Sernik opada, pęka i nie jest puszysty? Prawdopodobnie popełniasz dwa popularne błędy, które sprawiają, że ciasto nie wychodzi tak, jak powinno. Wystarczy, że je wyeliminujesz, a przygotujesz perfekcyjne ciasto, które będzie udawało ci się za każdym razem. Czego lepiej nie robić podczas pieczenia? Podpowiadamy.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Niektórym smakuje klasyczny, prosty sernik, a inni lubią otoczyć go różnymi dodatkami. Czasami dobrze jest urozmaicić jego smak za pomocą kilku składników, by wydobyć głębie smaku. W wielu przepisach można znaleźć informacje o tym, by do ulepszenia masy dodać nieco aromatu migdałowego, śmietankowego czy odrobiny wanilii. W wielu przypadkach świetnie się to sprawdza, jednak można wymienić te składniki na coś lekkiego i orzeźwiającego.
Zamiast nich, dobrze jest dodać do sernika sok wyciśnięty z niewielkiej limonki czy połówki cytryny. Ten dodatek świetnie przełamie smak, gdy planujemy jeszcze dodatkowo polać sernik czekoladą, karmelem lub owocową frużeliną. Takie polewy świetnie uratują wygląd sernika, gdy ciasto popęka i opadnie, dlatego warto wykorzystywać je od czasu do czasu.
Masz sprawdzony przepis na sernik z wiaderka, lecz ciasto nie zawsze wychodzi idealne? Może okazać się, że popełniasz jeden z dwóch najpopularniejszych błędów. Pierwszym jest zbyt duże napowietrzenie masy. Kluczem do upieczenia perfekcyjnego ciasta, które nie opada, jest odpowiednie wymieszanie składników. Warto robić to jak najkrócej. Tylko do momentu, w którym wszystkie składniki się połączą. Jeśli nie napowietrzymy masy, sernik nie opadnie po upieczeniu, a jego wierzch będzie gładki i równy.
Drugim popularnym błędem podczas pieczenia sernika jest przygotowywanie go w zbyt wysokiej temperaturze. Jeśli przygotowujemy masę z 1 kg sera, dobrze jest piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni, by piec ciasto przez 30 minut. Na koniec zmniejsz temperaturę grzania do 120 stopni i pozostaw sernik na kolejne 30 minut. Gdy czas minie, wyłącz piekarnik i nie otwieraj go, by ciasto nie opadło. Uchyl drzwiczki dopiero po 15-20 minutach, lecz ciasto wyjmij, dopiero gdy całkowicie ostygnie. Zmniejszy to prawdopodobieństwo na to, że ciasto opadnie.