mięso

  • Cztery pomysły na szybki obiad z mięsem mielonym. Te przepisy wykonasz w mniej niż 30 minut
  • Myjesz kurczaka pod bieżącą wodą? To ogromny błąd! 3 produkty w kuchni, których nie należy myć
  • Chcesz schudnąć dwa razy szybciej? Wyeliminuj z diety jeden typ produktów. Wcale nie chodzi o słodycze
  • Mięso - uniwersalny lek na całe zło: pryszcze, depresję, nadwagę
  • Mięso oraz inne rzeczy, które mogą cię zabić

    Mięso oraz inne rzeczy, które mogą cię zabić

    Świat to jedno z najbardziej niebezpiecznych miejsc, a ryzyko śmierci dotyczy wszystkich żyjących na naszej planecie ludzi. W dodatku nasze otoczenie aż roi się od zabójczych pułapek.

    Dominika Węcławek
  • Boczek, kiełbasa i parówki też powodują raka. Co w takim razie można jeść?

    Boczek, kiełbasa i parówki też powodują raka. Co w takim razie można jeść?

    Po wiadomości, że czerwone i przetworzone mięso zwiększa ryzyko zachorowania na raka zawrzało w mediach. Bo co to dokładnie oznacza? Może najlepiej by było, gdyby wszyscy przeszli na wegetarianizm? I czy w dzisiejszej rzeczywistości mamy szansę uchronić się przed tym, co jest rakotwórcze?

    Agata Żychlińska
  • Opalona cały rok

    Twoja letnia opalenizna coraz bardziej blednie i staje się mniej wyrazista? Chciałabyś zatrzymać ją na dłużej? Stosując kilka zabiegów możesz zatrzymać piękną opaleniznę i cieszyć się nią cały rok. Oto kilka sposobów.

    kk
  • Królik króluje

    Królik króluje

    Doceńmy królicze mięso! Przewyższa inne pod względem zawartości łatwo przyswajalnego białka, a cholesterolu ma mniej niż cielęcina czy kurczaki.

    Nina Kosińska
  • Boeuf Stroganow

    Boeuf Stroganow

    Ten cieszący się światową sławą gulasz jest potrawą uniwersalną - świetny zarówno na gorącą przekąskę, jak i na obiad lub kolację. Na dzień powszedni i wielką galę. Właśnie dlatego warto poznać tajniki jego przyrządzania.

    Iza Frycz
  • Małe jest pyszne!

    Małe jest pyszne!

    Oto pomysł na przyjęcie po francusku - serwujemy tylko małe danka. Trochę pracy, ale uznanie gości - bezcenne...

    Nina Kosińska
  • schudnij

    Jadasz w ciągłym pośpiechu, a miedzy posiłkami sięgasz po słodycze? Niestety to prosta droga do otyłości. Zmień swoje nawyki, a kilogramy same zaczną spadać.

    karlaka
  • Wielkanocne potrawy- na ciepło

    Wielkanocne potrawy- na ciepło

    Pora pomyśleć o tym, co tym razem przygotujemy na świąteczne spotkanie przy wielkanocnym stole. Nie powinno na nim zabraknąć przekąsek, pieczeni, pasztetów, no i oczywiście słodkości.

    Nina Kosińska
  • Masz dość zmęczenia i nadwagi? Przejdź na dietę alkaliczną
  • Pełnia smaku

    Pełnia smaku

    Większość nas gotuje potrawy tradycyjnie. Tymczasem można je przyrządzać dużo szybciej, zachowując nie tylko smakowe, ale także zdrowotne walory produktów.

    Beata Prasałek
  • Nie taki guzek straszny

    Nie taki guzek straszny

    Bez paniki. Ponad 80 procent zmian wykrywanych w piersiach to zmiany łagodne. Jednak gdy wyczujesz guzek, nie zwlekaj z wizytą u lekarza.

    Beata Prasałek
  • Stylowe garden party

    Stylowe garden party

    Chcesz urozmaicić weekendowy, ciepły wieczór? Zorganizuj stylowe przyjęcie w ogrodzie. To doskonały pomysł na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi.

    karlajn
  • Z kroplą miodu

    Tradycyjnie ten smakołyk dodaje się do ciast i deserów. Dziś proponujemy dania pikantne - sałatki, mięsa i ryby - uszlachetnione odrobiną miodu.

