ciasto
-
Niezawodny patent na ciasto drożdżowe. Wyrośnie dwa razy szybciej!
Przygotowując ciasto na pizzę, drożdżówki czy bułeczki z użyciem drożdży niemal zawsze po jego wyrobieniu musimy odczekać od godziny, do nawet dwóch, aby wyrosło. Okazuje się, że istnieje prosty trik, dzięki któremu możemy znacznie przyspieszyć ten proces. Na czym polega?
-
W jakiej temperaturze piec bezy? Odpowiednie suszenie sprawi, że będzie rozpływać się w ustach
W jakiej temperaturze piec bezy? To pytanie zadaje sobie wielu początkujących cukierników. Okazuje się, że odpowiednie nagrzanie piekarnika jest bardzo ważne i wpływa na to, czy ciasto się uda. Jedną z najpopularniejszych rodzajów jest beza Pavlova. Przepis na tort jest łatwy i wart wypróbowania.
-
Szybki i łatwy przepis na kruche ciasto. Zasady 3:2:1 trzymają się najlepsi cukiernicy
Jak przygotować perfekcyjnie kruche ciasto? Jest na to prosty sposób, o którym wie prawie każdy cukiernik. Chodzi o zasadę 3:2:1, czyli odpowiednim dobraniu proporcji składników. Jeśli wykorzystasz ten trik we właściwy sposób, spód twoich wypieków zawsze uzyska idealną konsystencję.
-
Sprawdzony przepis na sernik z wiaderka? Unikaj tych 2 błędów, a nawet teściowej opadnie szczęka
Upieczenie idealnego sernika to nie lada wyzwanie. Choć samo ciasto nie wymaga użycia wielu składników, trzeba pamiętać o kilku ważnych wskazówkach, by wyszedł idealny. Okazuje się, że wiele osób popełnia 2 popularne błędy, przez które nawet prosty sernik opada, pęka i robi się suchy. Czego lepiej unikać podczas pieczenia?
-
Poznaj przepis na ciasto kruche jak polska gospodarka. Korzystają z niego najlepsi cukiernicy
Cukiernicy z całego świata znają prostą zasadę na obłędne kruche ciasto. To właśnie dzięki niej wiele wypieków smakuje tak dobrze. Reguła "3:2:1" to idealne proporcje składników potrzebnych do przygotowania wyrobu cukierniczego. Poznaj ten prosty trik, a zachwycisz wszystkich smakiem ciast.
-
Jakie ciasta można mrozić? Nie marnuj jedzenia. Oto najlepszy sposób na zachowanie świeżości
Święta to czas, gdy przygotowujemy wiele różnych wypieków. Zwykle jednak okazuje się, że słodkości jest za dużo. Co wtedy? Dobrym pomysłem będzie przechowanie ich w zamrażalniku. Sprawdź, jakie ciasta można mrozić i jak to zrobić.
-
Najtańsze i najszybsze ciasta na święta. Nie dość, że są smaczne, to jeszcze proste w przygotowaniu
Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt bez ciasta, jednak nie wyobrażają sobie jednocześnie długiego stania w kuchni. Na jaki wypiek zdecydować się zatem, aby przyrządzić go szybko, smacznie, a do tego jeszcze tanio? Podpowiadamy.
-
W jakiej temperaturze piec sernik? Pamiętaj o tej złotej zasadzie, a będzie puszysty jak chmurka
W święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pysznych ciast. Sernik to jeden z najpopularniejszych wigilijnych wypieków. Co zrobić, aby był puszysty jak chmurka? Nie zapomnij o złotej zasadzie, a słodki przysmak uda się idealnie. Oto najważniejszy punkt z przepisu na pyszny sernik.
-
Jak zrobić makowiec? Jeden składnik całkowicie odmieni jego smak. Goście będą zachwyceni
Istnieje wiele fantastycznych przepisów na idealne makowce. Wariantów tego ciasta jest naprawdę mnóstwo, jednak kluczem do przygotowania smacznego makowca jest nadzienie. Masa makowa z maku mielonego to podstawa. Co zrobić, aby była najlepsza? Dodaj do niej jeden składnik, a smak ciasta pozytywnie zaskoczy twoich gości.
-
Co zrobić, żeby sernik nie opadł i był puszysty? Prosty cukierniczy patent sprawi, że wyjdzie idealny
Przygotowanie idealnie puszystego i wyrośniętego sernika to prawdziwa sztuka. Niektórzy opanowali ją do perfekcji. Jeśli do tej pory twój sernik kruszył się, opadał lub pękał podczas pieczenia, prawdopodobnie popełniałaś kilka błędów. Wyeliminuj je, a przygotujesz sernik najlepszy na świecie!
-
Dodatek do emerytury po 60. r.ż. Komu się należą?
-
Choć ciągle go nie ma, są małżeństwem 22 lata. "Jak ty wytrzymujesz?"
-
Młodzi inaczej niż dorośli rozumieją zagrożenie w świecie cyfrowym. Najbardziej obawiają się rówieśnikówMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Koniec marynarek? Gwiazdy stawiają lżejszy zamiennik. Wakacyjną perełkę noszą już Kożuchowska i Sykut-Jeżyna
-
Zamiast wypić, spryskaj rośliny. Napój w mig rozprawi się z mszycami
- Sezon na paragony grozy rozpoczęty. Cena za filet z sandacza zwala z nóg. "Tak jest wszędzie"
- Urolożka wskazuje 5 "największych wrogów" libido. "Sama prawda"
- Przewiewne i oddychające. Idealne na upały. To absolutny HIT dla 50-tek! Fałdki i boczki będą niewidoczne
- Wsyp do miski i zanurz. Po 20 minutach nie poznasz swoich pięt
- Anna Popek zachwyca figurą w romantycznej sukience z głębokim dekoltem. Podobne modele znajdziesz w sieciówkach
-
Nie piecz ciasta w tych godzinach, a zaoszczędzisz pieniądze. Na każdy dzień przypada inna pora
Stabilność w dostawach energii elektrycznej stoi w tym roku pod znakiem zapytania. Jak donosi prezes Polskich Sieci Elektroenergetycznych, w niektórych godzinach warto spróbować zredukować zużycie prądu. Kiedy najlepiej oszczędzić na opłatach? Na każdy dzień przypada inna pora.
-
Najlepszy przepis na piernik domowy? Dodaj do ciasta odrobinę tego produktu, a będzie dłużej świeże
Sprawdzony przepis na piernik domowy, który będzie pyszny, pachnący oraz miękki i wilgotny w środku? Wbrew pozorom, bardzo łatwo go upiec. To proste w wykonaniu i niezwykle aromatyczne ciasto zachwyci każdego, nie tylko w święta.
-
Co zrobić z rabarbaru - przepis na letnią sjestę oraz zimowe smakołyki
Co zrobić z rabarbaru i jak przechowywać to warzywo? Sprawdź proste i szybkie przepisy na kompot bez dodatku cukru i rabarbar pod kruszonką.
-
Co zrobić z rabarbaru, aby się nie zmarnował? Oto kilka kreatywnych kuchennych rozwiązań
Co zrobić z rabarbaru, aby się nie zmarnował? Jeżeli w twoim ogrodzie znajduje się dużo tej rośliny lub po prostu ją kupiłeś i chciałabyś wykorzystać ją w kreatywny sposób mamy dla ciebie kilka propozycji. Oto przepisy na szybkie go wykorzystanie.
-
Czy ciasta z kremem można mrozić? Odpowiedź może cię zaskoczyć
W okresie poświątecznym często nasza lodówka wciąż jest przepełniona. Warto w tym czasie zadbać o niemarnowanie żywności i zaplanować odpowiednie jej przechowywanie np. mrożenie czy pasteryzacje. Odpowiemy dziś na pytanie, czy ciasta z kremem można mrozić.
-
Kiedy jest tłusty czwartek 2022? Sprawdź proste przepisy na pączki i faworki
Kiedy jest tłusty czwartek 2022? Co roku o tej porze zapominamy na chwilę o liczeniu kalorii i skupiamy się na przyjemnościach. Podobno pączek w tłusty czwartek przynosi szczęście. Sprawdź, kiedy wypada narodowy "cheat day" w tym roku.
-
Wielkanocne ciekawostki, o których nie miałaś pojęcia. Skąd pochodzi Mazurek i dlaczego nie z Mazur?
