Ludzie w klimacie
-
"Przy produkcji mydła używamy tyle prądu i wody, co przy gotowaniu dużej zupy"
- Nie ulega wątpliwości, że produkując kosmetyk w kostce, rezygnujemy ze zbędnego, zazwyczaj plastikowego, opakowania i wytwarzamy wtedy mniej śmieci. Taki produkt jest też bardziej wydajny i na dłużej nam wystarcza - rozmawiamy z Magdaleną Łotowską-Kudaszewicz, współzałożycielką Mydlarni 4 Szpaki o produkcji ekologicznych kosmetyków.
-
"Trujemy rośliny, owady, zwierzęta oraz siebie. Z bólem patrzę na kosiarzy z kosami spalinowymi"
- Praktycznie każde duże miasto ma teraz jakiś projekt łąkowy. Mniejsze ośrodki też mają już pierwsze próby z kwietnymi polanami za sobą. Miastem, w którym zaczęła się cała kwietna rewolucja, jest Kraków - z botanikiem Karolem Podymą rozmawiamy o łąkach i bombach kwietnych.
-
"Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że robienie zdjęć z tygrysami to wspieranie strasznego biznesu"
- Podróżowanie od dawna nie jest już luksusem zarezerwowanym dla najbogatszych. Coraz więcej ludzi podróżuje i będzie ich tylko przybywać. Dlatego jedyna droga, którą widzę, to podróżowanie w sposób bardziej świadomy - o odpowiedzialnym podróżowaniu rozmawiamy z podróżniczką Ulą Fiedorowicz.
-
"Jeśli będziemy żyć beztrosko, myśląc jedynie o własnej przyjemności, jutra rzeczywiście nie będzie"
- Jak mamy skutecznie chronić coś, czego nie znamy? Dlatego uważam, że tak ważne jest przebywanie w naturze, uczenie się jej, doświadczanie i obserwowanie - rozmawiamy z podróżniczką Magdą Bębenek, która zachęca do powrotu do natury oraz autentycznego i zaangażowanego życia.
-
"Wcześniej żyliśmy jak pączki w maśle, w stanie ciągłego dobrobytu, nadprodukcji"
- Jeżeli moja mama Lucyna Sztaba była w stanie poprowadzić akcję edukacyjną i wprowadzić różne ulepszenia na poziomie małego baru w Kłodzku, to wydaje mi się, że każdy może, zyskując ekologiczną świadomość, zrobić coś dobrego dla świata - rozmawiamy z Martyną Sztabą, współwłaścicielką i CEO w startupie Syntoil, który zajmuje się pozyskiwaniem sadzy ze zużytych opon w zrównoważony ekologicznie sposób.
-
Andrzej Bargiel: Przez kilka dni łaziliśmy po lodowcu Khumbu Icefall i zbieraliśmy śmieci
- Często, będąc na treningu, zbieram butelki po piwie. Biegnę i chwytam jakąś puszkę. Kiedyś zobaczyłem taki duży karton - był w trudnym miejscu i wielki, więc najpierw nie chciało mi się go zabrać, ale po jakichś 100 metrach wróciłem po niego. Tylko wiesz, ja nie biegam po to, żeby zbierać śmieci. Żeby nie było. Robię to przy okazji - z Andrzejem Bargielem rozmawiamy o ekologii, górach i poczuciu odpowiedzialności za naszą planetę.
-
Kiedyś rozpruła stare prześcieradło i przerobiła na włóczkę. O upcyklingu opowiada nam "babka od śmieci"
- Któregoś razu przychodzi do mnie mąż i pyta, czy te skórki pomarańczy, co leżą na stole, to one mają pójść do kosza, czy do czegoś ich jeszcze użyję - z Julią Wizowską, autorką książki "Nie śmieci", rozmawiamy o tym, jak dać drugie życie niepotrzebnym rzeczom, aby jak najmniej trafiło do kosza.
-
"Okres nie jest ani sceną z horroru, ani potopem, ale nie jest też kwiatuszkami i brokatem na majtkach"
- Okazuje się, że kobiety, które zdecydowały się zaryzykować, nie wyobrażają sobie teraz życia bez kubeczków menstruacyjnych. A dla planety to duże odciążenie. 10 lat bez podpasek! - o menstruacji, podpaskach i ekologii rozmawiamy z Kają Rybicką, współzałożycielką polskiej marki ekologicznych produktów do higieny intymnej.
-
Sebastian Kulis: My byśmy tę przyrodę najchętniej wyszorowali jakąś chemią
- Czy to nie jest wspaniałe, że natura nam to wszystko dała? A gdybyśmy tego nie olali, moglibyśmy wszystko sobie wyprodukować z roślin, a nie z plastiku - z Sebastianem Kulisem, autorem książki "Roślinne porady" i bloga o tej samej nazwie, rozmawiamy o roślinach, ekologii i podejściu do życia.
