mięso

  • Pełnia smaku

    Pełnia smaku

    Większość nas gotuje potrawy tradycyjnie. Tymczasem można je przyrządzać dużo szybciej, zachowując nie tylko smakowe, ale także zdrowotne walory produktów.

    Beata Prasałek
  • Nie taki guzek straszny

    Nie taki guzek straszny

    Bez paniki. Ponad 80 procent zmian wykrywanych w piersiach to zmiany łagodne. Jednak gdy wyczujesz guzek, nie zwlekaj z wizytą u lekarza.

    Beata Prasałek
  • Stylowe garden party

    Stylowe garden party

    Chcesz urozmaicić weekendowy, ciepły wieczór? Zorganizuj stylowe przyjęcie w ogrodzie. To doskonały pomysł na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi.

    karlajn
  • Z kroplą miodu

    Tradycyjnie ten smakołyk dodaje się do ciast i deserów. Dziś proponujemy dania pikantne - sałatki, mięsa i ryby - uszlachetnione odrobiną miodu.

    Opracowanie: Nina Kosińska
  • Mięsa w winie

    Zamarynowane w tym trunku albo upieczone z jego dodatkiem bardzo zyskują na smaku. Wino bowiem sprzyja kruszeniu mięs i sprawia, że nabierają wykwintnego charakteru.

    Opracowanie: Nina Kosińska
  • Igraszki z polędwicą

    Igraszki z polędwicą

    Zarówno wołowa, jak i cielęca to prawdziwy specjał. Polędwicę można dusić, piec, smażyć oraz... jadać na surowo. Łatwo przyjmuje smaki różnych dodatków. A zatem: poeksperymentujmy!

    Opracowanie: Beata Prasałek
  • Sałatki de luxe

    Oryginalne składniki, niebanalne połączenia smaków i aromatów - takie sałatki proponujemy wam na świąteczny stół. Pięknie podane będą jego prawdziwą ozdobą.

    Opracowanie: Weronika Miller
  • Co Polacy jedzą w pracy?

    Wychodzisz z pracy żeby zjeść obiad na mieście? Jesteś szczęściarzem. Większość polskich pracowników nie ma takiej możliwości. Ratują ich kanapki i pizza na telefon, bo o przerwie na lunch mogą pomarzyć.

    Karolina Łagowska
  • Pierwszy miesiąc

    Pierwszy miesiąc

    Im prędzej chudniemy, tym szybciej organizm chce wyrównać ?straty?. Warto więc rozłożyć odchudzanie na trzy miesiące, bo pozwoli nam to przyzwyczaić się do innego sposobu przygotowywania i jedzenia posiłków, a organizm - do innego sposobu dostarczania mu składników odżywczych.

    Beata Prasałek
  • Trzeci miesiąc

    Trzeci miesiąc

    Utrwalamy nawyki żywieniowe z dwóch poprzednich miesięcy naszej diety, a więc jadamy regularnie cztery posiłki dziennie z dużą ilością warzyw i sporą nabiału, a bez ograniczeń pijemy niegazowaną wodę mineralną i herbaty owocowe bez cukru. W trzecim miesiącu stosujemy lekkostrawną dietę, a w porze obiadowej jadamy delikatne zupy (ich składniki podane są tak, by otrzymać pół litra potrawy).

    Beata Prasałek
  • Polędwiczki z jabłkami

    Polędwiczki z jabłkami

    2 kg polędwiczek wieprzowych, 6 kwaśnych jabłek, 3-4 cebule, 1/3 szklanki soku jabłkowego, 2 łyżki przyprawy curry, pieprz, sól, sklarowane masło do smażenia

  • Tatar z łososia

    Tatar z łososia

    70 dag świeżego łososia w kawałku, 30 dag wędzonego łososia też w kawałku, 5 dymek, 2-3 łyżki kaparów, sok z cytryny, 5-6 łyżek oliwy, po kopiastej łyżce posiekanego szczypiorku i natki pietruszki, biały pieprz, sól

  • Cielęcina w sosie tuńczykowym

    Cielęcina w sosie tuńczykowym

    2 kg cielęciny z udźca, pół łyżeczki rozmarynu, szklanka wytrawnego białego wina, 3 ząbki czosnku, czarny pieprz, sól. Sos: 2 puszki (po 150 g) dobrego tuńczyka w oleju, szklanka majonezu, pół szklanki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki kaparów, szczypta ostrej papryki lub pasty paprykowej, półtorej łyżki musztardy, ząbek czosnku. Do przybrania: pół strąka czerwonej papryki, 10-12 czarnych oliwek, kilka listków bazylii

  • Śledzie - postne, a jakie wykwintne

    W oleju, w occie, w pomidorach, z chrzanem - można je serwować na wiele różnych sposobów. Te wyraziste w smaku ryby sprawdzają się zarówno jako postne danie, jak i wykwintna przystawka w okresie karnawału.

