Pokazał, co znajduje się na klepowych koszykach. Obrzydliwa prawda

Wózki oraz koszyki sklepowe są siedliskami bakterii. Niedawno o problemie tym przypomniał pewien internetowy twórca. - Jeśli idziecie do sklepu, to nie przynosicie ze sobą tylko zakupów do domu - powiedział na swoim filmie.

Wózki oraz koszyki sklepowe każdego dnia są dotykane setki osób. Znajduje się więc na nich mnóstwo bakterii. Dlatego też od czasu wybuchu pandemii coraz częściej przypomina się o tym, by robiąc zakupy, nie zapominać o dezynfekcji naszych rąk. 

Zobacz wideo Miliony wirusów krążą nad naszymi głowami:

"Trzeba uważać"

Warto wspomnieć że w 2011 roku przeprowadzono kontrole w łódzkich supermarketach. Wówczas o ich wynikach zrobiło się głośno w mediach. - Podczas kontroli w supermarketach wykryliśmy wiele bakterii z grupy coli, a nawet gronkowca złocistego, który może być bardzo niebezpieczny. Zdarzały się też przypadki pasożytów, które zostały przeniesione prawdopodobnie na butach dzieci wsadzanych do wózków. Trzeba uważać. Najlepiej po każdej wizycie w sklepie od razu dokładnie umyć ręce - komentował w tamtym czasie Jan Bondar z Głównego Inspektora Sanitarnego.

Zarazki, które przynosimy z zakupów

Niedawno o problemie tym przypomniał Arkadiusz Jakubiak, który na TikToku udziela się jako @arcadiussz. Jego film "Zarazki, które przynosimy z zakupów" cieszy się ogromną popularnością. Tutaj możecie obejrzeć go w całości:

- Jeśli idziecie do sklepu, to nie przynosicie ze sobą tylko zakupów do domu, ale również... Pokażę wam co więcej - zaczyna Jakubiak. W trakcie eksperymentu udało mu się zrobić dwa wymazy. - Zobaczymy, co z tego wyrośnie - mówi.

Autor filmu przygotował dla przykładu trzy rodzaje pożywek. Pierwsza, to pożywka agarowa bez niczego. Druga została zaszczepiona olejkiem eterycznym, z kolei trzecia żelem dezynfekującym z alkoholem 75-procentowym. Na pierwszej pożywce zaczął rozwijać się grzyb z rodzaju mucor z charakterystycznymi białymi strzępkami. Natomiast na drugiej nie rozwinął się on w pełni. - Jakby nadal walczy o przeżycie - komentuje Jakubiak. Na trzeciej pożywce, posmarowanej alkoholem, grzyb się nie rozwinął. 

Więcej o: