Grażyna Wolszczak już wiele lat temu podbiła serca Polaków. Wielu widzów może kojarzyć ją z roli Yennefer w rodzimej ekranizacji "Wiedźmina" z 2001 r. Dwa lata temu gwiazda przyznała, że w pewnym momencie życia udało jej się schudnąć 8 kilogramów. Okazuje się, że wyeliminowała z diety zaledwie jeden składnik.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Grażyna Wolszczak znana jest z tego, że prowadzi zdrowy styl życia. Mimo to gwiazda w 2020 r. w rozmowie z Jastrząb Post przyznała, że podczas pandemii nieco przytyła. W zrzuceniu zbędnych kilogramów nie pomogły jej jednak restrykcyjne diety ani głodówka. Okazuje się, że wystarczyło, że aktorka drugi raz w życiu wyeliminowała z diety pewien składnik. Mowa o glutenie.
- Wyeliminowałam go po raz drugi w życiu, nie ze względu na uczulenie, tylko zrobiłam sobie badania na nietolerancję pokarmową i rzeczywiście wyszło mi, że słabo toleruję gluten. Wtedy, kiedy odstawiłam gluten, schudłam 8 kilo i to było wspaniałe. — wyznała wówczas aktorka.
Gluten występuje w ziarnach wielu zbóż, takich jak żyto, pszenica i jęczmień. Wpływa bezpośrednio na ciągliwość ciasta z mąki i strukturę pieczywa. Są osoby, których organizm go nie toleruje. Objawia się to alergią, co w efekcie może prowadzi do wymiotów, biegunki czy pokrzywki skórnej.
Choć wiele osób wyklucza gluten "na wszelki wypadek", podjęcie takiego działania należy przede wszystkim skonsultować z lekarzem i dietetykiem. Samowolna zmiana w diecie może doprowadzić do niedoborów witamin. Specjalista zleci zaś odpowiednie badania, które sprawdzą, czy organizm cierpi na nietolerancję tego składnika i na ich podstawie doradzi, co należy zrobić.