Pączki na tłusty czwartek 2023 kupujesz w markecie? Niska cena może nie zwala z nóg, ale skład już może

Tłusty czwartek tuż za rogiem. W dobrych lokalnych cukierniach cena pączka wzrosła, jednak w supermarketach wciąż możemy natknąć się na okazyjne oferty. Cukiernicy wyjaśniają, w jaki sposób wielkim sieciom udaje się utrzymać tak niską cenę.

Każdego roku święto łasuchów jest także świętem dla cukierników, dla których ten dzień jest szansą na zarobek. Przez rosnącą inflację obserwujemy wzrost cen niemal wszystkich produktów. Za pączka również zapłacimy więcej, chociaż w marketach nadal znajdziemy wyjątkowo niskie ceny. Czym różnią się pączki z cukierni? I w jaki sposób supermarketom udaje się utrzymać tak atrakcyjną cenę?

Zobacz wideo Arcyłatwe pączki z serka waniliowego

Ile wyniesie tegoroczna cena pączka z cukierni? Nawet kilkanaście złotych

Konkurencją dla lokalnych przedsiębiorców są sieci supermarketów, gdzie cena za jednego pączka jest znacznie niższa, przez co przyciąga mniej zamożnych Polaków. Z pewnością wiele osób zastanawia się, ile będzie trzeba zapłacić w tym roku za pączka z lokalnej cukierni. - Sumując wszystkie koszty, można by stwierdzić, że ceny pączków mogłyby wzrosnąć w porównaniu do ubiegłego roku nawet o 60%. Wiadomo, że żadna cukiernia nie może sobie pozwolić na aż tak drastyczne podniesienie cen. Prawda jest jednak taka, że dobry pączek rzemieślniczy powinien kosztować ok. 10 zł, a może nawet 15 zł za sztukę - przyznaje Marta Matyszczyk z Take the Cake w rozmowie z Business Insider i dodaje, że supermarkety są w stanie osiągnąć znacznie niższą cenę, dzięki stosowaniu gotowych mieszanek. W ich składzie nie znajdziemy masła czy żółtek, a ich nadzienie jest niższej jakości. - Przykładowo kilogram marmolady z owoców róży kosztuje ok. 8 zł. Tymczasem za oryginalną konfiturę z płatków róży trzeba zapłacić już ok. 40 zł.

 Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Tanie pączki z marketów. Czy warto je kupować?

W jaki sposób sieci handlowe są w stanie osiągnąć tak niską cenę za pączka? Cukiernicy przyznają, że duże znaczenie ma skala produkcji. - Są to pączki z niewiadomym składem, pozbawione walorów smakowych i pachnące sztucznością. Cena absolutnie nie powinna zachęcać do ich kupna, wręcz przeciwnie - powiedział popularny szef kuchni, Andrzej Polan, w rozmowie z Onetem w 2022 roku. Podkreślił, że prawdziwy, tradycyjny pączek powinien być smażony na smalcu. Jeśli pachnie innym tłuszczem, oznacza to, że nie był poprawnie przygotowany.

Więcej o: