Ogórek: jak siać w domowych warunkach? Co daje na twarz? Ile ma kalorii?

Ogórek. Jak siać, pielęgnować i podlewać, aby cieszyć się dorodnymi okazami? Uprawa ogórków wiaże się z zaspokojeniem ich wymagań, które - jak się okazuje - są nieco większe niż w przypadku, np. marchwi czy kopru. O tym zatem jak siać, w jaki sposób obierać ogórka, aby nie był gorzki i co daje zastosowany na twarz, przeczytacie w naszym artykule.

Ogórek - jak siać, czyli słów kilka o wymaganiach

Jak siać ogórki, aby plon był zadowalający? Sianie ogórków nie jest szczególnie skomplikowaną czynnością, jednak warto pamiętać o kilku istotnych wymaganiach, które należy zaspokoić, aby móc cieszyć się urodzajnym plonem. Zatem do rzeczy:

  1. Do kiełkowania i wzrostu ogórek potrzebuje ciepła, zatem wschodów można oczekiwać przy temperaturze ok. 16ºC, a wzrostu siewek spodziewajmy się, gdy znajda się one w otoczeniu, w którym jest 20-25ºC. 
  2. Warto pamiętać o tym, że przy aurze poniżej 13°C, ich rozwój ulega zahamowaniu, dlatego w uprawie amatorskiej warto zastosować uprawę z rozsady niż bezpośrednio do gruntu. Rozsadę ogórków zaczyna się z drugiej połowie kwietnia. Nasiona na uprawę wysiewamy do małych doniczek (nie więcej niż dwa nasionka na doniczkę) wypełnionych podłożem torfowym na głębokość 1 cm. Zapewniamy im odpowiednią temperaturę - o jakiej wspominaliśmy wyżej - najłatwiej w szklarni lub w foliowym tunelu. Po pojawieniu się liścieni zwiększamy roślinkom dostęp do światła i regularnie podlewamy. Gdy siewki osiągną ok. 15-30 cm i pojawią się na nich 2-3 liście można je przesadzić do gruntu - z doniczka lub bryłką ziemi - jednak nie wcześniej niż w drugiej połowie maja.
  3. Należy pamiętać o ich regularnym podlewaniu - najlepiej rano lub wieczorem - wtedy, kiedy nie świeci mocne słońce. Uprawę ogórków można też nawozić w sezonie uniwersalnymi mieszankami zasobnymi w fosfor, potas i azot. Odpowiednio posadzone i pielęgnowane ogórki owocują po około 9 tygodniach.

Jak obierać ogórek, aby nie był gorzki?

Kiedy już doczekamy się urodzajnych plonów ogórkowych, warto wykorzystać nasze zbiory zarówno do codziennej konsumpcji czy przygotowania przetworów, którymi będziemy mogli się cieszyć również zimową porą. Warto jednak wiedzieć, że nawet najlepiej wyhodowany ogórek może mieć cierpki posmak goryczy i wcale nie dlatego, że był nieodpowiednio uprawiany. Przyczyna może się okazać prozaiczna, a mianowicie: nieumiejętne obieranie warzywa. Zatem jak obierać ogórka, aby nie był gorzki?   

  • zaczynajmy obieranie zawsze od jaśniejszej końcówki ogórka. Z jego ciemniejszej strony znajdują się gorzkie substancje, tzw. kukurbitacyny, które roślina produkuje jako swoisty system obrony przed szkodnikami. Obieranie ogórka od ciemniejszej strony, w prosty sposób prowadzi do rozprowadzenia gorzkiego smaku po całym owocu
  • po przeciągnięciu obieraczką lub nożem po ogórku, warto narzędzie za każdym razem opłukać pod bieżącą wodą, jednak jest to metoda wyłączne dla cierpliwych

Ile kalorii na ogórek gruntowy? Cenne właściwości odżywcze

Warto wiedzieć, że ogórek gruntowy, oprócz walorów smakowych, zawiera również szereg właściwości, która są w stanie korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Ogórki zawierają bowiem fitoskładniki, głównie:

  • flawonoidy,
  • lignany
  • triterpeny, 

które mogą wykazywać właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne. Dodatkowo, regularne spożywanie świeżych ogórków lub soku z nich może się przyczyniać do zmniejszenia ciśnienia tętniczego krwi u osób z nadciśnieniem. Dzięki dużej zawartości wody oraz błonnika łagodzą zaparcia, a dzięki temu, że są produktem niskokalorycznym - 100 g świeżego ogórka to tylko 14 kcal - są powszechnie stosowane w dietach odchudzających.

