Obecnie ludzie stają się coraz bardziej świadomi tego, co jedzą. Chociaż często sięgamy po świeżą i organiczną żywność, możemy przeoczyć jedno kluczowe źródło korzyści żywieniowych i zdrowotnych. Chodzi o bratki, które mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe, co oznacza, że mogą pomóc w niezliczonych problemach, które wpływają na nasze zdrowie. Mogą one obejmować zapalenie stawów, problemy skórne, astmę, czy wysokie ciśnienie krwi.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Bratki, które można spotkać na wielu polskich ogrodach czy balkonach zawierają silne związki roślinne, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Te zachwycające kolorem byliny, które kwitną w ponad szesnastu różnych odcieniach, ma długą historię stosowania w ziołolecznictwie i medycynie ludowej do leczenia wielu dolegliwości, takich jak epilepsja, choroby skóry i problemy z oddychaniem. Roślina ta sprzyja zanikaniu wyprysków, pomaga poprawić ogólny wygląd cery oraz wspiera utrzymanie zdrowej skóry. Co więcej, może wspomóc proces zrzucania wagi, z uwagi na jego właściwości detoksykujące. W składzie znajdziemy m.in.: flawonoidy, rutynę, fenolokwasy, witaminę C, a także sole mineralne.
Herbatę z bratka przygotowuje się, wyjątkowo prosto. Wystarczy dodać dwie łyżeczki suszu do szklanki gorącej wody, którą następnie należy odstawić do zaparzenia. Całość najlepiej zostawić na ok. 10 minut pod przykryciem. Po odcedzeniu ziół herbata jest gotowa do wypicia. Napój najlepiej pić 2–3 razy dziennie przed posiłkiem, w ilościach od 100 do 150 ml. Efekty kuracji będą trwałe i widoczne już po dwóch tygodniach stosowania. Do pielęgnacji można również włączyć inne zioła, np. przemywać twarz naparem z rumianku, który przyśpieszy gojenie się zmian na skórze.