gotowanie
-
Zapomnij o nożu. Jeden chwyt i gotowe! Nigdy więcej nie będziesz walczyć z upartą zakrętką
Nie ma nic gorszego niż bycie głodnym i słoik z jedzeniem, którego nie można otworzyć. Wcale nie potrzebujesz wymyślnego gadżetu czy pokładów siły do otwierania słoików. Istnieje prosty trik na uporanie się z tym problemem.
-
Co zrobić z gorącą pokrywką po gotowaniu? Nie odkładaj jej na blat
Pokrywki do garnków znajdują się w każdym domu i bardzo przydają podczas gotowania. Mają też jedną ukrytą funkcję, o której prawie nikt nie wie. Gdy odkryjesz, jak bardzo ułatwia ona życie, już zawsze będziesz korzystać z tego triku.
-
Połóż kulki z folii aluminiowej na patelni i zalej wodą. Zaoszczędzisz czas i pieniądze
Folii aluminiowej najczęściej używamy do przechowywania żywności albo przykrycia dania przed wsadzeniem do piekarnika. Ma też jednak kilka innych przydatnych funkcji. Okazuje się, że z powodzeniem może zastąpić urządzenie do przygotowywania zdrowych posiłków.
-
Wiele osób popełnia ten błąd. A potem zaskoczeni, że rosół nie wyszedł
Rosół to sztandarowa polska zupa. Niby prosta, bo robi się ją od wieków. Jednak wciąż wielu osobom sprawia spory problem. Dużą zagwozdkę stanowi kwestia nie samych dodatków czy mięsa, a sposobu gotowania. I nie, nie mówimy tu o tym, że ma "mrugać".
-
Utrzymuje ją mąż. Tego samego chce dla swojej córki. "Nigdy nie znajdę pracy"
Grace wrzuca swoje filmy na kanał @AJoyFilledHome na TikToku. Jak mówi, jest gospodynią domową, matką i żoną 24 godziny na dobę. Tiktokerka w jedym z nagrań przyznała, że nigdy nie zamierza znaleźć innej pracy. Ma również nadzieję, że jej córka będzie chciała w życiu tego samego. Internauci różnie reagują na publikowane przez nią treści. Niektórzy chwalą jej styl życia i oddanie rodzinie, inni zarzucają jej całkowitą zależność od męża.
-
Nie musisz wydawać 2000 zł na robota kuchennego. Wystarczy mikser i kratka z piekarnika
Domowe triki są proste, skuteczne, a do tego często pozwalają zaoszczędzić czas i pieniądze. Jak z miksera ręcznego zrobić robot kuchenny, który nie będzie wymagał naszej ingerencji w trakcie miksowania? Sprytnym trikiem podzieliła się pewna twórczyni.
-
Weź ziemniaka, szczyptę soli i przetrzyj patelnię. Efekt cię zaskoczy
Garnki i patelnie mają to do siebie, że szybko czernieją od spodu pod wpływem częstego użytkowania. Osadzająca się spalenizna i bród nie wyglądają estetycznie, tym bardziej nie są obojętne dla zdrowia oraz komfortu gotowania. Oczywiście na rynku istnieje szereg detergentów do mycia naczyń, które poradzą sobie z tego rodzaju zabrudzeniami, ale wcale nie musimy sięgać po nie od razu.
-
Czym gasić olej na patelni? Woda to najgorsze, po co możesz sięgnąć
Czym gasić olej na patelni? Choć zapewne niejedną osobę pierwsza myśl skieruje ku wodzie, nic bardziej mylnego. Wylanie jej na płonący, czy nawet rozgrzany olej przyniesie zupełnie odwrotny, a nierzadko także niebezpieczny skutek, dlatego pod żadnym pozorem tak nie rób. Co się sprawdzi?
-
Każdy powinien znać ten kuchenny trik! Wystarczy nóż i wykałaczka
Nawet jeśli nie lubisz gotować lub nie masz w tym wprawy, sięgnij po domowe triki, które znacznie ułatwiają zadanie. Dzięki nim szybciej zrobisz pewne czynności lub uporasz się z popularnymi problemami, które mogą zniechęcić do gotowania. Przede wszystkim warto sięgnąć po wykałaczkę. Do czego się przyda? Podpowiadamy.
-
Wylewasz resztkę oleju do zlewu? To ogromny błąd. Zamiast tego wsyp na patelnię jeden produkt
Co robisz z olejem po smażeniu? Zdecydowana większość z nas po prostu wylewa go do zlewu. To spory błąd, za który możesz słono zapłacić. Poznaj lepsze sposoby na utylizacje resztek po gotowaniu i uniknij niepotrzebnych kosztów.
