gotowanie
-
Jak pozbyć się szumowin z rosołu? Dodaj do gotującego się wywaru. Będzie klarowny jak nigdy
W trakcie gotowania rosołu prędzej czy później na powierzchni pojawia się nieestetyczna piana, którą potocznie nazywa się szumem. Zazwyczaj usuwamy ją konsekwentnie z pomocą specjalnej łyżki. Dzięki temu zupa zostaje klarowna i niezwykle aromatyczna. Jak pozbyć się zumowin w inny sposób?
-
Dodaj łyżeczkę tego produktu podczas smażenia cebuli. Podkręcisz jej smak i będzie złocista
Cebula to składnik wielu dań. Nadaje potrawie charakteru i wyrazistości, jednak aby smakowała jeszcze lepiej, warto dodać do niej pewien sekretny składnik. Dzięki niemu smak będzie jeszcze pełniejszy.
-
Tych przypraw używamy na co dzień w kuchni. Kiedyś służyły do czarów
Sięgając w czasie gotowania po przyprawę, która ma za zadanie zaostrzyć smak potraw, niewiele osób zdaje sobie sprawę, że mają one także symboliczne znaczenie, a dawniej wierzono, że i magiczne moce.
-
Połóż tampony na patelnię. Szybko uporasz się z popularnym problemem. "Genialne"
Nie każdy jest urodzonym kucharzem, a nawet specjalistom zdarza się popełnić błąd podczas przygotowywania różnych potraw. Istnieje jednak pewien nietypowy sposób na to, by w mig go rozwiązać. Z pomocą przychodzą tampony.
-
Zamiast wylewać wodę po gotowaniu ziemniaków, namocz w niej stopy. Efekt cię zaskoczy
Gotowanie ziemniaków do obiadu często jest już automatycznie wykonywaną czynnością. Następnym razem jednak warto zebrać wodę po ich gotowaniu, by wykorzystać jej fantastyczne właściwości. Do czego się przyda? Możesz być zaskoczona.
-
Do czego służy druga strona tłuczka? Wiele osób używa jej w niewłaściwy sposób
Jeśli masz w domu tłuczek do mięsa, z pewnością choć raz zadałaś sobie to pytanie: do czego służy jego druga strona? Podłużne wgłębienia mają podobne zastosowanie do wypustek używanych przy rozbijaniu schabu lub piersi z kurczaka. Dzieli je jednak fundamentalna różnica.
-
Dania na Wielkanoc, czyli co powinno znaleźć się na tradycyjnym polskim stole
Zgodnie z tradycją, na naszych stołach w okresie Wielkanocy powinno pojawić się kilka potraw, które oprócz walorów smakowych, mają również wymiar symboliczny. Jakie potrawy wielkanocne przygotować na Święta Wielkanocne? Żurek wielkanocny, jajka i słodka babka wielkanocna - przedstawiamy inspiracje.
-
"Lidlomix" ma konkurencję. Na rynek trafił "thermomix" z Biedronki. Ile kosztuje?
Thermomix już od kilku lat jest jednym z najbardziej pożądanych robotów kuchennych. Za maszynę należy zapłacić około 6 tys. zł. Wielu klientów sięga więc po tańsze alternatywy. Najpopularniejszą z nich był do tej pory "Lidlomix". Teraz na rynek trafi również "thermomix" z Biedronki.
-
Co można zjeść na śniadanie? Ten przepis przygotujesz szybciej niż kanapkę i łatwiej niż jajecznicę
Co można zjeść na śniadanie? Kanapka czy jajecznica to częsty i prosty wybór, ale może szybko się znudzić. Warto więc urozmaicić poranny posiłek i wypróbować ten przepis. Wystarczy tylko chwila w kuchni, a śniadanie smaczniejsze niż kanapka gotowe.
-
Zapomnij o kiełbasie. Do żurku wielkanocnego dodaj sekretny składnik Magdy Gessler. Zachwyci smakiem
Żurek wielkanocny to dla wielu osób punkt obowiązkowy na świątecznym stole. Co robić, by wyszedł wyrazisty, aromatyczny i po prostu przepyszny? Wystarczy jeden sekretny składnik, który może być sporym zaskoczeniem. Zobacz, jak ugotować żurek Magdy Gessler.
