gotowanie
-
Faworki idealne na tłusty czwartek 2023. Gotowe w 15 minut bez bicia wałkiem i męczącego wyrabiania
Zastanawiasz się, jak zrobić faworki? Do wyboru mamy wiele przepisów na ten chrupki przysmak. Wiele z nich wymaga od nas jednak długiego i męczącego wyrabiania ciasta. Jednak z tym przepisem to banalnie proste.
-
Zamiast mąki dodaj do sosu odrobinę tego produktu. Wyjdzie idealnie kremowy i aksamitny
Sos nie powinien być lejący, a kremowy i zawiesisty. Zagęszczenie zup i sosów to popularna praktyka. Najczęściej robimy to za pomocą mąki i wody, ale istnieje inny sposób, który nada naszemu daniu idealną konsystencję.
-
Jak zrobić pączki wiedeńskie na tłusty czwartek 2023? Wystarczą tylko cztery składniki
W tłusty czwartek na twoim talerzu powinien znaleźć się chociaż jeden pączek. Kalorie tego dnia warto sobie odpuścić, by świętować i delektować się pysznymi słodkościami. Jak zrobić pączki wiedeńskie, które będą idealne na ten dzień? Poznaj szybki i sprawdzony przepis, do którego potrzebujesz tylko czterech składników.
-
Ziemniaki należy wrzucić do gorącej czy zimnej wody? Ma to duży wpływ na smak
Gotowanie ziemniaków, choć wydaje się prostym zadaniem, wymaga precyzji i wiedzy, w którym momencie włożyć je do wody. Okazuje się, że temperatura cieczy ma dla bulw duże znaczenie. Sprawdź, jak prawidłowo ugotować ziemniaki, a nigdy więcej nie popełnisz błędu.
-
Dolej pod koniec do ciasta i usmaż. Naleśniki wyjdą idealnie cienkie i będą rozpływać się w ustach
Naleśniki są ulubieńcem dzieci i dorosłych. Można je jeść zarówno na słodko, jak i na słono. Gdy klasyczna wersja śniadania zaczyna nudzić, warto wypróbować przepis na crepes, czyli naleśniki francuskie. Niezapomnianego smaku nada sekretny składnik dodany do ciasta przed smażeniem.
-
Dodaj ten składnik do rosołu, a wyjdzie idealny. Podkręci smak i nada delikatnej słodyczy
Nie ulega wątpliwości, że rosół jest jedną z najpopularniejszych zup w Polsce. To jednak sprawia, że z czasem klasyczna wersja może się znudzić. Okazuje się, że pewien niepozorny dodatek świetnie podkręci smak wywaru i nada mu delikatnej słodyczy. Czy wiesz, o czym mowa?
-
Dodaj popularny napój do ziemniaków, a będą puszyste jak chmurka. Wystarczy jedna szklanka
Jak zrobić purée? Delikatna i puszysta potrawa wymaga dodania kilku ważnych składników. Dzięki nim zachwyci smakiem i konsystencją. Zdarza się, że po obiedzie zostają resztki, których szkoda wyrzucać. Co można zrobić z gotowanych ziemniaków? Przedstawiamy metody w duchu zero waste.
-
Kiedy dodać ogórki do zupy ogórkowej? Większość osób popełnia błąd, a zupa traci smak
Tania i pożywna zupa, którą potrafi przygotować większość z nas. Czy aby na pewno? Jednym z najważniejszych aspektów w trakcie gotowania ogórkowej jest czas dodania do niej kiszonych ogórków. Okazuje się, że wiele ludzi popełnia ten sam błąd.
-
Nigdy nie dodawaj tej mąki do faworków, bo nie będą idealnie kruche. Jak zrobić najlepsze?
Możesz przygotować faworki na piwie lub faworki z ciasta francuskiego, jeśli nie masz na to zbyt dużo czasu. Warto jednak pamiętać o tym, by wykorzystać odpowiedni typ mąki. Dzięki temu będą idealnie kruche. Jak zrobić najlepsze faworki? Zastosuj się do kilku ważnych wskazówek.
-
Dodaj do gofrów zamiast proszku do pieczenia. Jedna łyżeczka sprawi, że będą chrupiące za każdym razem
Jak zrobić chrupiące gofry? Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie. Przepis na ciasto jest bowiem banalnie prosty, a proszek do pieczenia wystarczy zamienić na łyżeczkę innego, popularnego produktu. Wówczas możemy być pewni, że ciasto wyjdzie brązowe i chrupkie.
