Wrzosy kwitną zazwyczaj od lipca do października. Okazuje się, że niektóre odmiany mogą zachwycać nas nawet do pierwszych mrozów. W trosce o bujność i piękno rośliny warto stosować nawóz. Okazuje się, że możesz przygotować go sama w domu, a na tę mieszankę nie wydasz nawet złotówki. Dlaczego? Bo przygotujesz ją z odpadków. Oto co należy zrobić.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
W Polsce wrzosy uprawia się zarówno w doniczce, jak i w ogrodzie. Bez względu na to, na którą opcję się zdecydujesz, możesz wspomóc rozwój rośliny. Na co warto zwrócić uwagę? Przede wszystkim dobrze wiedzieć, że rośliny są kwasolubne. Z tego względu do nawożenia możesz z powodzeniem wykorzystać fusy z kawy, które zawierają spore ilości fosforu, magnezu, potasu i związków azotu. Domowy środek zneutralizuje nadmiar wapnia z wody kranowej, spulchni glebę i zapobiegnie wysychaniu rośliny. Metodę zaprezentowała na swoim profilu @pollygrafik. Nie traktuj więc fusów jako odpadów, a wykorzystaj je do nawożenia wrzosów.
Do przygotowania nawozu potrzebujesz jedną szklankę fusów (na przykład z ekspresu) i 10 l wody. Proporcje zmniejszaj lub zwiększaj w zależności od potrzeb. Zmieszaj wodę i fusy razem i odczekaj około 1 godzinę, aż produkt zwiększy objętość. Ponownie zmieszaj miksturę, a będzie gotowa do użycia.
Podlewaj wrzosy fusami z kawy mniej więcej 1-2 razy w tygodniu i nie częściej. Jeśli nie masz ani czasu, ani ochoty na przygotowywanie płynnej mieszanki, możesz, zamiast tego, zebrać fusy i zmieszać je z wierzchnią warstwą ziemi, w której rozwija się roślina. Dzięki temu produkt będzie stopniowo uwalniał wartości odżywcze, a których skorzystają wrzosy.