    Opracowanie: Nina Kosińska.
  • Po indonezyjsku

    60 dag cielęciny zadniej lub schabu cielęcego bez kości, nieduża cebula, 2 owoce kiwi, 2 banany, 2 łyżki wiórków kokosowych, białko, curry, łyżka soku i ćwierć łyżeczki skórki otartej z cytryny, kieliszek białego wytrawnego wina, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki masła l 2 łyżki posiekanej natki pietruszki l sól l pieprz

    Nina Kosińska
  • Po włosku

    1 kg surowej szynki cielęcej l łyżeczka soli, po ćwierć łyżeczki białego pieprzu, suszonego rozmarynu i suszonej szałwii, pół łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki, cebula, porcja włoszczyzny, po pół szklanki bulionu wołowego i białego wytrawnego wina, 4 łyżki oleju, filiżanka osączonych marynowanych owoców

    Nina Kosińska
  • Rolada staropolska

    1 kg cielęciny bez kości, łyżeczka soku z cytryny, łyżka oleju, łyżka mielonego ziela angielskiego, pół szklanki soku z pomarańczy, sól. Farsz: mała cebula, 2 łyżki oliwy, pół szklanki startego (suchego) razowego chleba, łyżka bułki tartej, łyżka skórki otartej z pomarańczy, 2 łyżki rodzynek, łyżka białego wytrawnego wina, po ćwierć łyżeczki suszonego estragonu, mięty, bazylii i tymianku, surowe jajo

    Nina Kosińska
  • Nóżki cielęce w galarecie

    4 oczyszczone nóżki cielęce, marchewka, pietruszka, pół selera, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, sól, po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, białko jaja, łyżka soku z cytryny, kilka gałązek koperku lub natki pietruszki

    Nina Kosińska
Więcej o:

mięso

  • Sennik: mięso

    Mięso pojawia się w kulturze od bardzo dawna, jest obecne w wielu powiedzeniach i wyrażeniach, na przykład ?mięso armatnie? czy ?rzucać mięsem?. Sny, w których widziane jest mięso, zwłaszcza surowe, odzwierciedlają niezaspokojone pragnienia, rządze. Sen o mięsie może być kojarzony

  • Polędwica wołowa - mięso dodające siły

    Wołowina - podstawowe informacje Wołowina jest mięsem otrzymywanym z bydła (rogacizny), które ma więcej niż pół roku. Niestety, Polska nie może się pochwalić idealnym mięsem, jako że w naszym kraju rzadko hoduje się rasy mięsne bydła - przeważnie chodzi raczej o otrzymywanie mleka. Najlepsze

  • Oto 8 źródeł białka i żadne z nich nie jest mięsem

    pełnowartościowe białko - jest go w niej prawie 20 procent. Roślina ta może z powodzeniem zastąpić mięso. To ważne szczególnie dla wegetarian i wegan. Zobacz: Koktajle białkowe - super budulec mięśni po treningu [3 PRZEPISY] Orzechy włoskie są źródłem wielu składników mineralnych. Znajduje się w nich duża ilość

  • Hodowane mięso, czyli hamburger z probówki

    Dołącz do nas na Facebooku To pierwszy na świecie eksperyment tego typu, który ma spore szanse na powodzenie. Naukowcy pracują nad stworzeniem mięsa wołowego w warunkach laboratoryjnych. Według założeń ma smakować dokładnie tak samo, jak to pochodzące od zwierząt. Profesor Mark Post z Uniwersytetu

  • Bitki wołowe - stawiaj na mięso czerwone!

    Przywróćmy krowie mięso do łask Wołowina jest przede wszystkim źródłem kreatyny. Osobom, które dbają o wyrzeźbioną i zdrową sylwetkę, nie jest to obce słowo. Kreatyna zwiększa masę mięśni, a co za tym idzie, poprawia wydolność i sprawność fizyczność. Mięso wołowe jest ogromny źródłem witaminy B6

  • Szarpane mięso: 3 pomysły

    proszku) ? ? łyżeczki pieprzu kajeńskiego ? 150 ml wody ? 50 ml octu jabłkowego ? 150 ml keczupu Racuchy ? 150 g mąki ? łyżeczka proszku do pieczenia ? łyżka cukru ? łyżeczka soli ? 2 jajka ? 150 ml mleka ? 2 łyżki masła ? 2 jabłka ? 50 g śmietanki 30% Przygotowanie: Okrój mięso z nadmiaru tłuszczu, posól

  • Maszynki do mielenia mięsa - jakie wybrać? Najlepsze modele na rynku

    Jaką maszynkę do mięsa wybrać? Maszynkę do mięsa z pewnością doceni każdy, kto choć raz przygotowywał potrawy mięsne, wymagające zmielenia. Taki sprzęt znacznie skraca czas przygotowania potrawy, ale także sprawia, że gotowanie jest prostsze i przyjemniejsze. Dzięki maszynce możemy w szybki i łatwy

  • Czy bez mięsa da się żyć?

    Nasza polska tradycja - schabowy z ziemniakami, mielone z buraczkami, pierogi z mięsem, a jak ruskie to ze skwarkami. Bo przecież obiad bez mięsa to nie obiad! Nie tylko w Polsce ludzie są tak bardzo do tej wizji posiłku - z mięsem! - przyzwyczajeni i przywiązani. W wielu krajach wciąż