-
Cichopek w "mega" spodniach za 1135 zł. Podobne za 39,99 zł
-
Nie było dotąd w Lidlu tak pięknego sweterka. Do środy za 35 zł! Wyprzedaż też w Sinsay i Answear
-
Chcesz wyglądać dollarsowo? Trzy cięcia dla pań 60+ ukryją zmarszczki
-
26 zł zamiast 609 zł. Perfumy z Rosmann pachną drogo i są ultratrwałe. Podobne w Douglas i Glantier
-
Hit w Biedronce! 24,99 zł zamiast 599 zł. Podobne w Aldi i Reserved
- Lep będzie niepotrzebny. Łap za kubek i zrób pułapkę na muszki owocówki
- Te buty nie wychodzą z mody! W CCC kupisz je za 43,99. Podobne w Deichmann i Modivo
- Weszła na strych i znalazła rzeczy mamy. Potem nagrała filmik
- Chcesz wyjść za mąż? Poradnik z lat 90. radzi: Mów mniej i nigdy nie przybieraj na wadze
- ESTÉE LAUDER PRZEDSTAWIA NOWOŚĆ! ADVANCED NIGHT REPAIR RESCUE SOLUTION
-
Olej pryska podczas smażenia? Przetrzyj patelnię jednym produktem. Zapomnisz o problemie
Chyba kązdy z nas zna tę sytuację. Chcemy coś usmażyć a rozgrzany i tryskający wszędzie olej nie pozwala nam nawet zbliżyć się do patelni. Aby uniknąć takich sytuacji, musisz skorzystać z jednego niezawodnego produktu. Przetrzyj nim naczynia, a już nigdy nie oparzysz się tryskającym gorącym tłuszczem.
-
Weź kratkę z piekarnika i jajko. Sprytny trik pomoże zaoszczędzić sporo czasu
Oddzielanie żółtka od białka bywa problematyczne oraz często trwa naprawdę sporo czasu. Zwłaszcza gdy mamy w planach dość sporo pieczenia. Jak zrobić to szybko i bezproblemowo? Skorzystaj ze sprawdzonych i skutecznych trików, a uporasz się z tym błyskawicznie.
-
Zapomnij o zielonej i niedojrzałej papryce. Zrób jedną rzecz. Szybko nabierze koloru
Jeśli za szybko zebrałaś paprykę z ogrodu lub kupiłaś niedojrzałą w sklepie, zrób jedną rzecz, a szybko nabierze koloru oraz smaku. Nie musisz wydawać dodatkowych pieniędzy. Wystarczy wykorzystać produkt, który i tak ląduje w koszu na śmieci.
-
Nigdy wcześniej nie dodawałam tego do sosu czosnkowego. Kilka kropli sprawia, że jest o niebo lepszy
Na przygotowanie sosu czosnkowego jest wiele przepisów. Jedni wolą bardziej kremową konsystencję, inni zaś przepadają za większą ilością czosnku. Nie każdy jednak wie, że dodanie jednego składnika znacznie poprawi smak gotowego sosu.
-
Przypaliłaś patelnię? Połóż na nią chusteczkę i zobacz, co się stanie
Czasami każdemu zdarzy się przypalić patelnię lub garnek. Nie trzeba jednak od razu panikować i szorować zabrudzonej powierzchni. Wystarczy zastosować sprytny trik, który sprawi, że brud sam odpadnie z patelni. Trzeba sięgnąć jedynie po kilka składników i chusteczkę lub ręcznik papierowy.
-
To doskonały zamiennik cebuli i czosnku. Wystarczy szczypta "pokarmu bogów"
Słyszałyście kiedyś o smrodzieńcu albo czarcim łajnie? To potoczne określenia asafetydy, aromatycznej indyjskiej przyprawy. Z powodzeniem mogłaby zastąpić czosnek i cebulę, a do tego jest bardzo zdrowa.
-
Dodaj 3 łyżki do gotujących się szparagów. Gorzki posmak zniknie
Białe szparagi to pyszne i zdrowe warzywo, którym zajadamy się wiosną. Ponieważ sezon na nie trwa stosunkowo krótko, warto korzystać, póki jest to możliwe. Co zrobić, gdy w trakcie gotowania pojawia się charakterystyczna goryczka? Wystarczy kilka łyżek produktu z lodówki.
-
Thermomix to już luksus tylko dla bogaczy? "Modny, drogi i wtórny produkt"
Thermomix to urządzenie kuchenne, które w ostatnim czasie zdobywa coraz większą popularność. Dla niektórych stał się niemal marzeniem; zwłaszcza że - biorąc pod uwagę cenę - nie każdy może sobie na niego pozwolić. Portal dlahandlu.pl postanowił sprawdzić, jak długo musi pracować Polak, a ile Niemiec, by kupić urządzenie. Wyniki zaskakują.
-
Jak pozbyć się szumowin z rosołu? Dodaj do gotującego się wywaru. Będzie klarowny jak nigdy
W trakcie gotowania rosołu prędzej czy później na powierzchni pojawia się nieestetyczna piana, którą potocznie nazywa się szumem. Zazwyczaj usuwamy ją konsekwentnie z pomocą specjalnej łyżki. Dzięki temu zupa zostaje klarowna i niezwykle aromatyczna. Jak pozbyć się zumowin w inny sposób?
