pieczenie
-
W jakiej temperaturze piec sernik? Trzymaj się jednej zasady, a wyjdzie puszysty jak obłoczek
Praktycznie każdy lubi sernik. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu i często zdobi nasze stoły podczas urodzinowych przyjęć czy świąt. Niestety nie zawsze się udaje i po wyjęciu z piekarnika nieestetycznie opada. Wpływa na to nieodpowiednio dobrana temperatura pieczenia.
-
Nie wszystkie warzywa powinno się jeść na surowo. Mowa tutaj nie tylko o ziemniaku
Każdy wie, że warzywa powinny stanowić nieodłączny składnik codziennej diety. Czy wiesz, że nie wszystkie można spożywać na surowo? Okazuje się, że zjedzenie niektórych może wywołać niekorzystne dla zdrowia dolegliwości. Sprawdź, czym grozi zjedzenie surowego bakłażana i fasoli.
-
W jakiej temperaturze piec bezy? Odpowiednie suszenie sprawi, że będzie rozpływać się w ustach
W jakiej temperaturze piec bezy? To pytanie zadaje sobie wielu początkujących cukierników. Okazuje się, że odpowiednie nagrzanie piekarnika jest bardzo ważne i wpływa na to, czy ciasto się uda. Jedną z najpopularniejszych rodzajów jest beza Pavlova. Przepis na tort jest łatwy i wart wypróbowania.
-
Jak zrobić pączki wiedeńskie na tłusty czwartek 2023? Wystarczą tylko cztery składniki
W tłusty czwartek na twoim talerzu powinien znaleźć się chociaż jeden pączek. Kalorie tego dnia warto sobie odpuścić, by świętować i delektować się pysznymi słodkościami. Jak zrobić pączki wiedeńskie, które będą idealne na ten dzień? Poznaj szybki i sprawdzony przepis, do którego potrzebujesz tylko czterech składników.
-
Sprawdzony przepis na sernik z wiaderka? Unikaj tych 2 błędów, a nawet teściowej opadnie szczęka
Upieczenie idealnego sernika to nie lada wyzwanie. Choć samo ciasto nie wymaga użycia wielu składników, trzeba pamiętać o kilku ważnych wskazówkach, by wyszedł idealny. Okazuje się, że wiele osób popełnia 2 popularne błędy, przez które nawet prosty sernik opada, pęka i robi się suchy. Czego lepiej unikać podczas pieczenia?
-
Nigdy nie dodawaj tej mąki do faworków, bo nie będą idealnie kruche. Jak zrobić najlepsze?
Możesz przygotować faworki na piwie lub faworki z ciasta francuskiego, jeśli nie masz na to zbyt dużo czasu. Warto jednak pamiętać o tym, by wykorzystać odpowiedni typ mąki. Dzięki temu będą idealnie kruche. Jak zrobić najlepsze faworki? Zastosuj się do kilku ważnych wskazówek.
-
Dodaj do gofrów zamiast proszku do pieczenia. Jedna łyżeczka sprawi, że będą chrupiące za każdym razem
Jak zrobić chrupiące gofry? Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie. Przepis na ciasto jest bowiem banalnie prosty, a proszek do pieczenia wystarczy zamienić na łyżeczkę innego, popularnego produktu. Wówczas możemy być pewni, że ciasto wyjdzie brązowe i chrupkie.
-
Tłusty czwartek 2023. Pączki z piekarnika wyjdą idealne, jeśli będziesz pamiętać o jednym szczególe
Tłusty czwartek 2023 zbliża się wielkimi krokami, coraz chętniej szukamy więc sprawdzonych przepisów wypieki, które możemy wypróbować jeszcze przed ostatkami. Ciekawą, pyszną i zdrowszą alternatywą dla tłustych smażonych przysmaków mogą być... pączki z piekarnika.
-
Najlepsze pączki na tłusty czwartek 2023? Dodaj jeden składnik do ciasta, a będą puszyste jak chmurka
Przygotowanie idealnych pączków to nie lada wyzwanie. Bardzo łatwo jest zepsuć ciasto, które po usmażeniu nie będzie tak puszyste i delikatne, jak powinno. Istnieje jednak pewien sposób na to, by przygotować idealne pączki. Wystarczy dodać do ciasta jeden składnik.
-
Podczas ubijania białek, dodaj kilka kropli. Beza za każdym razem wyjdzie idealna
Beza uchodzi za trudną w przygotowaniu. Idealne ubicie białek nie jest łatwym zadaniem, dlatego warto poznać proste triki, które je ułatwią. Okazuje się, że wystarczy dodać kilka kropel pewnego produktu, by wyszła idealnie. Oprócz tego warto też zwrócić uwagę na kilka innych, ważnych szczegółów.
-
Ekstrawagancja czy przesada? Kontrowersyjny trend powraca
-
Wsyp do miski, zalej wodą i zanurz stopy. Będą odżywione jak nigdy
-
Sezon weselny rozpoczęty. Co włożyć, aby nie popełnić gafy?MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Zapomnij o denerwującym problemie. Rozprawi się z nim gąbka do naczyń
-
Był najmłodszym uczestnikiem "Mam talent". Dziś ma 12 lat
- Bulwersujące słowa księdza o Tinie Turner: Odpowie owa damulka za swoje piosenki
- Jak wyczyścić srebro? Przyda ci się produkt z kuchennej szafki
- Rusza kampania Dostrzegamy! Badamy. W kobiecym interesie
- Mężczyźni na pielgrzymce do Matki Bożej Piekarskiej. Wśród nich sam Mateusz Morawiecki
- Zgłosiła do kurii, że ksiądz molestuje dzieci. "Kazano mi wy********ć"
-
Poznaj przepis na ciasto kruche jak polska gospodarka. Korzystają z niego najlepsi cukiernicy
Cukiernicy z całego świata znają prostą zasadę na obłędne kruche ciasto. To właśnie dzięki niej wiele wypieków smakuje tak dobrze. Reguła "3:2:1" to idealne proporcje składników potrzebnych do przygotowania wyrobu cukierniczego. Poznaj ten prosty trik, a zachwycisz wszystkich smakiem ciast.
-
Jak zrobić chleb w domu? Banalnie prosty przepis na bochenek z idealnie chrupiącą skórką
Jak zrobić chleb w domu? Istnieje wiele przepisów, które wykorzystują zarówno drożdże, jak i zakwas. Choć przygotowywanie chleba samodzielnie wydaje się skomplikowane i czasochłonne, wypiek właściwie robi się sam. Sprawdź, jak upiec chleb i jak zrobić zakwas na chleb.
-
Najtańsze i najszybsze ciasta na święta. Nie dość, że są smaczne, to jeszcze proste w przygotowaniu
Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt bez ciasta, jednak nie wyobrażają sobie jednocześnie długiego stania w kuchni. Na jaki wypiek zdecydować się zatem, aby przyrządzić go szybko, smacznie, a do tego jeszcze tanio? Podpowiadamy.
-
Jak zrobić makowiec? Jeden składnik całkowicie odmieni jego smak. Goście będą zachwyceni
Istnieje wiele fantastycznych przepisów na idealne makowce. Wariantów tego ciasta jest naprawdę mnóstwo, jednak kluczem do przygotowania smacznego makowca jest nadzienie. Masa makowa z maku mielonego to podstawa. Co zrobić, aby była najlepsza? Dodaj do niej jeden składnik, a smak ciasta pozytywnie zaskoczy twoich gości.
-
Co zrobić, żeby sernik nie opadł i był puszysty? Prosty cukierniczy patent sprawi, że wyjdzie idealny
Przygotowanie idealnie puszystego i wyrośniętego sernika to prawdziwa sztuka. Niektórzy opanowali ją do perfekcji. Jeśli do tej pory twój sernik kruszył się, opadał lub pękał podczas pieczenia, prawdopodobnie popełniałaś kilka błędów. Wyeliminuj je, a przygotujesz sernik najlepszy na świecie!
-
Jak upiec kaczkę? Dzięki tym wskazówkom będzie soczysta, a jej smak zachwyci nawet teściową
Upieczenie świetnej kaczki uważane jest często za coś trudnego i skomplikowanego. Okazuje się jednak, że to niezwykle łatwe w przygotowaniu danie, jeśli będziemy trzymać się kilku ważnych wskazówek. Jak upiec kaczkę, by była soczysta i aromatyczna? Wypróbuj te wskazówki, a każdy będzie zachwycony twoją kaczką - nawet teściowa.
-
Nie piecz ciasta w tych godzinach, a zaoszczędzisz pieniądze. Na każdy dzień przypada inna pora
Stabilność w dostawach energii elektrycznej stoi w tym roku pod znakiem zapytania. Jak donosi prezes Polskich Sieci Elektroenergetycznych, w niektórych godzinach warto spróbować zredukować zużycie prądu. Kiedy najlepiej oszczędzić na opłatach? Na każdy dzień przypada inna pora.
-
Do czego służy matowa strona folii aluminiowej? Mało kto wie, jakie naprawdę jest jej zastosowanie
Folia aluminiowa jest bardzo przydatna i prawie każdy ma ją w swoim domu. Sposobów na jej wykorzystanie jest wiele i zapewne jeszcze nie wszystkie są nam znane. Mało kto wie, dlaczego strony folii aluminiowej się różnią i jak je stosować. Dowiedz się, co oznaczają.
-
Janka Pianka osładza życie. Dla niej nie ma tortów niemożliwych!
Nie bała się rewolucji w życiu, dzięki której lubi - inaczej niż większość - poniedziałki. Założyła cukiernię Pianka. Kusi w niej pięknymi tortami i ciastkami. Tak apetycznymi, że można pożreć je oczami. Janka Pomianowska, zwana też Janką Pianką, zdradza, jak powstają pastelowe makaroniki, przepyszne muffinki i babeczki.
-
Kawałek ciasta albo kawałek o ciastach. Męski foch kulinarny nr 2
Nasz Czytelnik Dominik przekonuje, że mężczyzna w kuchni jest na swoim miejscu. Dziś będzie piekł(o).