Jak zrobić zdrową owsiankę? Sekret tkwi w dodatkach. Z tych zrezygnuj, a będzie pyszna i pożywna

Owsianka to prosty i szybki przepis na obłędnie pyszne i zdrowe śniadanie, z którym zaczniesz dzień pełna sił i energii. Jak ją przyrządzić, by była wyjątkowo odżywcza i dobrze na nas wpływała? Nie popełniaj tych błędów, a będzie smaczna i pełna dobroczynnych składników.

Owsianka to idealny pomysł na wspaniały początek dnia. Jest pożywna, smaczna i bardzo szybko się ją robi. Co więcej, możesz przygotować ją na kilka sposobów i wybierać spośród ogromu dodatków. Pamiętaj jednak, by nie popełniać pewnych błędów, które sprawią, że przestanie być tak zdrowa.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Anna Starmach pokazała zdrowe śniadanie swojej córeczki

Owsianka to smaczna i zdrowa propozycja na śniadanie. Jak wpływa na organizm?

Owsiankę możesz zrobić w kilka minut rano lub przygotować ją już wieczorem, a po przebudzeniu jedynie wyjąć z lodówki i dorzucić ulubione dodatki. To bogate źródło błonnika oraz białka, a oprócz tego znajdziemy w niej liczne witaminy, magnez oraz żelazo. Wspomaga układ odpornościowy oraz pracę jelit, a przy tym nie zawiera wielu kalorii, daje jednak poczucie sytości i dodaje energii. W najprostszej wersji to po prostu płatki owsiane na wodzie, bądź mleku, jednak jedzona w takiej formie nie jest najsmaczniejsza. Na szczęście możesz dodawać do niej naprawdę wiele produktów, pamiętaj jedynie, że nie wszystkie się nadają. O których mowa?

Czego nie dodawać do owsianki, by nie straciła swoich dobroczynnych właściwości? O tym pamiętaj

Do bazowej owsianki często dorzucamy także liczne dodatki, które sprawiają, że jest pyszna, a ponadto każdego dnia może smakować inaczej. Których należy unikać, by wciąż była zdrowa?

  • Cukru,
  • Dżemów,
  • Słodkich syropów.

Nie tylko sprawiają, że owsianka ma dużo więcej kalorii, ale są po prostu niezdrowe, m.in. obniżają odporność czy powodują cukrzycę. Co istotne, owies zawiera łatwo przyswajalne węglowodany, które uwalniają się powoli, dzięki czemu nie powodują nagłego wzrostu cukru, czy insuliny i sprawiają, że mamy energię przez więcej czasu. Niezdrowy cukier zniweczy te właściwości.

Jeśli przygotowujesz owsiankę na mleku, warto zaznajomić się z jego etykietą, gdyż niektóre również zawierają w składzie wiele cukru. Najlepiej sprawdzi się mleko niskotłuszczowe. Zawsze możesz wybrać też jogurt naturalny.

Co zatem warto dodawać do owsianki? Lista jest spora, na pewno wybierzesz coś dla siebie

  • Sezonowe, mrożone lub suszone owoce,
  • Naturalny miód,
  • Nasiona i orzechy,
  • Wiórki kokosowe,
  • Odrobinę gorzkiej czekolady, najlepiej startej na tarce, ewentualnie naturalne, gorzkie kakao,
  • Cynamon.

Pamiętaj jedynie, że nawet z pozoru zdrowe dodatki w nadmiarze nie będą ci służyć. Przygotowując więc smaczną owsiankę, postaw na różnorodność oraz umiar.

Więcej o: