek straszny
Bez paniki. Ponad 80 procent zmian wykrywanych w piersiach to zmiany łagodne. Jednak gdy wyczujesz guzek, nie zwlekaj z wizytą u lekarza.
-
Stylowe garden party
Chcesz urozmaicić weekendowy, ciepły wieczór? Zorganizuj stylowe przyjęcie w ogrodzie. To doskonały pomysł na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi.
-
Z kroplą miodu
Tradycyjnie ten smakołyk dodaje się do ciast i deserów. Dziś proponujemy dania pikantne - sałatki, mięsa i ryby - uszlachetnione odrobiną miodu.
-
Mięsa w winie
Zamarynowane w tym trunku albo upieczone z jego dodatkiem bardzo zyskują na smaku. Wino bowiem sprzyja kruszeniu mięs i sprawia, że nabierają wykwintnego charakteru.
-
Igraszki z polędwicą
Zarówno wołowa, jak i cielęca to prawdziwy specjał. Polędwicę można dusić, piec, smażyć oraz... jadać na surowo. Łatwo przyjmuje smaki różnych dodatków. A zatem: poeksperymentujmy!
-
Sałatki de luxe
Oryginalne składniki, niebanalne połączenia smaków i aromatów - takie sałatki proponujemy wam na świąteczny stół. Pięknie podane będą jego prawdziwą ozdobą.
-
Co Polacy jedzą w pracy?
Wychodzisz z pracy żeby zjeść obiad na mieście? Jesteś szczęściarzem. Większość polskich pracowników nie ma takiej możliwości. Ratują ich kanapki i pizza na telefon, bo o przerwie na lunch mogą pomarzyć.
-
TEST: Czy twój organizm jest zatruty
Sprawdź jak bardzo twój organizm jest zatruty i czy potrzebuje specjalnego oczyszczenia.
-
Pierwszy miesiąc
Im prędzej chudniemy, tym szybciej organizm chce wyrównać ?straty?. Warto więc rozłożyć odchudzanie na trzy miesiące, bo pozwoli nam to przyzwyczaić się do innego sposobu przygotowywania i jedzenia posiłków, a organizm - do innego sposobu dostarczania mu składników odżywczych.
-
Trzeci miesiąc
Utrwalamy nawyki żywieniowe z dwóch poprzednich miesięcy naszej diety, a więc jadamy regularnie cztery posiłki dziennie z dużą ilością warzyw i sporą nabiału, a bez ograniczeń pijemy niegazowaną wodę mineralną i herbaty owocowe bez cukru. W trzecim miesiącu stosujemy lekkostrawną dietę, a w porze obiadowej jadamy delikatne zupy (ich składniki podane są tak, by otrzymać pół litra potrawy).
-
Lista win
-
Polędwiczki z jabłkami
2 kg polędwiczek wieprzowych, 6 kwaśnych jabłek, 3-4 cebule, 1/3 szklanki soku jabłkowego, 2 łyżki przyprawy curry, pieprz, sól, sklarowane masło do smażenia
-
Tatar z łososia
70 dag świeżego łososia w kawałku, 30 dag wędzonego łososia też w kawałku, 5 dymek, 2-3 łyżki kaparów, sok z cytryny, 5-6 łyżek oliwy, po kopiastej łyżce posiekanego szczypiorku i natki pietruszki, biały pieprz, sól
-
Cielęcina w sosie tuńczykowym
2 kg cielęciny z udźca, pół łyżeczki rozmarynu, szklanka wytrawnego białego wina, 3 ząbki czosnku, czarny pieprz, sól. Sos: 2 puszki (po 150 g) dobrego tuńczyka w oleju, szklanka majonezu, pół szklanki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki kaparów, szczypta ostrej papryki lub pasty paprykowej, półtorej łyżki musztardy, ząbek czosnku. Do przybrania: pół strąka czerwonej papryki, 10-12 czarnych oliwek, kilka listków bazylii
-
Śledzie - postne, a jakie wykwintne
W oleju, w occie, w pomidorach, z chrzanem - można je serwować na wiele różnych sposobów. Te wyraziste w smaku ryby sprawdzają się zarówno jako postne danie, jak i wykwintna przystawka w okresie karnawału.
-
Po indonezyjsku
60 dag cielęciny zadniej lub schabu cielęcego bez kości, nieduża cebula, 2 owoce kiwi, 2 banany, 2 łyżki wiórków kokosowych, białko, curry, łyżka soku i ćwierć łyżeczki skórki otartej z cytryny, kieliszek białego wytrawnego wina, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki masła l 2 łyżki posiekanej natki pietruszki l sól l pieprz
-
Po włosku
1 kg surowej szynki cielęcej l łyżeczka soli, po ćwierć łyżeczki białego pieprzu, suszonego rozmarynu i suszonej szałwii, pół łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki, cebula, porcja włoszczyzny, po pół szklanki bulionu wołowego i białego wytrawnego wina, 4 łyżki oleju, filiżanka osączonych marynowanych owoców
-
Rolada staropolska
1 kg cielęciny bez kości, łyżeczka soku z cytryny, łyżka oleju, łyżka mielonego ziela angielskiego, pół szklanki soku z pomarańczy, sól. Farsz: mała cebula, 2 łyżki oliwy, pół szklanki startego (suchego) razowego chleba, łyżka bułki tartej, łyżka skórki otartej z pomarańczy, 2 łyżki rodzynek, łyżka białego wytrawnego wina, po ćwierć łyżeczki suszonego estragonu, mięty, bazylii i tymianku, surowe jajo
-
Nóżki cielęce w galarecie
4 oczyszczone nóżki cielęce, marchewka, pietruszka, pół selera, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, sól, po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, białko jaja, łyżka soku z cytryny, kilka gałązek koperku lub natki pietruszki