-
Sinsay sprzedaje hitową kurtkę za 35,99 zł! Ta modna perełka jest idealna na porę przejściową. Podobna w Pepco
-
"Mam talent". Juror wcisnął złoty przycisk dla 11-latki z widowni
-
Tak gwiazdy dbają o swoje włosy. Dzięki tej aplikacji ty też tak możeszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Te fryzury postarzają nawet o 15 lat. Lepiej z nich zrezygnuj
-
Dorota Gardias w stroju kąpielowym. "Takiego ciała można pozazdrościć"
- Ekspert radzi jak zwiększyć libido. Triki, które pobudzą popęd seksualny
- Usłyszała dźwięk za ścianą prysznica. Chwyciła za młotek. "Jakim cudem?"
- Hit w Lidlu! Wygodna, pikowana kurtka za 129 zł. Podobne sprzedaje H&M i Cropp
- Jak sprawdzić, czy papier toaletowy będzie wydajny? To bardzo łatwe
- Lidl wyprzedaje modne kurtki na wiosnę! Pasują do wszystkiego. Podobne w House i Reserved
-
Tłusty czwartek 2023. Pączki z piekarnika wyjdą idealne, jeśli będziesz pamiętać o jednym szczególe
Tłusty czwartek 2023 zbliża się wielkimi krokami, coraz chętniej szukamy więc sprawdzonych przepisów wypieki, które możemy wypróbować jeszcze przed ostatkami. Ciekawą, pyszną i zdrowszą alternatywą dla tłustych smażonych przysmaków mogą być... pączki z piekarnika.
-
Zanurz drewniane łyżki we wrzątku. Prosty trik, o którym warto pamiętać raz w miesiącu
Drewniane łyżki służą nam do gotowania niemal codziennie. Podczas mieszania nie uszkadzają dna garnka, dlatego cieszą się dużą popularnością. Nie każdy jednak wie, jak o nie dbać. Okazuje się, że istnieje szybki sposób na zlikwidowanie osiadających na łyżkach bakterii.
-
Najlepsze pączki na tłusty czwartek 2023? Dodaj jeden składnik do ciasta, a będą puszyste jak chmurka
Przygotowanie idealnych pączków to nie lada wyzwanie. Bardzo łatwo jest zepsuć ciasto, które po usmażeniu nie będzie tak puszyste i delikatne, jak powinno. Istnieje jednak pewien sposób na to, by przygotować idealne pączki. Wystarczy dodać do ciasta jeden składnik.
-
Pokrywka do garnków ma funkcję, o której większość nie wie. Potrafi naprawdę ułatwić życie
Każda pokrywka do garnka ma jedną funkcję, o której większość osób nie ma pojęcia. Ten banalny trik jest niezwykle przydatny. Już nigdy nie będziesz zastanawiać się gdzie odłożyć wieczko. Poznaj nieznany sposób, a na pewno będziesz z niego korzystać przy każdej okazji.
-
Podczas ubijania białek, dodaj kilka kropli. Beza za każdym razem wyjdzie idealna
Beza uchodzi za trudną w przygotowaniu. Idealne ubicie białek nie jest łatwym zadaniem, dlatego warto poznać proste triki, które je ułatwią. Okazuje się, że wystarczy dodać kilka kropel pewnego produktu, by wyszła idealnie. Oprócz tego warto też zwrócić uwagę na kilka innych, ważnych szczegółów.
-
Jak zrobić chleb w domu? Banalnie prosty przepis na bochenek z idealnie chrupiącą skórką
Jak zrobić chleb w domu? Istnieje wiele przepisów, które wykorzystują zarówno drożdże, jak i zakwas. Choć przygotowywanie chleba samodzielnie wydaje się skomplikowane i czasochłonne, wypiek właściwie robi się sam. Sprawdź, jak upiec chleb i jak zrobić zakwas na chleb.
-
Wsyp dwie łyżki do zupy pomidorowej. Ten składnik sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza
Zupa pomidorowa - ta pyszna i łatwa w przygotowaniu zupa króluje na polskich stołach. Przepadają za nią zarówno dzieci, jak i dorośli. Podpowiadamy, jak przygotować zupę pomidorową, aby była jeszcze smaczniejsza. Wystarczy jeden składnik.
-
Posyp patelnię tym produktem przed smażeniem. Tłuszcz nie będzie więcej pryskał
Smażenie potraw może być uciążliwe. Zapach, jaki wydobywa się podczas tej czynności, szybko wchłania się w ubrania i inne materiały, a tłuszcz często pryska na wszystkie strony. Okazuje się jednak, że ten drugi problem można bardzo łatwo wyeliminować za pomocą jednego zaskakującego sposobu. Wystarczy wsypać na patelnię odrobinę pewnego składnika.
-
Nigdy nie dodawaj warzyw do rosołu w ten sposób. Trzymaj się kilku wskazówek, a będzie przepyszny
Ugotowanie pysznego, aromatycznego rosołu to prawdziwa sztuka. Okazuje się, że etap dodawania do niego poszczególnych składników ma ogromne znaczenie. Jak ugotować pyszną i niezwykle aromatyczną zupę, która zaskoczy swoim głębokim smakiem? Ten sposób ulepszy nawet fantastyczny przepis na rosół.