-
Położna zdradza, co znajduje wewnątrz ciężarnych podczas porodu
-
66-letnia Olejnik w krótkiej sukience odsłoniła nogi. "Tak dziewczęco"
-
7 przepisów dla zdrowych jelit, czyli jak zadbać o spokój brzuchaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Beata Kozidrak od lat nosi peruki i mocny makijaż. A jak wygląda bez? To rzadki widok
-
Sposób na kamień w WC. Zadbasz o czystość oraz piękny zapach
- Maria Probosz zachwycała reżyserów. Zazdrosny mąż zgotował jej piekło
- Wrzuć do ryżu kilka listków. Mole uciekną, gdzie pieprz rośnie
- Przewiewne i oddychające. Idealne na upały. To absolutny HIT dla 50-tek! Fałdki i boczki będą niewidoczne
- Wsadź do doniczki i zapomnij o ziemiórkach. Banalny trik na szkodniki
- Zwiewne sukienki na lato dla pań po 50-tce. Pięknie modelują sylwetkę i podkreślają jej atuty
-
Dodaj do rosołu, a wyjdzie pyszny i aromatyczny. Wystarczy mały kawałek tego warzywa
Pyszny, aromatyczny i rozgrzewający rosół to uwielbiana w naszym kraju zupa, która wedle tradycji powinna gościć na stole w każdą niedzielę. Często przyrządzamy go także w okresie zachorowań, by pomógł nam w razie przeziębienia. Co warto do niego dorzucić, by zachwycał smakiem i aromatem?
-
Sekretna marynata Ewy Wachowicz to hit na święta. Polędwiczki wieprzowe będą soczyste jak nigdy
Ewa Wachowicz zachwyca nie tylko urodą, lecz także umiejętnościami kulinarnymi. Chyba wszyscy słyszeli już o szybkich i prostych przepisach byłej Miss Polonia. Jeśli nie masz pomysłu na niedzielny obiad, wypróbuj przepis na polędwiczki wieprzowe we francuskim stylu.
-
Jaka surówka do ryby? Prosty przepis na pyszny dodatek do obiadu. Zajmie ci 15 minut
Jaka surówka do ryby? Ryba smażona lub pieczona to chętnie spożywana potrawa w wielu domach. Wiele osób jednak zastanawia się, jaką surówkę podać do tego dania, aby było jeszcze smaczniejsze. Podpowiadamy, jaka surówka do ryby najbardziej pasuje, by podkreślić jej smak.
-
Gordon Ramsay dodaje do jajecznicy jeden składnik. Dzięki niemu zawsze jest pyszna i kremowa
Wbrew pozorom przygotowanie idealnej jajecznicy wcale nie jest tak łatwym i szybkim zadaniem, jakby można się było tego spodziewać. Jedni lubią, gdy jest bardzo ścięta, a inni preferują jajecznicę o płynnej formie. Okazuje się jednak, że wystarczy dodać do niej jeden składnik, by była niezwykle pyszna.
-
To ona prowadziłaby dzisiaj "Kuchenne rewolucje". W XIX wieku była kulinarną celebrytką
Lucyna Ćwierczakiewiczowa była kulinarną królową XIX wieku. W tamtych czasach każdy znał jej przepisy, a ona sama słynęła z ciętego języka i grubiańskiego sposobu bycia. Kim była pierwsza kulinarna celebrytka Warszawy?
-
Ukryta funkcja garnków, która ułatwia gotowanie. "Przez tyle lat na to nie wpadłam"
Czasami okazuje się, że proste rozwiązania mamy tuż pod nosem i po prostu ich nie dostrzegamy. Tak właśnie jest z ukrytą funkcją garnków, o której wiele osób nie ma pojęcia. Wystarczy jeden prosty trik, by znacznie ułatwić sobie codzienne gotowanie. Co należy zrobić?
-
Co zjeść na śniadanie? Wypróbuj ten prosty przepis! Wspomaga odchudzanie i syci na długo
Przed tobą ciężki dzień? Wybierz śniadanie białkowo-tłuszczowe, które doda ci energii. Omlet z szynką, serem mozzarella, pomidorami i rukolą jest pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu.
-
Co zrobić z olejem po smażeniu? Nie wylewaj go do zlewu! Istnieją lepsze, ekologiczne sposoby
Po smażeniu na patelni zostało sporo tłuszczu i nie wiesz, co z nim zrobić? Zdecydowanie nie należy wylewać go do odpływu zlewu bądź bezpośrednio do śmieci. W jaki sposób więc się go pozbyć?
-
Genialne triki na krojenie cebuli. Jak ją kroić, żeby nie płakać? "To uratowało moje oczy"
Cebula jest podstawowym składnikiem wielu dań, jednak jej krojenie to jedna z najmniej lubianych przez nas czynności. Okazuje się, że istnieją pewne sposoby, dzięki którym krojenie tego warzywa będzie szybsze, łatwiejsze i nie wyciśnie z nas wielu łez.
-
Co robić, żeby woda nie kipiała? Namocz tym ręcznik papierowy i posmaruj brzeg garnka. "Działa"
Co zrobić, żeby woda nie kipiała w trakcie gotowania? To częsty problem w kuchni, który kończy się zalanym palnikiem i przypaleniami na garnku. Zdarza się nie tylko w trakcie gotowania makaronu, lecz także ryżu czy mleka. Jak temu zaradzić? Wystarczy ten banalnie prosty trik.
-
Myjesz te produkty przed gotowaniem? Lepiej przestań, bo możesz sobie zaszkodzić
Niektórzy z przyzwyczajenia po zakupie mięsa myją je pod bieżącą wodą. Nie warto tego robić, bo działanie może szkodzić zdrowiu zarówno naszemu, jak i domowników. Okazuje się, że lista produktów, których nie trzeba płukać przed spożyciem, jest znacznie dłuższa.
-
Dodaj kilka kropel do wody i wlej do Thermomixa. Po 20 minutach będzie lśnił jak nowy
W ostatnim czasie Thermomix zyskuje na popularności. To wielofunkcyjne urządzenie szybko skradło serca pań domu i stało się dużą pomocą w kuchni. Czyszczenie Thermomixa może jednak sprawiać problemy. Znamy pewien trik, dzięki któremu ta czynność będzie szybka, łatwa i przyjemna.
-
Nie wszystkie warzywa powinno się jeść na surowo. Mowa tutaj nie tylko o ziemniaku
Każdy wie, że warzywa powinny stanowić nieodłączny składnik codziennej diety. Czy wiesz, że nie wszystkie można spożywać na surowo? Okazuje się, że zjedzenie niektórych może wywołać niekorzystne dla zdrowia dolegliwości. Sprawdź, czym grozi zjedzenie surowego bakłażana i fasoli.
-
Dodajesz to mięso do rosołu? Popełniasz błąd! Zdaniem Magdy Gessler zupa straci smak
Jak ugotować rosół, który będzie smaczny i aromatyczny? Kluczem do sukcesu jest zakup odpowiednich składników. Jakie mięso na rosół należy wybrać? Magda Gessler uważa, większość osób decyduje się na zły rodzaj, który się do tego nie nadaje.
-
W jakiej temperaturze piec bezy? Odpowiednie suszenie sprawi, że będzie rozpływać się w ustach
W jakiej temperaturze piec bezy? To pytanie zadaje sobie wielu początkujących cukierników. Okazuje się, że odpowiednie nagrzanie piekarnika jest bardzo ważne i wpływa na to, czy ciasto się uda. Jedną z najpopularniejszych rodzajów jest beza Pavlova. Przepis na tort jest łatwy i wart wypróbowania.
-
Wygrała ranking na najbardziej trującą roślinę roku. Możesz mieć ją w lodówce
Naukowcy z ogrodu botanicznego w Hamburgu stworzyli ranking najbardziej trujących roślin roku. Zwycięzcą okazała się uwielbiana przez Polaków pietruszka, która często gości w naszych kuchniach. Dlaczego tak się stało?
-
"Czyszczenie lodówki", czyli obiad z resztek. Szybkie dania, dzięki którym nic się nie zmarnuje
Masz w lodówce dużo resztek jedzenia i nie wiesz, jak je wykorzystać? Nie czekaj, aż się zepsują, tylko przygotuj pożywną zapiekankę lub sałatkę. To banalnie proste, a danie urozmaicone różnymi produktami zawsze będzie smakowało inaczej. Dzięki temu szybko się nie znudzi.
-
Czy pączki można mrozić? Podpowiadamy, co zrobić z nadmiarem wypieków z tłustego czwartku
Czy można mrozić pączki? To pytanie zadaje sobie wiele osób, kiedy po obfitym tłustym czwartku nie mamy ochoty patrzeć na łakocie. Kupujemy pączki lub przygotowujemy je sami, ale zdarza się, że przecenimy swoje możliwości, a wypieki zostają niezjedzone. Co w takiej sytuacji z nimi zrobić?
-
Co zrobić z wczorajszych naleśników? Nie wyrzucaj. Zamień je w fantastyczny obiad
Naleśniki to uniwersalne danie, które można jeść zarówno wytrawnie, jak i na słodko. Zdarzyło ci się usmażyć za dużo i nie wiesz, co z nimi zrobić? Nie wyrzucaj ich do kosza! Podpowiadamy, jak wykorzystać wczorajsze naleśniki i wyczarować z nich nowy posiłek.
-
Ekspresowe faworki w 10 minut. Potrzebujesz tylko dwóch składników i nie musisz zagniatać ciasta
Tłusty czwartek 2023 zbliża się wielkimi krokami. Tego dnia w naszych domach królują pączki i faworki. Jeśli w tym roku planujesz przyrządzić je samodzielnie, skorzystaj z tego przepisu. Jest banalnie prosty, a faworki wychodzą idealnie chrupiące.