    Opracowanie: Nina Kosińska
  • Mięsa w winie

    Zamarynowane w tym trunku albo upieczone z jego dodatkiem bardzo zyskują na smaku. Wino bowiem sprzyja kruszeniu mięs i sprawia, że nabierają wykwintnego charakteru.

    Opracowanie: Nina Kosińska
  • Igraszki z polędwicą

    Igraszki z polędwicą

    Zarówno wołowa, jak i cielęca to prawdziwy specjał. Polędwicę można dusić, piec, smażyć oraz... jadać na surowo. Łatwo przyjmuje smaki różnych dodatków. A zatem: poeksperymentujmy!

    Opracowanie: Beata Prasałek
  • Sałatki de luxe

    Oryginalne składniki, niebanalne połączenia smaków i aromatów - takie sałatki proponujemy wam na świąteczny stół. Pięknie podane będą jego prawdziwą ozdobą.

    Opracowanie: Weronika Miller
  • Co Polacy jedzą w pracy?

    Wychodzisz z pracy żeby zjeść obiad na mieście? Jesteś szczęściarzem. Większość polskich pracowników nie ma takiej możliwości. Ratują ich kanapki i pizza na telefon, bo o przerwie na lunch mogą pomarzyć.

    Karolina Łagowska
  • Pierwszy miesiąc

    Pierwszy miesiąc

    Im prędzej chudniemy, tym szybciej organizm chce wyrównać ?straty?. Warto więc rozłożyć odchudzanie na trzy miesiące, bo pozwoli nam to przyzwyczaić się do innego sposobu przygotowywania i jedzenia posiłków, a organizm - do innego sposobu dostarczania mu składników odżywczych.

    Beata Prasałek
  • Trzeci miesiąc

    Trzeci miesiąc

    Utrwalamy nawyki żywieniowe z dwóch poprzednich miesięcy naszej diety, a więc jadamy regularnie cztery posiłki dziennie z dużą ilością warzyw i sporą nabiału, a bez ograniczeń pijemy niegazowaną wodę mineralną i herbaty owocowe bez cukru. W trzecim miesiącu stosujemy lekkostrawną dietę, a w porze obiadowej jadamy delikatne zupy (ich składniki podane są tak, by otrzymać pół litra potrawy).

    Beata Prasałek
  • Polędwiczki z jabłkami

    Polędwiczki z jabłkami

    2 kg polędwiczek wieprzowych, 6 kwaśnych jabłek, 3-4 cebule, 1/3 szklanki soku jabłkowego, 2 łyżki przyprawy curry, pieprz, sól, sklarowane masło do smażenia

  • Tatar z łososia

    Tatar z łososia

    70 dag świeżego łososia w kawałku, 30 dag wędzonego łososia też w kawałku, 5 dymek, 2-3 łyżki kaparów, sok z cytryny, 5-6 łyżek oliwy, po kopiastej łyżce posiekanego szczypiorku i natki pietruszki, biały pieprz, sól

  • Cielęcina w sosie tuńczykowym

    Cielęcina w sosie tuńczykowym

    2 kg cielęciny z udźca, pół łyżeczki rozmarynu, szklanka wytrawnego białego wina, 3 ząbki czosnku, czarny pieprz, sól. Sos: 2 puszki (po 150 g) dobrego tuńczyka w oleju, szklanka majonezu, pół szklanki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki kaparów, szczypta ostrej papryki lub pasty paprykowej, półtorej łyżki musztardy, ząbek czosnku. Do przybrania: pół strąka czerwonej papryki, 10-12 czarnych oliwek, kilka listków bazylii

  • Śledzie - postne, a jakie wykwintne

    W oleju, w occie, w pomidorach, z chrzanem - można je serwować na wiele różnych sposobów. Te wyraziste w smaku ryby sprawdzają się zarówno jako postne danie, jak i wykwintna przystawka w okresie karnawału.

    Opracowanie: Nina Kosińska.
  • Po indonezyjsku

    60 dag cielęciny zadniej lub schabu cielęcego bez kości, nieduża cebula, 2 owoce kiwi, 2 banany, 2 łyżki wiórków kokosowych, białko, curry, łyżka soku i ćwierć łyżeczki skórki otartej z cytryny, kieliszek białego wytrawnego wina, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki masła l 2 łyżki posiekanej natki pietruszki l sól l pieprz

    Nina Kosińska
Więcej o:

mięso