-
Dodaj łyżeczkę tego produktu podczas smażenia cebuli. Podkręcisz jej smak i będzie złocista
Cebula to składnik wielu dań. Nadaje potrawie charakteru i wyrazistości, jednak aby smakowała jeszcze lepiej, warto dodać do niej pewien sekretny składnik. Dzięki niemu smak będzie jeszcze pełniejszy.
-
Tych przypraw używamy na co dzień w kuchni. Kiedyś służyły do czarów
Sięgając w czasie gotowania po przyprawę, która ma za zadanie zaostrzyć smak potraw, niewiele osób zdaje sobie sprawę, że mają one także symboliczne znaczenie, a dawniej wierzono, że i magiczne moce.
-
Połóż tampony na patelnię. Szybko uporasz się z popularnym problemem. "Genialne"
Nie każdy jest urodzonym kucharzem, a nawet specjalistom zdarza się popełnić błąd podczas przygotowywania różnych potraw. Istnieje jednak pewien nietypowy sposób na to, by w mig go rozwiązać. Z pomocą przychodzą tampony.
-
Zamiast wylewać wodę po gotowaniu ziemniaków, namocz w niej stopy. Efekt cię zaskoczy
Gotowanie ziemniaków do obiadu często jest już automatycznie wykonywaną czynnością. Następnym razem jednak warto zebrać wodę po ich gotowaniu, by wykorzystać jej fantastyczne właściwości. Do czego się przyda? Możesz być zaskoczona.
-
Do czego służy druga strona tłuczka? Wiele osób używa jej w niewłaściwy sposób
Jeśli masz w domu tłuczek do mięsa, z pewnością choć raz zadałaś sobie to pytanie: do czego służy jego druga strona? Podłużne wgłębienia mają podobne zastosowanie do wypustek używanych przy rozbijaniu schabu lub piersi z kurczaka. Dzieli je jednak fundamentalna różnica.
-
Dania na Wielkanoc, czyli co powinno znaleźć się na tradycyjnym polskim stole
Zgodnie z tradycją, na naszych stołach w okresie Wielkanocy powinno pojawić się kilka potraw, które oprócz walorów smakowych, mają również wymiar symboliczny. Jakie potrawy wielkanocne przygotować na Święta Wielkanocne? Żurek wielkanocny, jajka i słodka babka wielkanocna - przedstawiamy inspiracje.
-
"Lidlomix" ma konkurencję. Na rynek trafił "thermomix" z Biedronki. Ile kosztuje?
Thermomix już od kilku lat jest jednym z najbardziej pożądanych robotów kuchennych. Za maszynę należy zapłacić około 6 tys. zł. Wielu klientów sięga więc po tańsze alternatywy. Najpopularniejszą z nich był do tej pory "Lidlomix". Teraz na rynek trafi również "thermomix" z Biedronki.
-
Co można zjeść na śniadanie? Ten przepis przygotujesz szybciej niż kanapkę i łatwiej niż jajecznicę
Co można zjeść na śniadanie? Kanapka czy jajecznica to częsty i prosty wybór, ale może szybko się znudzić. Warto więc urozmaicić poranny posiłek i wypróbować ten przepis. Wystarczy tylko chwila w kuchni, a śniadanie smaczniejsze niż kanapka gotowe.
-
Zapomnij o kiełbasie. Do żurku wielkanocnego dodaj sekretny składnik Magdy Gessler. Zachwyci smakiem
Żurek wielkanocny to dla wielu osób punkt obowiązkowy na świątecznym stole. Co robić, by wyszedł wyrazisty, aromatyczny i po prostu przepyszny? Wystarczy jeden sekretny składnik, który może być sporym zaskoczeniem. Zobacz, jak ugotować żurek Magdy Gessler.
-
Dodaj do rosołu, a wyjdzie pyszny i aromatyczny. Wystarczy mały kawałek tego warzywa
Pyszny, aromatyczny i rozgrzewający rosół to uwielbiana w naszym kraju zupa, która wedle tradycji powinna gościć na stole w każdą niedzielę. Często przyrządzamy go także w okresie zachorowań, by pomógł nam w razie przeziębienia. Co warto do niego dorzucić, by zachwycał smakiem i aromatem?
-
Sekretna marynata Ewy Wachowicz to hit na święta. Polędwiczki wieprzowe będą soczyste jak nigdy
Ewa Wachowicz zachwyca nie tylko urodą, lecz także umiejętnościami kulinarnymi. Chyba wszyscy słyszeli już o szybkich i prostych przepisach byłej Miss Polonia. Jeśli nie masz pomysłu na niedzielny obiad, wypróbuj przepis na polędwiczki wieprzowe we francuskim stylu.