-
"Teraz mówię szmaty, kiedyś mówiłam moda. Upierzesz raz i nie wiesz, co wyciągniesz z tej pralki"
- Wymieniam się z innymi ludźmi. Kupuję też w lumpeksach, jak potrzebuję. A nad tym ciuchem z drugiego obiegu, to się pięć razy zastanowię, czy na pewno jest mi potrzebny. Mieszkam z koleżanką, więc nosimy też swoje ubrania. Opróżniłam mocno moją szafę, sprzedałam dużo rzeczy - z aktywistką Anią Piętą rozmawiamy o zrównoważonej modzie.
-
26 zł zamiast 609 zł. Perfumy z Rosmann pachną drogo i są ultratrwałe. Podobne w Douglas i Glantier
-
Cichopek w "mega" spodniach za 1135 zł. Podobne za 39,99 zł
-
Fryzura dla pani po 60-tce. Trzy cięcia działają jak fontanna młodości
-
Nie było dotąd w Lidlu tak pięknego sweterka. Do środy za 35 zł! Wyprzedaż też w Sinsay i Answear
-
Wsyp garść i włóż stopy na 30 minut. Zniwelujesz wstydliwy problem
- O tych spódnicach marzą 50-latki. Sinsay wyprzedaje je za 39,99. Okazje też w Top Secret i Mohito
- Ciepłe i kobiece sukienki na nowy sezon. Model znanej marki już za 59,99. Figura wygląda w nim bosko
- Wetrzyj w skórę i zostaw na głowie. Włosy odbiją się jak sprężynki
- TOP 3 sukienki na jesień, które potrafią zdziałać cuda z sylwetką. Wysmuklą talię i zatuszują brzuszek
- Ten sweter przyda się każdej kobiecie. Stylowy, wygodny, modny. Kup go od 22,99 zł
-
"Jogurt, który miał datę ważności do Wigilii, zjadłam 17 stycznia. I żyję!"
- Polacy wiele warzyw zmarnowali, nie dając im szansy na ujawnienie całego potencjału, rozgotowując, traktując jako dodatek, nie stawiając na stole w roli głównego dania. Podobnie jest z rzodkiewką. Wyrzucamy zwiędłą, bo lubimy ją tylko w formie chrupiącej - rozmawiamy z Sylwią Majcher, która w czasie epidemii w swoich mediach społecznościowych uruchomiła kuchnię kryzysową i codziennie publikuje nowe przepisy.
-
"Jesteśmy w stanie zrozumieć, że zwierzę traci życie, żeby dać nam jedzenie, więc należy mu się szacunek"
"Naprawdę staram się jeść mniej mięsa. Prowadzę ze sobą wewnętrzną walkę, ale w tej walce też musi być jakiś umiar, bo przecież nie chodzi o to, żebym się zamęczał. Bo nie ma nic gorszego niż sfrustrowany weganin. Z całym szacunkiem, potrzebujemy ludzi z energią do ratowania świata" - mówi kucharz i aktywista Grzegorz Łapanowski, z którym rozmawiamy o zdrowym i mądrym podejściu do jedzenia.
-
"Z jednej strony zwrot w stronę all size, all gender. A z drugiej "przerobione" modelki na wybiegach"
Czy w dzisiejszych czasach da się szyć odpowiedzialnie? Dlaczego określenie "Made in Poland" wcale nie oznacza obciachu? Co w produkcji w Polsce powinno nas najbardziej niepokoić? Rozmawiamy z Klarą Kowtun, współzałożycielką marki Risk made in Warsaw. "To nie klimat czy planeta jest do zmiany, tylko ludzie" - mówi.
-
"Trafiają się osoby, które potrafią rzucić w fokę śnieżką, żeby obudziła się do zdjęcia". Mikołaj opowiada o pracy w Arktyce i Antarktydzie
- Lubię pracę w Arktyce i Antarktydzie także za to, że środowisko stale próbuje nas zabić. Dlatego życie tam jest proste: wszystko sprowadza się do tego, żeby nie umrzeć i powtórzyć ten sukces następnego dnia - rozmawiamy z Mikołajem Golachowskim, który kilka miesięcy w roku spędza w rejonach polarnych jako przewodnik.
-
Krzysztof Rzyman: Czasem mam frustrację, że komuś po raz piąty sprzedaję kubek wielorazowy za dwa złote
Kandydat do Sejmu Zielonych, rzecznik partii, a przede wszystkim właściciel ekologicznej, no waste kawiarni - rozmawiamy z Krzysztofem Rzymanem o wpływie biznesu na planetę, o edukacji ekologicznej i fusach z kawy.
-
"Miałyśmy dziwne imiona, nienormalny dom, dziwnie wyglądałyśmy". Rozmawiamy z siostrami Szpurami o ekologii
- Areta przeszła drogę od głupiej blogerki, która zaśmieciła świat ubraniami do aktywistki walczącej o planetę. Ja, jak miałam siedem lat, to na lekcji przyrody wyciągnęłam plastikową reklamówkę i zrobiłam godzinne wystąpienie o tym, jak ptaki umierają przez reklamówki - rozmawiamy z siostrami Szpurami: Emmą, czyli ptasią mamą i Aretą, jedną z najbardziej rozpoznawalnych aktywistek ekologicznych w Polsce.