Wielkanoc, to dla chrześcijan najważniejsze święto w roku. Niektóre tradycje mają swoje korzenie u dawnych Słowian, których wierzenia uchodzą dziś za pogańskie. Dlaczego pisanki malowano na czerwono? Skąd pochodzi tradycja pieczenia Mazurka? Dlaczego zamykano kuchnię na klucz? Przygotowaliśmy ciekawostki o Wielkanocy, które mogą zaskoczyć
-
Ciasta i desery walentynkowe: czym zaskoczyć ukochanego?
Ciasta i desery walentynkowe to obowiązkowy punkt w menu podczas kolacji w tym wyjątkowym dniu. Większość z nich możesz przygotować samodzielnie w domu. Sprawdź proste przepisy na walentynkowy deser.
-
Gwiazda makowa- sprawdź przepis na pyszne ciasto świąteczne
Gwiazda makowa to pyszne świąteczne ciasto. Święta tuż, tuż, zanim jednak przejdziesz do pakowania prezentów, sprawdź nasz niezawodny przepis na ciasto makowe. Jest nie tylko smaczne, ale też pięknie się prezentuje na świątecznym stole.
-
To nie sen! To ciasto zmienia kolor dzięki pomysłowej technice cukierniczej [WIDEO]
Ten bajeczny tort zmienia kolory jak kameleon i wyznacza nowe standardy. Od dziś stanie się noworocznym wyzwaniem dla każdego cukiernika amatora, który inspiracji do pieczenia szuka w internecie...
-
Pyszne jedzenie, obrzydliwe składniki
Castoreum, cysteina czy wodosiarczan sodu to tylko niektóre tajemnicze nazwy dodające smaku naszym potrawom. W galerii pyszności i ich obrzydliwe składniki.
-
Abecadło ślubnych obrzędów i przesądów
Chcecie podczas ceremonii i wesela przestrzegać zasad bon tonu? Pragniecie kultywować stare tradycje? Uważacie, że nie zaszkodzi zwracać uwagę na przesądy związane z zamążpójściem? Ten poradnik jest dla Was!
-
Uda zgrabne jak marzenie w 30 dni. Możliwe?
Uda chudną najtrudniej i nie łatwo pozbyć się z nich skórki pomarańczowej, ale...Nie ma rzeczy niemożliwych. Przedstawiamy 30-dniowy plan na naprawdę zgrabne i szczupłe uda. Piszesz się?
-
Święta wreszcie bez stresu
Pada pierwszy śnieg. Na ulicach świąteczna atmosfera. Półki sklepowe uginają się od choinkowych ozdób i atrakcyjnych przedmiotów. A ty najchętniej zapadłabyś w zimowy sen i... obudziła się już w nowym roku.
-
Przygotowania do świąt: dzień po dniu, krok po kroku!
W grudniu mamy na głowie nie tylko codzienne obowiązki, ale również przygotowania do świąt. Jak je rozplanować? W naszym kalendarzu świątecznych przygotowań proponujemy kilka pomysłów. Co zrobić, aby tegoroczne święta były niezapomniane?
-
Makaron tuczy? Wcale nie!
Mąka, woda, jajka. Tyle wystarczy, by zrobić makaron. Czy makaron tuczy? Nie - przekonują dietetycy. Makaron daje nam energię i poprawia humor.
-
Przyjmij gości wytwornie
Eleganckie przyjęcie u ciebie w domu? To jest możliwe i wcale nie jest trudne. Wystarczy kilka zmian w menu, parę detali w wystroju stołu i pokoju. Oto jak zwyczajne spotkanie zamienić w wytworne przyjęcie... w domowych pieleszach.
-
Zapraszamy na tort
W maju okazji do wyprawiania przyjęć jest naprawdę sporo. Bo to i popularne imieniny, i komunie, i Dzień Matki. A każdą uroczystość najlepiej uświetni arystokrata wśród ciast, czyli dobry tort.
-
Z mrożonego ciasta francuskiego
Takie ciasto to doskonały wynalazek, zwłaszcza że można je kupić pięknie rozwałkowane! Dzięki temu bez trudu przygotujemy efektowne wypieki. Dziś prezentujemy te wytrawne.
-
Obiad w pół godziny
Czy to możliwe? Oczywiście. Wystarczy mieć pod ręką rozmaite półprodukty, mrożonki, szybko gotujący się ryż lub makaron. I dobrze zorganizować sobie pracę.