gotowanie
-
Kipiąca woda z garnka? Jest na to banalnie prosty patent! Koniec z zalaną kuchenką
Gotujesz coś, odwracasz się dosłownie na chwilę i nagle kipiąca woda z garnka zalewa kuchenkę? To scenariusz, który z pewnością zna niemal każda z nas. Okazuje się jednak, że jest na to banalnie prosty sposób. Czemu my wcześniej o tym nie słyszałyśmy!
-
Jak przechowywać bazylię by nie zwiędła po kilku dniach? Lepiej nie w doniczce
Świeża bazylia jest ziołem, które doskonale sprawdza się w wielu daniach. Niestety, czasami już po jednym dniu jej liście są zwiędnięte i nie nadają się do spożycia. Jak temu zapobiec? Pewna TikTokerka zaproponowała swój trik, który stał się internetowym hitem.
-
Wrzuć do pralki liść laurowy i nastaw pranie. Efekt tego genialnego triku na pewno cię zaskoczy
W każdej kuchni bez problemu znajdziemy liść laurowy. Najczęściej używany jest do gotowania, lecz ma też inne ciekawsze i mało znane zastosowanie. Bez obaw wrzuć go do bębna twojej pralki jeżeli twoje ubrania się zabarwiły. Efekt może cię zaskoczyć.
-
Otwieranie słoików bez użycia siły. Dzięki tym banalnym trikom poradzisz sobie z każdą zakrętką
Mocno zakręcone i zassane wieczko może wyprowadzić z równowagi szczególnie w okresie świątecznym, kiedy to w kuchni zostało jeszcze wiele do zrobienia. Zamiast tracić czas i nerwy, wypróbujcie te sprawdzone sposoby na otwieranie słoików bez użycia siły. Dzięki nim przygotowanie świątecznych przysmaków będzie zdecydowanie prostsze.
-
Ten produkt to trucizna dla organizmu. Jest dodawany do większości dań. Negatywnie wpływa na zdrowie
Duża część społeczeństwa nie jest świadoma tego, że doprawiając swój niedzielny rosół dla całej rodziny lub kupując szybkie, gotowe dania, funduje najbliższym dawkę trucizny. Jak to możliwe? Istnieje produkt, który jest trucizną dla organizmu, a używany jest podczas codziennego gotowania.
-
Jak gotować mleko, żeby nie wykipiało? Te trzy sprawdzone triki są niezawodne
Niejednokrotnie zdarzyła się nam pewnie kuchenka zalana mlekiem. Wystarczy chwila nieuwagi, aby wykipiało ono i zrobiło niemały bałagan. Są jednak proste sposoby, aby tego uniknąć. Przedstawiamy Wam trzy najczęściej wykorzystywane i sprawdzone metody.
-
Jak otwierać słoiki bez użycia siły? Swój niezawodny sposób zdradza szef kuchni Jasiek Kuroń
Szczelnie zamknięty słoik to problem, z którym często musi się zmierzyć niejedna pani domu. Nie trzeba wtedy wiele wysiłku czy specjalnych przyrządów, aby sobie w takiej sytuacji poradzić. Wystarczy wypróbowanie jednego z tych banalnie prostych sposobów.
-
Co zrobić, by po smażeniu karpia nie pozostały ci zatkane rury? Usuwaj olej w ten sposób
Smażony karp to obowiązkowe danie wigilijnej kolacji w wielu polskich domach. Ale co zrobić ze zużytym olejem, który pozostaje po jego smażeniu? Absolutnie nie należy wylewać go do zlewu czy toalety. Czy wiesz, jak się go pozbyć w bezpieczny sposób?
-
Przypalone danie? Bez paniki! Dzięki tym trikom uratujesz swój obiad
Przypalone dania są zmorą każdego z nas. Nie ma jednak co płakać nad rozlanym mlekiem, tylko trzeba działać. Czasem nie musimy spisywać potrawy na straty. Mamy dla ciebie kilka prostych trików, dzięki którym jest szansa na uratowanie obiadu.
-
Kultowy sprzęt kuchenny z Lidla tańszy o 200 zł. Kupisz go przez Internet z dostawą gratis!