OgórkiOgórki pixabay.com

Ile kalorii na ogórek konserwowy, czyli wartość zamknięta w słoiku

Przygotowywanie przetworów z ogórków stanowi doskonały sposób na to, aby cieszyć się ich smakiem zwłaszcza jesienno-zimowa porą. Mimo, iż ogórek gruntowy zdaje się być najzdrowszym egzemplarzem, w wersji konserwowej - nieco pozbawiony witamin i minerałów - nadal jest cennym źródłem błonnika. Do tego jest sycący, niskokaloryczny i nie zawiera tłuszczu. Okazuje się, bowiem, że w 100 g ogórków konserwowych znajduje się jedynie 26 kcal. Zastanawiacie się, jak przygotować ogórki konserwowe? Nic prostszego, zobaczcie sami:

Składniki: 

  • 1,5 kg ogórków gruntowych,
  • 1,5 l wody,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 6 łyżek cukru,
  • szklanka octu 
  • marchew
  • cebula
  • koper - kilka baldachów
  • przyprawy: ziarna gorczycy, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu 

Przygotowanie:

  1. Na dno każdego słoika wsypujemy: pół łyżeczki ziarenek gorczycy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, ćwiartkę średniej cebuli i kilka plasterków marchewki.
  2. Na wcześniej przygotowane produkty, układamy ogórki i przykrywany koprem.
  3. Zalewany ogórki zalewą przygotowaną wcześniej i lekko przestudzoną (wlać do garnka 6 szklanek wody, szklankę octu, 6 łyżek cukru i 1,5 łyżki soli, wymieszać i zagotować).
  4. Zakręcone słoiki pasteryzujemy przez ok. 5 minut od zagotowania, w przypadku dużych ogórków czas pasteryzacji możemy wydłużyć do 7 min.

Ogórek na twarz - co daje?

Okazuje się, że oprócz dobrego smaku ogórka i właściwości, mogących wpływać na nasze zdrowie, przysmak ten jest również wykorzystywany w kosmetyce, szczególnie z uwagi na właściwości nawilżające, wybielające oraz zmiękczające skórę. Mimo, iż nie ma on bardzo intensywnego działania, jest w stanie nieco rozjaśnić piegi, łagodne blizny powstałe po trądziku, cienie pod oczami, a także plamy hormonalne. Ponadto ogórek łagodzi również podrażnienia posłoneczne, a także potrafi poprawić pracę gruczołów łojowych i zmniejszyć wydzielanie sebum. Okazuje się zatem, że stosowanie ogórków może się przyczynić do poprawy naszej cery i to w przypadku niemal każdego jej rodzaju. Jak zrobić maseczkę z ogórka samodzielnie? Oto kilka inspiracji:

  1. Odprężająca maseczka z ogórka - cieniutkie plasterki lub zblendowany miąższ ogórkowy nakładamy na twarz na 15 minut, a następnie zmywamy letnia wodą. Pamiętajmy o tym, że na oczy zawsze stosujemy plasterki. 
  2. Maseczka do cery suchej i dojrzałej - starty świeży ogórek łączymy z olejem tłoczonym na zimno, np. z awokado, kokosowym, migdałowym czy oliwą z oliwek; nakładamy na oczyszczona twarz na 15 minut. Zmywamy letnią wodą.
  3. Maseczka do cery tłustej i trądzikowej - połowę startego ogórka łączymy z łyżką płatków owsianych i łyżką jogurtu naturalnego. Przygotowana papkę nakładamy na twarzy, a po 15 minutach spłukujemy letnią wodą.

Zobacz też: Każdego dnia piła sok po kiszonych ogórkach. Efekt ją zaskoczył

TU ZNAJDZIE SIĘ REKLAMA

Więcej o: