gotowanie

  • Gotujemy razem! Czy nasz związek to przetrwa?

    Gotujemy razem! Czy nasz związek to przetrwa?

    Nic tak nie zbliża jak wspólne gotowanie. Właściwie to nie, jest kilka rzeczy, które zbliżają bardziej, ale gotowanie też jest w porządku. O ile mamy pod ręką wino. Wino pomaga. Zawsze.

    Robert Popielecki
  • Nie sprzątam na święta, bo gotuję. Jednogarnkowe cuda [PRZEPISY]
  • Po benedyktyńsku, czyli jak? Sprawdź, jak dobrze znasz się na kuchni [QUIZ]
  • "Nie ma gotowania bez warzyw!" - wywiad z autorką książki kucharskiej i wegetariańskiego bloga "Zielenina"
  • Zmiksowane zupy - magiczny sposób na przemycenie dzieciom warzyw
  • Zmiksowane zupy - magiczny sposób na przemycenie dzieciom warzyw
  • Dziwne słoiki, cudze talerze i chochle grozy: mroczne sekrety kuchni

    Dziwne słoiki, cudze talerze i chochle grozy: mroczne sekrety kuchni

    Patrzysz na piękne zdjęcia kuchni w kolorowych czasopismach, podziwiasz ten staranie wystylizowany nieład, potem zaglądasz do swojej kuchni i czujesz, że coś jest nie tak. Nie chodzi o meble. Ani o porządek. Chodzi o to, co czaić się może wśród typowych, kuchennych akcesoriów.

    Dominika Węcławek
  • Zrób to w domu: wonton w towarzystwie sosu orzechowego

    Zrób to w domu: wonton w towarzystwie sosu orzechowego

    Nie trzeba jechać do Chin, Nowego Jorku, a nawet do najbliższej chińskiej knajpy, by spałaszować ze smakiem pierożki wonton! Agnieszka Haponiuk przedstawia prosty, sprawdzony przepis na pierożki, które mają tylko jedną wadę... ciężko poprzestać na jednej porcji.

    Agnieszka Haponiuk
  • Dary lasu, czyli jak się najeść za darmo

    Dary lasu, czyli jak się najeść za darmo

    Ponoć nie ma nic za darmo. Ależ jest! I to bardzo dużo i bardzo zdrowo. Wystarczy się schylić i zerwać. O czym mówię? O jadalnych roślinach, które rosną w naszych pięknych lasach i na łąkach.

    Biurwa
  • Moje ulubione książki kucharskie do psucia

    Moje ulubione książki kucharskie do psucia

    W domowej biblioteczce mam lekko ponad 30 książek kucharskich. To całkiem sporo jak na osobę, która twierdzi, że nie umie gotować. Niektóre z publikacji są mi obojętne, inne lubię po prostu czasem przejrzeć z dziećmi, żeby wiedziały, że gdzieś na świecie jest ktoś, kto umie takie potrawy przyrządzić. Są wreszcie książki zawierające takie przepisy, że aż mam ochotę wstać, pójść do kuchni i coś zepsuć.

    Dominika Węcławek
  • Wystarczająco Perfekcyjna Pani Domu: jak urządzić plażowy piknik! [niezbędne gadżety i porady]
  • Co ja zjadam? Tajemnicza potrawa z groszkiem

    Co ja zjadam? Tajemnicza potrawa z groszkiem

    W dzisiejszym, pełnym dramatycznych zwrotów akcji odcinku dowiecie się skąd można wyciągnąć parującego kartofla, jak to jest mieć zmywarkę poliglotkę i poznacie przepis na uciążliwą, acz przepyszną zupę z zielonego groszku.

    Dominika Węcławek
  • Kuchnia osadników i przepisy na egzotycznego grilla

    Kuchnia osadników i przepisy na egzotycznego grilla

    Książki o gotowaniu nie muszą być suchym rejestrem przepisów - mogą opowiadać o życiu, miłości, skomplikowanej historii. A ta miewa różne smaki, nie zawsze słodkie. Olga Wróbel proponuje zestaw na majówkę, złożony z dość gorzkiej książki i dobrze przyprawionego grillowanego mięsa na pociechę.

    Olga Wróbel/Kurzojady
  • Jak przygotować kolorowe śniadanie wielkanocne w niecałe trzy godziny

    Jak przygotować kolorowe śniadanie wielkanocne w niecałe trzy godziny

    Nie lubię gotować - nie wychodzi mi większość dań na ciepło. Są jadalne, ale brak im smaczności. Lubię za to szybkie, łatwe w przygotowaniu, a pięknie i efektownie wyglądające przekąski. Wielkanoc zatem jest w zasięgu moich możliwości. Ale nie ma co szaleć: uporajmy się z tym w trzy godziny!

    Gosia Tchorzewska
  • Siekać, smażyć, piec, podgryzać, kulinarnie się wyżywać! Smaczny test warsztatów gotowania
  • Co ja zjadam? Pora na Wielkanoc

    Co ja zjadam? Pora na Wielkanoc

    Wielkanoc to taki moment, kiedy można zaszaleć i wrócić do tradycji. Ja tak robię - nie dlatego, że trzeba i wypada, tylko z absolutnie egoistycznych pobudek. Lubię mazurki i żur, taki postny, z suszonymi grzybami oraz z chrzanem, natomiast biała kiełbasa to dobry sposób na zamknięcie ust mięsożercom.

    Dominika Węcławek
  • Co ja zjadam? Straszny pasztet

    Co ja zjadam? Straszny pasztet

    Witam was, drodzy użytkownicy cyberprzestrzeni, w najnowszym odcinku zatrważającego serialu kulinarno-zbrodniczego, noszącego nazwę "Najgorsze przepisy na paskudne potrawy, których nigdy nie chciałeś gotować". Dziś obiektem obserwowanym będzie pasztet, a w zasadzie jego marna, choć (jak dla mnie), całkiem smaczna namiastka.

    Dominika Węcławek
  • Co ja zjadam? Ziemniaki międzynarodowe w kilku wersjach

    Co ja zjadam? Ziemniaki międzynarodowe w kilku wersjach

    Ziemniak - najlepszy przyjaciel człowieka. Nie skamle, nie wysyła esemesów "gdzie się szlajasz?, nie przerywa ci błogostanu e-mailem o tytule "gdzie moje skarpetki?, a co najważniejsze, nie pyta co na obiad. On już wie.

    Dominika
  • Co ja zjadam? Ekstremalnie tanie potrawy

    Co ja zjadam? Ekstremalnie tanie potrawy

    Gdy po ulicy "przelew? hula wiatr, konto przeszło w tryb "manko?, a w portfelu całkiem koncertowo, bo grają Pustki, na arenę wkracza kryzysowe gotowanie.

    Dominika
Więcej o:

gotowanie