Lidl obniżył cenę kultowego Lidlomixa. Popularny robot kuchenny kupimy teraz o kilkaset złotych taniej. Wielofunkcyjny sprzęt to prawdziwy hit, który zamówisz na stronie Internetowej z dostawą gratis. Pospiesz się, aby nie przegapić tej atrakcyjnej oferty
-
To pewne! Rząd wypłaci 500 plus dla seniora w 2022 roku. Nie tylko emeryci mogą złożyć wniosek
-
Syn Joanny Moro przystąpił do komunii. "Szlag mnie trafia na te małe polskie wesela"
-
Pamiętacie Hadziukową z "Rancza"? Aktorka ma obecnie 57 lat i jest nie do poznania
-
Terapeutka: Ostatnio moja kosmetyczka mnie zapytała, czy się nie boję chodzić do seksklubu
-
Najlepszy sposób na mrówki w domu i w ogrodzie. Wydaj mniej niż 3 zł i pozbądź się ich na dobre
- Puder z Rossmanna to zamiennik kultowego pudru La Mer. Teraz jest na promocji
- Czternasta emerytura 2022 będzie wypłacona w innym terminie, niż przewidywano? To zaskoczy seniorów
- Wystarczy 1,50 zł, żeby przyśpieszyć porost włosów i uniknąć siwienia. Tani i skuteczny trik pielęgnacyjny
- Sygnały, które wysyła Anioł Stróż, żeby cię ostrzec. Lepiej ich nie ignorować
- Trenerka seksualności: Wakacyjna miłość może się zdarzyć i w stałych związkach
-
Lidl przecenił swój hitowy sprzęt. Teraz kupicie go o 200 zł taniej
- Od 8 kwietnia 2021 roku na klientów lidl-sklep.pl czeka niezwykła okazja - bestsellerowy wielofunkcyjny robot kuchenny Monsieur Cuisine Connect w promocji aż 200 zł taniej - dowiadujemy się z komunikatu prasowego Lidl Polska.
-
Gotowy pomysł na kolacje na ciepło. 3 sprawdzone przepisy, które zadowolą każdego
Szybka kolacja na ciepło to pomysł, który sprawdzi się w sytuacji, gdy brakuje nam czasu, a dokswiera nam głód. Nie trzeba spędzać w kuchni godziny, aby stworzyć ciepłe i smaczne danie. Przedstawiamy pomysły na sycące posiłki dla każdego.
-
Myjesz kurczaka pod bieżącą wodą? To ogromny błąd! 3 produkty w kuchni, których nie należy myć
Eksperci apelują: Nie myj mięsa z kurczaka przed gotowaniem pod bieżącą wodą. Ta dość powszechna czynność może prowadzić do poważnych zatruć. Co więcej, jest zupełnie zbędna. Jakich jeszcze prosuktów, oprócz mięsa, nie powinniśmy myć?
-
Ziemniaki wykipiały i pobrudziły kuchenkę? Prosty trik, dzięki któremu pozbędziesz się problemu raz na zawsze
Ile razy podczas gotowania ziemniaków wyszedłeś na chwilę z kuchni, a potem musiałeś myć całą kuchenkę, bo warzywa wykipiały? Od dzisiaj koniec z tym! Pomoże ci produkt, który na pewno masz już w swojej kuchni.
-
Jeśli często gotujesz, na pewno poradzisz sobie w tym quizie. Chcesz sprawdzić?
W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? W takim razie nasz quiz nie powinien sprawić ci problemów. Spróbujesz?
-
Co dziś zjedliście na obiad? Na talerzu dookoła świata [ZDJĘCIA]
Obiad w domu, stołówce, a może na mieście? Brak posiłku? Takiego przypadku w naszej galerii zdjęć nie ma. A wzięliśmy pod lupę talerze nie tylko z Polski, ale także z Australii i Japonii.
-
Zamawiasz jedzenie, bo nie masz czasu stać w kuchni? Dzięki tym trikom gotowanie będzie znacznie szybsze
Każdy z nas to zna: przypalony na patelni czosnek, za twardy makaron... Nawet jeśli lubisz gotować, to niekoniecznie chcesz spędzić cały swój czas wolny w kuchni. A kiedy bardzo się śpieszysz, łatwo o kulinarne wpadki. Wystarczy jednak kilka sprawdzonych trików, dzięki którym zaoszczędzisz mnóstwo czasu podczas gotowania, a dania zawsze będą idealnie przyrządzone.
-
Co ja zjadam? Szybka rybka po japońsku
Są w życiu takie sytuacje, że człowiek przychodzi do domu głodny, a pod ręką znajduje wyłącznie brak sensu, rachunki za prąd i puszkę sardynek. Dziś zdradzę, jak zrobić z tego coś pysznego.
-
Gotujemy razem! Czy nasz związek to przetrwa?
Nic tak nie zbliża jak wspólne gotowanie. Właściwie to nie, jest kilka rzeczy, które zbliżają bardziej, ale gotowanie też jest w porządku. O ile mamy pod ręką wino. Wino pomaga. Zawsze.
-
Nie sprzątam na święta, bo gotuję. Jednogarnkowe cuda [PRZEPISY]
Powinnam napisać, że nie sprzątam na święta, bo nie lubię. Ale tak naprawdę nie sprzątam, bo gotuję. Ale żadne tam pierogi i makowce. Jednogarnkowe pyszności. By się nie zmęczyć przed świętami (ani po).
-
Po benedyktyńsku, czyli jak? Sprawdź, jak dobrze znasz się na kuchni [QUIZ]
Łatwo nie będzie - obiecujemy. Zaletą tego testu jest to, że wszystkiego, czego nie wiedzieliście w mig się nauczycie!
-
"Nie ma gotowania bez warzyw!" - wywiad z autorką książki kucharskiej i wegetariańskiego bloga "Zielenina"
"Każda pora roku ma swoich faworytów, ale całoroczne są u mnie zdecydowanie buraki" - o swojej koncepcji zdrowej, inspirującej i niemonotonnej kuchni opowiada Magdalena Cielenga-Wiaterek, autorka bloga kulinarnego Zielenina i książki kucharskiej "Zielenina na talerzu".
-
Zmiksowane zupy - magiczny sposób na przemycenie dzieciom warzyw
Jak sprawić, żeby dzieci zjadły warzywa z uśmiechem i jeszcze poprosiły o dokładkę? Jest na to prosty i wygodny sposób - zmiksowane zupy. Uwaga, tekst zawiera przepisy kulinarne!
-
Zmiksowane zupy - magiczny sposób na przemycenie dzieciom warzyw
Jak sprawić, żeby dzieci zjadły warzywa z uśmiechem i jeszcze poprosiły o dokładkę? Jest na to prosty i wygodny sposób - zmiksowane zupy. Uwaga, tekst zawiera przepisy kulinarne!
-
Dziwne słoiki, cudze talerze i chochle grozy: mroczne sekrety kuchni
Patrzysz na piękne zdjęcia kuchni w kolorowych czasopismach, podziwiasz ten staranie wystylizowany nieład, potem zaglądasz do swojej kuchni i czujesz, że coś jest nie tak. Nie chodzi o meble. Ani o porządek. Chodzi o to, co czaić się może wśród typowych, kuchennych akcesoriów.
-
Zrób to w domu: wonton w towarzystwie sosu orzechowego
Nie trzeba jechać do Chin, Nowego Jorku, a nawet do najbliższej chińskiej knajpy, by spałaszować ze smakiem pierożki wonton! Agnieszka Haponiuk przedstawia prosty, sprawdzony przepis na pierożki, które mają tylko jedną wadę... ciężko poprzestać na jednej porcji.
-
Dary lasu, czyli jak się najeść za darmo
Ponoć nie ma nic za darmo. Ależ jest! I to bardzo dużo i bardzo zdrowo. Wystarczy się schylić i zerwać. O czym mówię? O jadalnych roślinach, które rosną w naszych pięknych lasach i na łąkach.
-
Moje ulubione książki kucharskie do psucia
W domowej biblioteczce mam lekko ponad 30 książek kucharskich. To całkiem sporo jak na osobę, która twierdzi, że nie umie gotować. Niektóre z publikacji są mi obojętne, inne lubię po prostu czasem przejrzeć z dziećmi, żeby wiedziały, że gdzieś na świecie jest ktoś, kto umie takie potrawy przyrządzić. Są wreszcie książki zawierające takie przepisy, że aż mam ochotę wstać, pójść do kuchni i coś zepsuć.
-
Wystarczająco Perfekcyjna Pani Domu: jak urządzić plażowy piknik! [niezbędne gadżety i porady]
Ten weekend ma być upalny! Dlaczego nie wybrać się, więc na plażę? Sprawdź, jak urządzić wakacyjny piknik!
-
Co ja zjadam? Tajemnicza potrawa z groszkiem
W dzisiejszym, pełnym dramatycznych zwrotów akcji odcinku dowiecie się skąd można wyciągnąć parującego kartofla, jak to jest mieć zmywarkę poliglotkę i poznacie przepis na uciążliwą, acz przepyszną zupę z zielonego groszku.