-
Uważasz się za osobę światową? W takim razie skąd pochodzą te potrawy i napoje?
Momentami nie jest łatwo...
-
Szybkie przekąski na sylwestra, które błyskawicznie znikają ze stołu. Zrobisz je w kilka minut
Sylwester zbliża się wielkimi krokami, dlatego czas zaplanować imprezowe menu. Aby nie spędzać całego dnia w kuchni, warto wybrać przekąski szybkie oraz łatwe w przygotowaniu. Nasze propozycje są nie tylko pyszne, lecz także tanie. Do tego jako pierwsze znikają z talerzy! Jakie przekąski sylwestrowe na zimno i ciepło warto przygotować?
-
Czy sałatki można mrozić? Tak, ale tylko niektóre. Zależy to od dodanych do niej składników
Podczas świątecznych przygotowań zdarza się, że pokroimy zbyt duże ilości warzyw, z których chcemy przygotować pyszne sałatki. Jeśli od razu wiemy, że nie zostaną przez nas zjedzone w ciągu 2-3 dni, najlepiej spakować je i zamrozić. Jakie nadają się do przechowywania w zamrażarce, a których lepiej nie mrozić?
-
Jak pozbyć się zapachu ryb z mieszkania? Jeden prosty trik sprawi, że usuniesz go w kilka chwil
Zapach smażonych potraw potrafi na długo pozostawać w mieszkaniu, na włosach oraz ubraniach. Co zrobić, aby się go pozbyć? Znamy sprawdzony sposób, który warto poznać przed Wigilią. Z jego pomocą skutecznie usuniesz zapach smażonych ryb z mieszkania.
-
Jak usunąć łuski z karpia? Z tym trikiem zajmie ci to minutę! Nie potrzebujesz noża
W wielu polskich domach na kolacji wigilijnej nie może oczywiście zabraknąć karpia. Ten świąteczny przysmak to nieodłączny element Bożego Narodzenia, który przygotowywany jest na wiele różnych sposobów. Jak jednak szybko i skutecznie pozbyć się łusek z ryby? Zdradzamy trik, który ci to ułatwi.
-
Uszka i pierogi pękają podczas gotowania? Sprawdź, jak temu zapobiec
Świąteczne gotowanie może przysporzyć sporo nerwów, zwłaszcza gdy godzinami przygotowywane pierogi i uszka zaczynają się rozklejać. Dzięki tym sposobom możesz uniknąć przedświątecznego rozczarowania.
-
Jak pozbyć się ości z karpia? Niezawodny trik, z którym błyskawicznie przygotujesz rybę
Jak usunąć ości z karpia? Wiele osób zadaje sobie to pytanie przed świętami. Istnieją na to proste sposoby, jednak problem sprawia też odpowiednie przygotowanie ryby. Okazuje się, że nie każdy wie, na czym smażyć karpia. Kłopotem jest też marynowanie. W czym moczyć karpia przed smażeniem?
-
Pieczarki podczas smażenia wychodzą wodniste? Popełniasz jeden błąd. Ten sposób zapewni chrupiący efekt
Uwielbiasz pieczarki, ale za każdym razem, gdy je smażysz, wychodzą wodniste? Wyjaśnimy, jak za pomocą babcinego sposobu smażyć pieczarki, aby były chrupiące! Wystarczy jeden prosty trik, a nasze danie nabierze lepszego smaku.
-
Najlepsza sałatka na święta Bożego Narodzenia? To nie jarzynowa! Zrobisz ją szybciej i to z 4 składników
Potrawy na święta Bożego Narodzenia idealnie komponują się z sałatką jarzynową, która króluje na większości polskich stołów. Jeśli chcesz w tym roku zaskoczyć nieco swoich gości, przygotuj inne niż zwykle przystawki na święta. Tę sałatkę zrobisz z zaledwie 4 składników, a smakuje lepiej niż jarzynowa.
-
Jak mrozić pierogi? Nie zapomnij o tym prostym triku, jeśli nie chcesz, żeby się posklejały
Jak mrozić pierogi? Oto proste wskazówki, które sprawią, że przedświąteczne wyroby się nie posklejają. Bezpośrednio przed Wigilią należy je też odpowiednio ugotować, co wymaga precyzji. Nie każdy wie, ile gotować pierogi z zamrażarki, by bez uszczerbku opuściły garnek. Podpowiadamy, jak to zrobić.
-
Dolej szklankę do gotującego się rosołu, a nie pożałujesz. Zupa wyjdzie klarowna i aromatyczna
Rosół uważany jest za królową polskich zup. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu, a inni z marzą o nim, gdy dopada ich grypa. Co zrobić, aby za każdym razem ugotować aromatyczny i klarowny rosół? Wystarczy wykorzystać jeden sprytny sposób.