Owsianka to idealny pomysł na wspaniały początek dnia. Jest pożywna, smaczna i bardzo szybko się ją robi. Co więcej, możesz przygotować ją na kilka sposobów i wybierać spośród ogromu dodatków. Pamiętaj jednak, by nie popełniać pewnych błędów, które sprawią, że przestanie być tak zdrowa.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Owsiankę możesz zrobić w kilka minut rano lub przygotować ją już wieczorem, a po przebudzeniu jedynie wyjąć z lodówki i dorzucić ulubione dodatki. To bogate źródło błonnika oraz białka, a oprócz tego znajdziemy w niej liczne witaminy, magnez oraz żelazo. Wspomaga układ odpornościowy oraz pracę jelit, a przy tym nie zawiera wielu kalorii, daje jednak poczucie sytości i dodaje energii. W najprostszej wersji to po prostu płatki owsiane na wodzie, bądź mleku, jednak jedzona w takiej formie nie jest najsmaczniejsza. Na szczęście możesz dodawać do niej naprawdę wiele produktów, pamiętaj jedynie, że nie wszystkie się nadają. O których mowa?
Do bazowej owsianki często dorzucamy także liczne dodatki, które sprawiają, że jest pyszna, a ponadto każdego dnia może smakować inaczej. Których należy unikać, by wciąż była zdrowa?
Nie tylko sprawiają, że owsianka ma dużo więcej kalorii, ale są po prostu niezdrowe, m.in. obniżają odporność czy powodują cukrzycę. Co istotne, owies zawiera łatwo przyswajalne węglowodany, które uwalniają się powoli, dzięki czemu nie powodują nagłego wzrostu cukru, czy insuliny i sprawiają, że mamy energię przez więcej czasu. Niezdrowy cukier zniweczy te właściwości.
Jeśli przygotowujesz owsiankę na mleku, warto zaznajomić się z jego etykietą, gdyż niektóre również zawierają w składzie wiele cukru. Najlepiej sprawdzi się mleko niskotłuszczowe. Zawsze możesz wybrać też jogurt naturalny.
Pamiętaj jedynie, że nawet z pozoru zdrowe dodatki w nadmiarze nie będą ci służyć. Przygotowując więc smaczną owsiankę, postaw na różnorodność oraz umiar.